Πολιτική|15.11.2022 20:00

Επιθετικός ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής: «Οι Έλληνες δεν αντιλαμβάνονται την αδύναμη κατάστασή τους στα νησιά του Αιγαίου»

Μαρία Ζαχαράκη

Με αφορμή την 39η επέτειο από την ίδρυση του ψευδοκράτους ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής, Μουσταφά Σεντόπ, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στα Κατεχόμενα, μετά την ακύρωση της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λόγω της συνόδου της G-20, σε ομιλία του σε εκδήλωση καταφέρθηκε εναντίον της Ελλάδας υποστηρίζοντας ότι τα νησιά έχουν γίνει η αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδας και υπονόησε νομική δράση της Τουρκίας.

Ο Μουσταφά Σεντόπ δήλωσε ότι η Τουρκία είναι πάντα υπέρ του διαλόγου και της διπλωματίας, ενώ έκανε λόγο για δίκαιη κατανομή των φυσικών πλούτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Επισημαίνουμε ότι οι ενεργειακοί πόροι σε αυτή την πλούσια γεωγραφία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως ευκαιρία για να επέλθει η ειρήνη και η σταθερότητα στο νησί. Εφιστούμε συνεχώς την προσοχή στην αναγκαιότητα της δίκαιης κατανομής των φυσικών πλούτων».

Ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής ανέφερε ότι υποστηρίζει πλήρως την εποικοδομητική πρόταση συνεργασίας που παρουσίασε ο Τ/Κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, προς αυτή την κατεύθυνση και σημείωσε ότι η εφαρμογή αυτών των προτάσεων θα συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως επίσης και στη διαμόρφωση ενός κοινού εδάφους για μόνιμη λύση του Κυπριακού.

«Θα πρέπει να γνωρίζουν καλά ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία που αποκλείει την Τουρκία και την ΤΔΒΚ στην Aνατολική Μεσόγειο δεν μπορεί ποτέ να είναι επιτυχής», δήλωσε ο Σεντόπ.

«Αυτό πρέπει να το γνωρίζει και η διεθνής κοινότητα και οι παράκτιες χώρες πρέπει να κάνουν τα σχέδια και τα προγράμματά τους στην ανατολική Μεσόγειο υπό αυτή την αντίληψη. Βλέπουμε ότι ορισμένοι Έλληνες κυβερνώντες, οι οποίοι έχουν εχθρική στάση απέναντι στην Τουρκία στην Aνατολική Μεσόγειο και τη Θάλασσα των Νήσων (σ.σ. Αιγαίο) κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών, κουνάνε το δάχτυλο μέσα από την αγκαλιά άλλων χωρών χωρίς να αντιλαμβάνονται την αδυναμία του νομικού τους καθεστώτος στα νησιά», είπε ο Σεντόπ, ο οποίος προειδοποίησε όσους εχθρεύονται την Τουρκία με νέα Κατεχόμενα.

«Η Τουρκία είναι σε θέση να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της τόσο στη δική μας πατρίδα όσο και στη Γαλάζια Πατρίδα ανά πάσα στιγμή και με κάθε μέσο και να δείχνει τη θέση της σε όσους είναι εχθρικοί απέναντί της και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Αυτό είναι απλώς θέμα χρόνου για την Τουρκία. Αυτή η πατρίδα στην οποία βρισκόμαστε είναι το πιο όμορφο και απτό παράδειγμα των όσων είπα».

Η «ΤΔΒΚ» θα αναγνωριστεί αργά ή γρήγορα

Ο Σεντόπ επεσήμανε ότι η απόφαση του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμόχωστου ήταν ένα από τα πιο ρηξικέλευθα βήματα την πρόσφατη περίοδο ακόμη και αν αυτή η απόφαση αναστάτωσε την ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία νόμιζε ότι η «ΤΔΒΚ» θα καθόταν με δεμένα τα χέρια.

Ο Σεντόπ δήλωσε ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι η απόφαση της Πρωτοβουλίας Βαρώσια θα ευχαριστούσε όλους όσοι κατέχουν ακίνητα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των Ελληνοκύπριων ιδιοκτητών ακινήτων, και ότι ο αριθμός των ατόμων που επισκέφθηκαν την περιοχή που άνοιξε ξεπέρασε τις 750 χιλιάδες, που αποτελεί ένδειξη της εν λόγω ικανοποίησης».

Ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής τόνισε ότι «η ΤΔΒΚ υιοθέτησε μία ακλόνητη στάση κατά τη λήψη της απόφασης για τα Βαρώσια και ότι η Τουρκία κινητοποίησε την υποστήριξή της και τις προσπάθειές της σε αυτή τη διαδικασία και είπε: «Δεν έχουμε κάνει και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την ισχυρή μας βούληση προς αυτήν την κατεύθυνση. Θα συνεχίσουμε να εξηγούμε ότι τους δείχνουν τα δικαιώματά τους».

Ο Σεντόπ δήλωσε ότι πρέπει να αφοσιωθούν περισσότερο από ποτέ στον στόχο της ανάπτυξης των Κατεχομένων, ώστε να είναι συμβατή με τις παγκόσμιες συνθήκες, στο κατώφλι του «Αιώνα της Τουρκίας».

Στην επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη λεωφόρο Φαζίλ Κιουτσούκ, ο Σεντόπ ξεκίνησε την ομιλία του καταδικάζοντας για άλλη μια φορά την τρομοκρατική επίθεση στο Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, κάνοντας λόγο για «μαριονέτες-τρομοκράτες».

«Συλλυπητήρια στο έθνος μας. Η Τουρκία έφτασε στις μέρες μας παλεύοντας και μέσα από μεγάλους αγώνες και δυσκολίες. Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις προδοσίες, τους προδότες, τις μαριονέτες και τους κουκλοπαίκτες. Δεν πρόκειται να βρουν ειρήνη. Κανείς δεν θα μπορέσει να βάλει εμπόδια στο δρόμο της Τουρκίας. Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της ηρεμίας στην περιοχή της και στον κόσμο. Ο επόμενος αιώνας θα είναι ο Αιώνας της Τουρκίας».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαελληνοτουρκικές σχέσειςΚυπριακόΑνατολική Μεσόγειοςελληνοτουρκικάειδήσεις τώρα