Πολιτική|12.09.2022 07:59

Μπαράζ αιχμηρών δηλώσεων από Τούρκους αξιωματούχους - «Παιχνιδάκι να φτάσουμε από τη μία πλευρά του Αιγαίου στην άλλη»

Μαρία Ζαχαράκη

Σε μία σειρά από εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησαν τις τελευταίες ώρες Τούρκοι αξιωματούχοι. Χαρακτηριστικά, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας άφησε αιχμές για την Ελλάδα με δηλώσεις όπως «δεν αφεθήκαμε στο έλεος κάποιου άλλου, όπως εκείνοι που δεν τολμούν να αντιμετωπίσουν την Τουρκία μόνοι τους».

Από την άλλη, ο  Ντεβλέτ Μπαχτσελί τονίζει πως «η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά».

Ντονμέζ: «Είμαστε αποφασισμένοι να ανάψουμε τη φωτιά της ανακάλυψης στη Μεσόγειο»

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, σε ομιλία του στην περιοχή Σοούτ της επαρχίας Μπιλετζίκ, εξέφρασε την ελπίδα ότι το νέο γεωτρύπανο που πλέει στην Ανατ. Μεσόγειο, το Αμπντουλχαμίτ Χαν, θα φέρει καλά νέα.

«Το Αμπντουλχαμίτ είναι το πιο ισχυρό γεωτρύπανο του στόλου μας. Στείλαμε το Αμπντουλχαμίτ Χαν στο Γιορουκλέρ-1 στη Μεσόγειο. Όλο το προσωπικό μας στο πλοίο εργάζεται σκληρά. Έχουν μόνο έναν σκοπό, μια νέα ανακάλυψη, μια νέα χαρμόσυνη είδηση. Ας ελπίσουμε ότι είμαστε αισιόδοξοι. Αν θέλει ο Κύριός μας, θα μοιραστούμε τα καλά νέα με το έθνος μας. Είμαστε αποφασισμένοι να ανάψουμε τη φωτιά της ανακάλυψης και στη Μεσόγειο», ανέφερες.

Ο Φατίχ Ντονμέζ άφησε παράλληλα αιχμές και για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι αν και ήρθαν αντιμέτωποι με απειλές, εκβιασμούς και εκφοβισμούς, «δεν σκύψαμε το κεφάλι σε κανέναν, δεν κάναμε βήμα πίσω. Ούτε κρυφτήκαμε πίσω από κανέναν, ούτε παρακαλέσαμε κανέναν πίσω από κλειστές πόρτες. Δεν αφεθήκαμε στο έλεος κάποιου άλλου, όπως εκείνοι που δεν τολμούν να αντιμετωπίσουν την Τουρκία μόνοι τους. Ας το σκεφτούν όσοι δεν ντρέπονται να δείξουν την ανικανότητά τους σε όλο τον κόσμο. Θα συνεχίσουμε να προχωράμε στον δρόμο που γνωρίζουμε. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι απαιτούν τα συμφέροντα του έθνους μας. Θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε το μέλλον μας, αντλώντας έμπνευση από την ιστορία μας, παίρνοντας θάρρος από την ιστορία μας και το πιο σημαντικό παίρνοντας μαθήματα από την ιστορία μας».

Μπαχτσελί: «Το να φτάσουμε στην άλλη πλευρά του Αιγαίου είναι παιχνιδάκι για εμάς»

Νέες προειδοποιήσεις κατά της Ελλάδας απηύθυνε ο αρχηγός του Εθνικιστικού Κινήματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σε κομματική ομιλία στην Προύσα.

Απευθυνόμενος στην ελληνική κυβέρνηση, ο πρόεδρος του MHP δήλωσε: «Έχω μερικές κουβέντες να πω στην ελληνική κυβέρνηση: Η κυβέρνηση αυτής της χώρας πρέπει να σταματήσει να μπλέκεται στα πόδια μας και να μας πατάει τον κάλο. Θα πρέπει να σταματήσει αμέσως τις παρενοχλήσεις και τις προκλήσεις της. Η ελληνική κυβέρνηση που ζητά από τον κόσμο να καταδικάσει άμεσα την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι διαφορετικά η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ενός νέου πολέμου μετά την Ουκρανία, παίζει με τη φωτιά (...). Δεν πρέπει να μας κάνουν να χάσουμε την υπομονή μας, μην δοκιμάζουν την υπομονή μας. Αν επιθυμούν να πέσουν και πάλι στη θάλασσα, απλώς να μας το πουν. Είναι παιχνιδάκι για εμάς να φτάσουμε από τη μια πλευρά του Αιγαίου στην άλλη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, είπε: «Όπως είπε ο αείμνηστος Ζιγιά Πασάς: "Αυτοί που δεν δείχνουν ευγένεια πρέπει να επιπλήττονται και τους αξίζει τιμωρία"».

Κιλιτσντάρογλου: Μητσοτάκης και Ερντογάν έχουν κάτι κοινό - Παίζουν το χαρτί του πολέμου επειδή χάνουν ψήφους

Παρέμβαση για τα ελληνοτουρκικά έγινε, παράλληλα, από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, σχολιάζοντας τα λόγια του Τούρκου προέδρου «Μπορεί να έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά» και στη συνέχεια τη φράση του Έλληνα πρωθυπουργού «Νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα», έγραψε χαρακτηριστικά:

«Σχετικά με το ελληνικό ζήτημα και τα τύμπανα του πολέμου... Ο Μητσοτάκης και ο Ερντογάν έχουν κάτι κοινό· χάνουν και οι δύο ψήφους. Στην πραγματικότητα, είναι δύο λαϊκιστές που παίζουν το χαρτί του πολέμου. Τέτοιο είναι το μυαλό τους! Η στάση μας για τον εξοπλισμό των νησιών είναι ξεκάθαρη, αυτό το θέμα θα το λύσουμε όταν έρθουμε στην εξουσία».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ελληνοτουρκικάειδήσεις τώραελληνοτουρκικές σχέσειςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΤουρκίαΝέα Δημοκρατία