Πολιτική|28.09.2022 12:17

Ακάρ: «Κακός γείτονας η Ελλάδα - Κάνει το Αιγαίο νεκροταφείο προσφύγων»

Μαρία Ζαχαράκη

Σε νέες δηλώσεις για την Ελλάδα προχώρησε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ την Τετάρτη, λίγη ώρα πριν από τη συνεδρίαση του «Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας» της Τουρκίας. «Ενώ η Τουρκία, ως πρωταγωνιστής, αγωνίζεται για ειρήνη και σταθερότητα, η Ελλάδα , που αποτελεί το πιο εμφανές παράδειγμα κακής γειτονίας, συνεχίζει τις επεκτατικές και επιθετικές πολιτικές της με τις προκλητικές ενέργειες και τη ρητορική της», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών και συνέχισε:

«Η Ελλάδα, που είναι η πλευρά που κλιμακώνει την ένταση με αυτή τη στάση της, κατηγορεί απερίσκεπτα την Τουρκία. Αυτό είναι υποκρισία και διπροσωπία. Επίσης, αυτός ο κακός γείτονας, που με κάθε ευκαιρία παραπονιέται για την Τουρκία σε άλλους, αποκαλύπτει την εχθρική του στάση. Ειδικά πρόσφατα, κάποιοι Έλληνες πολιτικοί, ανεύθυνοι. Η Ελλάδα δηλητηριάζει τις σχέσεις της με νέες αυταπάτες κάθε μέρα. Το γεγονός ότι κλειδωσαν με τα ραντάρ τα αεροπλάνα μας δείχνει ότι η Ελλάδα έχει γίνει τόσο αλαζονική που αγνοεί τις βασικές αρχές και τις αξίες του ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ επέκρινε επίσης την κίνηση της Ελλάδας ως ένδειξη κλιμάκωσης και εχθρικής συμπεριφοράς. Και επίσης τα πυρά κατά εμπορικού πλοίου από την Ελληνική Ακτοφυλακή ανέβασε την ένταση σε νέο επίπεδο».

Περιγράφοντας την κατασκευή από την Ελλάδα ενός μνημείου γενοκτονίας στο νησί της Κω ως άλλη μια πρόκληση από την Ελλάδα, ο Ακάρ είπε ότι «οι πραγματικές θηριωδίες και γενοκτονία συνέβησαν στην Τριπολιτσά κατά την περίοδο της εξέγερσης κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στην προσπάθεια εισβολής στην Ανατολία μεταξύ 1919-1922. Αυτά Έγιναν από την Ελλάδα. Είναι αυτοί που διέπραξαν τις ίδιες θηριωδίες κατά των συμπατριωτών μας στην Κύπρο. Από αυτή την άποψη οι Έλληνες πολιτικοί αν ψάχνουν για μια απόδειξη αίσχους, αρκεί να κοιτάξουν στον καθρέφτη. Αυτοί οι υποκριτές όχι μόνο απειλούν τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά χειραγωγούν ξεδιάντροπα τα γεγονότα με κάθε ευκαιρία και σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Δεν διστάζουν να διαμαρτυρηθούν για την Τουρκία και να λαμβάνουν μια στάση κατά της Τουρκίας», είπε.

«Έκαναν το Αιγαίο νεκροταφείο προσφύγων»

Επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα παραβίασε τις Συνθήκες Ειρήνης της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων το 1947 και συγκέντρωσε όπλα στα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς, ο Ακάρ είπε:

«Με την παρότρυνση κάποιων και δυστυχώς με τη συναίνεση και της ΕΕ, ανέλαβαν το ρόλο ενός κακομαθημένου παιδιού, τροφοδοτώντας την αστάθεια στην περιοχή με πρωτοφανείς, παράλογες και αβάσιμες απαιτήσεις και πρακτικές, σπαταλώντας ανελέητα τους πόρους του λαού τους από καθαρή ανησυχία για το πολιτικό τους μέλλον, σε μια μάταιη προσπάθεια. Η Ελλάδα επεκτάθηκε 3 φορές σε 7 στάδια από την ημέρα ίδρυσής της κατηγορώντας την Τουρκία για επεκτατισμό και μιλώντας για «Νεο-Οθωμανισμό'', παρά το γεγονός ότι έχει φτάσει κάτω από τη μύτη μας, αφαιρώντας δικαιώματα από τη μειονότητα και αγνοώντας την τουρκική παρουσία, προσπαθώντας να τους εκφοβίσει με πολιτικές αφομοίωσης και πιέσεις, διαπράττοντας συνειδητά εγκλήματα ταυτότητας, γενοκτονίας. Συνεργάζεται με τρομοκρατικές οργανώσεις και τους παρέχει κάθε είδους υποστήριξη, απωθώντας ανελέητα τους πρόσφυγες, βυθίζοντας τις βάρκες τους. Το κάνουν συνειδητά σκοτώνοντας μωρά στα κρύα και σκοτεινά νερά του Αιγαίου και μετά μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα αλαζονικά. Η ιστορία θα γράψει ότι οι Έλληνες πολιτικοί άφησαν τους ανθρώπους να πεθαίνουν και ότι είχαν αίμα μωρών στα χέρια τους. Όπως δήλωσε και ο Πρόεδρός μας, οι διεθνείς θεσμοί θα πρέπει να επιβάλουν ισχυρές κυρώσεις στην Ελλάδα που έχει μετατρέψει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων και να πουν «σταματήστε» σε αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Κάλεσμα για διάλογο

«Έχουμε δώσει την απαραίτητη απάντηση σε κάθε είδους άδικες, παράνομες συμπεριφορές και ενέργειες της Ελλάδας στο πεδιο και στο τραπέζι στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας και θα πρέπει να είναι γνωστό ότι θα την δώσουμε στο μέλλον», είπε ο Ακάρ, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι η Ελλάδα θα μεταφέρει τα προβλήματα σε διεθνές επίπεδο και θα σφετεριστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας με κάποιο τετελεσμένο γεγονός . Στο πλαίσιο αυτό, ο Ακάρ τόνισε ότι η Ελλάδα κάνει μεγάλο λάθος.

«Δεν επιτρέψαμε ποτέ και δεν θα επιτρέψουμε αυτά τα τετελεσμένα γεγονότα και τις επιβολές. Όταν βλέπουμε ότι αγνοούν τα γεωγραφικά και επιστημονικά δεδομένα, το καταλαβαίνουμε. Αυτοί οι υποκριτές δεν παίρνουν μάθημα από την ιστορία. Πριν από 100 χρόνια, έστειλαν παιδιά σε αυτές τις χώρες με τον ενθουσιασμό της περιπέτειας και ρώτησαν ποια ήταν η μοίρα τους, μερικοί λάτρεις της περιπέτειας κατέληξαν στην κρεμάλα, μπορεί να ξέχασαν πως αναπνέουν στο όνομα της καλής γειτονιάς. Ας σας υπενθυμίσουμε τη σοβαρότητα Σταματήστε να ακολουθείτε το λάθος μονοπάτι Αποφύγετε προβοκάτσιες που θα προκαλέσουν καταστροφή Μην κατεβαίνετε στο πηγάδι με σχοινί άλλων. Για άλλη μια φορά η ειλικρινής έκκλησή μας στους Έλληνες με λογική Είναι να έρθουν στο τραπέζι του διαλόγου ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και μέσω αμοιβαίου διαλόγου».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΧουλούσι Ακάρ