Πολιτική|11.11.2022 08:39

Πώς παρακολουθεί η Τουρκία τις ελληνικές έρευνες για φυσικό αέριο – Θα υπάρξει αντίδραση της Άγκυρας;

Μαρία Ζαχαράκη

Στην Τουρκία παρακολουθούν πάρα πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και ειδικά το θέμα των ερευνών φυσικού αερίου που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, γύρω από την Κρήτη.

Η Κρήτη είναι πλέον στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Τουρκία και με τις έρευνες και με το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων.

Στην Τουρκία θεωρούν ότι η Ελλάδα παίζει επικίνδυνο παιχνίδι στην Κρήτη και το κλίμα που καλλιεργούν κανάλια και Τύπος είναι ότι θα υπάρξει αντίδραση από την Άγκυρα, δηλαδή ότι θα στείλει πλοία στη Λιβύη ή ότι η Τουρκία θα βάλει την Τρίπολη να αντιδράσει εναντίον της Ελλάδας, εφόσον δεν έχει οριστεί ΑΟΖ στις περιοχές που θα γίνουν οι έρευνες.

Η μεγάλη αντίδραση και η μεγάλη συζήτηση, ωστόσο, στην Τουρκία είναι για το θέμα των 12 μιλίων. Θεωρείται βέβαιο ότι αν η Ελλάδα αυξήσει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια, έστω μόνο στην Κρήτη, σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία θα αντιδράσει άμεσα.

Προτρέπουν, μάλιστα, κάποιοι την κυβέρνηση να μη δεχτεί επέκταση χωρικών υδάτων κάτω από την Κρήτη, ούτε πουθενά, διότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει προηγούμενο, εναντίον της Τουρκίας. Και η παρουσία της Αμερικής, πάντως λένε, δεν πρόκειται να τρομάξει την Τουρκία.

Η Τουρκία έχει πολλούς τρόπους επέμβασης και αντίδρασης, αν χρειαστεί, ανέφερε η Μαρία Ζαχαράκη.

Η Άγκυρα αντιδρά σπασμωδικά και θυμωμένα, αρκείται σε ρητορική προειδοποιήσεων και απειλών, όπως και σε επιδείξεις στρατιωτικής ισχύος…

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

φυσικό αέριοελληνοτουρκικάΤουρκίαειδήσεις τώραελληνοτουρκικές σχέσεις