Πολιτική|02.11.2022 15:00

Μητσοτάκης για Κολωνό: Έβαζαν πολιτικά πρόσημα σε ανατριχιαστικές πράξεις μέχρι που τους χαστούκισε ο ίδιος ο καθρέφτης

Αλέξανδρος Διαμάντης

Μήνυμα σε όλους όσοι επιχείρησαν να εκμεταλλευθούν πολιτικά την υπόθεση με τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

«Αποστρέφω το βλέμμα από εκείνους που θεωρούν κομματική αρένα το πιο ευαίσθητο αλλά και το πιο ανυπεράσπιστο κομμάτι της κοινωνίας. Αυτούς που επί μέρες τολμούσαν να βάζουν πολίτικά πρόσημα σε ανατριχιαστικές πράξεις μέχρι που τους χαστούκισε ο ίδιος ο καθρέφτης», είπε κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας από τη Βουλή του εθνικού σχεδίου κατά της κακοποίησης των παιδιών.

«Σίγουρα δεν είναι νέο, βρίσκεται όμως σε έξαρση», είπε με νόημα.  Θύμισε ότι παρουσίασε πριν από ένα χρόνο τους άξονες ενός εθνικού σχεδίου για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση και την εκμετάλλευσή.

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν πρόκειται για μία βιαστική αντίδραση στις πρόσφατες σοκαριστικές ειδήσεις αλλά για μια μεθοδική αντιμετώπιση μια διαρκούς και ευαίσθητης πρόκλησης. Να επαναλάβω για ακόμα μια φορά ότι το θέμα έχει είχε συζητηθεί από πριν δει το φως της δημοσιότητας το τραγικό περιστατικό του Κολωνού», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε εκ νέου τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου σχεδίου δράσης:

  • Σαφής καθορισμός στόχου έως το 2027 όλες οι θεσμικές λειτουργίες υπηρεσίες να έχουν γίνει φιλικότερες προς το παιδί, όλες οι υπηρεσίες προλήψεις και καταστολής απονομής δικαιοσύνης και φροντίδας θυμάτων να συντονιστούν και τα επίκαιρα δεδομένα να καταγράφονται.
  • Το εθνικό σχέδιο βάζει τάξη στο πολύπλοκο νομοθετικό μωσαϊκό που διέπει την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας. Όλοι οι φορείς αποκτούν σαφές περιβάλλον. Με λίγες αλλά χειρουργικές οριζόντιες τομές το εθνικό σχέδιο αναδιοργανώνει τον τρόπο αντίδρασης όλων των υπηρεσιών απέναντι σε ένα κρούσμα.
  • Εισάγει νέο manual , με γρηγορότερα αντανακλαστικά και μια νέα κουλτούρα στη διερεύνηση και δίωξη τέτοιων εγκλημάτων
  • Εισάγεται νέο εθνικό πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων,  αλλά και εθνικό αρχείο καταγραφής και επιτήρησης κρουσμάτων.
  • Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, καταργείται η γραφειοκρατική εμπλοκή γιατρών ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών διευκολύνοντάς τους ώστε να κινούνται παράλληλα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

βιασμόςΚυριάκος Μητσοτάκηςσεξουαλική κακοποίησηΚολωνόςΒουλήειδήσεις τώρα