Πολιτική|17.10.2022 08:11

ΣΥΡΙΖΑ: Νέα παρέμβαση για την ακρίβεια - Τι θα πει στην παρουσίαση του βιβλίου του Νικόλα Φαραντούρη ο Αλέξης Τσίπρας

Βούλα Κεχαγιά

Μία ακόμη παρέμβαση για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση αναμένεται να κάνει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας τρεις ημέρες μετά την ομιλία του στη Βουλή όπου ανέφερε πως η μόνη σταθερά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η επιδείνωση της ζωής των πολιτών και η εκτόξευση των κερδών των λίγων.

Αυτή τη φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναμένεται να μιλήσει για το βιβλίο του στενού του συνεργάτη, του καθηγητή Νικόλα Φαραντούρη που τιτλοφορείται «Η ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα, η δίνη της ακρίβειας, οι προειδοποιήσεις, οι προτάσεις για έξοδο» σε εκδήλωση για την παρουσίασή του.

Ως εκ τούτου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει ότι η ζωή των πολιτών επιδεινώνεται, το κόστος διαβίωσης αυξάνεται, τα κέρδη μιας κρατικοδίαιτης ελίτ εκτοξεύονται και συγχρόνως το κράτος αποψιλώνεται από την υποχρέωσή του να προστατεύει και να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική συνοχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, 3 εκατομμύρια συμπολίτες μας, ζουν κάτι από τα όρια της φτώχειας, ενώ με βάση τα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις τέσσερις χώρες της ΕΕ όπου το ποσοστό πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, αυξήθηκε ανάμεσα στο 2019 και το 2021.

Συγχρόνως με αφορμή το βιβλίο του Ν. Φαραντούρη αναμένεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να τονίσει ότι ο ενεργειακός πληθωρισμός στη χώρα μας από το Μάιο του 2021 έως το Μάιο του 2022 διαμορφώθηκε στο 62%, δηλαδή 23% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και θα υπενθυμίσει ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αντί να φορολογήσει τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας δεν έχει εισπράξει ως τώρα ούτε ένα ευρώ, ενώ με βάση την εκτίμηση της Κουμουνδούρου ήδη θα έπρεπε να έχει εισπράξει για έναν χρόνο 1,98 δισεκατομμύρια ευρώ. Σημειωτέον πως τα καύσιμα στη χώρα μας έχουν αυξηθεί 17,7%, το πετρέλαιο θέρμανσης 65,1% και το φυσικό αέριο 332%.

Να σημειωθεί ότι μιλώντας στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες από μία αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την έμμεση χειραγώγηση της τιμής της ΔΕΗ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά στο τέλος της εβδομάδας θα συνεδριάσει-εκτός απροόπτου- η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να αναθέσει αρμοδιότητες των μελών της στους τομείς και να επιβεβαιώσει τη γραμμή του κόμματος για τις εθνικές αλλά και αυτοδιοικητικές εκλογές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΡΙΖΑενέργειαειδήσεις τώραΑλέξης Τσίπραςακρίβεια