Πολιτική|07.10.2022 10:59

Μητσοτάκης σε Τουρκία: Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, απαντά όμως με αυτοπεποίθηση

Newsroom

Νέο ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πράγα την Παρασκευή. Συγκεκριμένα, εισερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο τόνισε ότι η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί αλλά απαντά πάντα με αυτοπεποίθηση.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν νοείται σήμερα να κατηγορείται η Ελλάδα πως αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο όταν  η Τουρκία  κλείνει την πόρτα του διαλόγου», ενώ σημείωσε ότι ενώ «κλείνουμε τα παράθυρα σε κάθε πρόκληση, αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου». Μιλώντας για τα πολύνεκρα ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα εξέφρασε για ακόμα μία φορά την βαθιά του θλίψη.

Σχετικά με τα όσα συνέβησαν στο δείπνο των ηγετών την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αντιληφθούν ακόμα και συνάδελφοί μου που δεν γνωρίζουν αρκετά για το θέμα ποιος είναι αυτός που προκαλεί και υψώνει τους τόνους και ποια χώρα υπερασπίζεται με αυτοπεποίθηση τα δικαιώματά της».

Το νέο μήνυμα του πρωθυπουργού έρχεται την ώρα που οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ, μετά την ακραία ρητορική που επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας εκφράζοντας ξεκάθαρα τον τουρκικό αναθεωρητισμό, παρουσιάζοντας παράλληλα την Τουρκία ως την χώρα που δέχεται επιθέσεις από την Ελλάδα.

Οι κινήσεις Μητσοτάκη σήμερα στην Πράγα

Το σύνολο της τουρκικής προκλητικότητας - από την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού μέχρι τις εμπρηστικές αναφορές για τα νησιά - θα φέρει σήμερα στο τραπέζι της άτυπης συνόδου κορυφής των 27 ο πρωθυπουργός. Μάλιστα με ενδιαφέρον αναμένεται η πρωινή δήλωση που θα κάνει ο κ.Μητσοτάκης προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο κορυφής, όπου αναμένεται να τοποθετηθεί δημόσια για τα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας στην περιοχή και μάλιστα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, επισημαίνοντας παράλληλα πως η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Θα επαναλάβει την πάγια θέση της Ελλάδας πως μόνος δρόμος είναι η επίλυση διαφορών μέσω διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου καθιστώντας φυσικά σαφές πως δεν μπορεί να γίνει ανεκτή απειλή της κυριαρχίας μας

Παράλληλα μετά και τα δύο τραγικά ναυάγια αυτό που επισημαίνεται από την ελληνική πλευρά είναι πως η ανοχή της Τουρκίας στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών έχει κόστος που υπολογίζεται σε ανθρώπινες ζωές. Είναι επομένως αναγκαίο να υπάρξει μια πιο ουσιαστική διακρατική συνεργασία για την αποφυγή ανάλογων τραγικών περιστατικών στο μέλλον και την εξουδετέρωση των κυκλωμάτων των διακινητών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαειδήσεις τώρα