Πολιτική|11.09.2022 20:23

Τένεδος: Οι Τούρκοι επιχειρούν να στήσουν επεισόδιο για τρίτη φορά - Θέλουν να χρεώσουν ατύχημα στην Ελλάδα

Newsroom

Για τρίτη προσπάθεια των Τούρκων να στήσουν επεισόδιο στο Αιγαίο κάνουν λόγο στρατιωτικές πηγές αναφερόμενες στα όσα συνέβησαν κοντά στην Τένεδο, όπου ελληνικό περιπολικό σκάφος έριξε προειδοποιητικά πυρά όταν το Ro-Ro πλοίο «ANATOΛΙΑΝ» με σημαία Κομόρες, κινείτο ύποπτα εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και ο καπετάνιος του δεν υπάκουσε σε εντολές, όπως αναφέρει το ελληνικό Λιμενικό.

  • Η πρώτη προσπάθεια ήταν με το λοκάρισμα των τουρκικών μαχητικών που παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο δήθεν για να συνοδεύσουν αμερικανικά B-52
  • Η δεύτερη ήταν με την υποτιθέμενη παρενόχληση τουρκικών μαχητικών από τα ραντάρ ελληνικών S-300 στην Κρήτη.

Σύμφωνα με το ελληνικό Πεντάγωνο, οι Τούρκοι κινούνται μεθοδικά και με στρατηγική προκειμένου να προκαλέσουν ατύχημα στο Αιγαίο, να το χρεώσουν στην Ελλάδα και στη συνέχεια να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο.

Όπως μετέδωσε στο OPEN η Γεωργία Γαραντζιώτη, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θεωρούν πως ο βασικός στόχος είναι παρουσιάσουν την Ελλάδα ως την επιτιθέμενη χώρα στο Αιγαίο και να εφαρμόσουν το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Οι Ένοπλες Δυνάμεις σχολιάζουν πως το πλοίο «ANATOLIA» με σημαία Κομόρες έχει σε εμφανές σημείο φωτογραφία του Κεμάλ Ατατούρκ στη γέφυρα ενώ το παρελθόν του είναι μαύρο καθώς πρόκειται για το πρώην «Mavi Marmara».

Οι ελληνικές Αρχές θεωρούν πως πρόκειται για πλοίο «ειδικών αποστολών» που χρησιμοποιείται από την Τουρκία, έχοντας πλήρωμα ειδικά εκπαιδευμένο για τέτοιου είδους προκλήσεις.

Το χρονικό

Προβοκάτσια στο Αιγαίο έστησε η Άγκυρα στέλνοντας στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ανοιχτά της Λέσβου, τουρκικό οχηματαγωγό Anatolian, με τον καπετάνιο του να αρνείται να σταματήσει για έλεγχο, αναγκάζοντας τους Έλληνες λιμενικούς να ρίξουν προειδοποιητικά πυρά. Οι τούρκοι, κάνοντας το μαύρο άσπρο κατηγορούν τις ελληνικές αρχές για αναίτια επίθεση, στο πλοίο που έπλεε, όπως ψευδώς ισχυρίζονται σε διεθνή ύδατα.

Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος το πλοίο σημαίας Κομορών, εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Λέσβου, να κινείται ύποπτα μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

«Ο πλοίαρχος του εν λόγω πλοίου, αφού ενημερώθηκε από το πλήρωμα του σκάφους του λιμενικού να σταματήσει την πορεία του προκειμένου να του διενεργηθεί έλεγχος, δεν συμμορφώθηκε, κινούμενος παράλληλα προς τα τουρκικά παράλια. Ακολούθησε καταδίωξη, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα, χωρίς ωστόσο το πλοίο να σταματήσει, εισερχόμενο σε τουρκικά χωρικά ύδατα και κινούμενο προς τα τουρκικά παράλια», σημειώνει το Λιμενικό.

Το επεισόδιο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που μιλούν για διαβήματα της Άγκυρας και με μαρτυρίες ναυτικών, επαναλαμβάνουν το παραμύθι της τουρκικής προβοκάτσιας. «Ήρθαν, μας διέταξαν να σταματήσουμε χωρίς καμία προειδοποίηση. Όταν δεν σταματήσαμε άρχισαν να πυροβολούν. Δεν σταματήσαμε και συνεχίσαμε», είπε μέλος του πληρώματος ενώ η εφημερίδα Haber έγραψε:

«Αυτή η απόπειρα παρενόχλησης έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα. Οι ελληνικές δυνάμεις παραλίγο να μπλοκάρουν αυτό το πλοίο. Το πλοίο της Ανατολίας είχε αποπλεύσει από τη Σομαλία, ήταν ένα άδειο πλοίο».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

θερμό επεισόδιοειδήσεις τώραατύχημαΤουρκίαΤένεδος