Πολιτική|16.11.2022 06:15

Πώς ερμηνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ το σχέδιο νόμου για τις παρακολουθήσεις - «Επισημοποίηση της ομερτά και της συγκάλυψης»

Βούλα Κεχαγιά

Ως μία ακόμη προσπάθεια της κυβέρνησης να κυριαρχήσει το σκοτάδι στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ερμηνεύει η Κουμουνδούρου το σχέδιο νόμου για τις παρακολουθήσεις το οποίο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση την ίδια ημέρα που η ΑΔΑΕ στην έκθεση πεπραγμένων για το 2021 αναφέρει ότι παρέλαβε 15.475 εισαγγελικές διατάξεις άρσης απόρρητου για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπει πίσω από το σχέδιο νόμου την επισημοποίηση της “ομερτά” και την θεσμοθέτηση της επιχείρησης συγκάλυψης του σκανδάλου. Είναι ενδεικτικό όπως επισημαίνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως η κυβέρνηση δεν επαναφέρει σε ισχύ τη διάταξη που κατάργησε και μάλιστα αναδρομικά για τη δυνατότητα ενημέρωσης του παρακολουθούμενου προβλέποντας πως το σχετικό αίτημα μπορεί να διατυπωθεί τρία χρόνια μετά τη λήξη της παρακολούθησης.

Κοινώς έως τις εθνικές εκλογές ο κ. Ανδρουλάκης, ο κ. Κουκάκης αλλά και όλοι όσοι έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του Predator και της ΕΥΠ δεν θα μπορούν να ενημερωθούν για τους λόγους της παρακολούθησής τους. Ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυσε χθες από τις Σέρρες στην κυβέρνηση και τη ΝΔ ότι δεν προτίθεται να δώσει απαντήσεις στο προχθεσινό παραλήρημα ενός “πανικόβλητου και ένοχου πρωθυπουργού” δηλαδή στα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματός τους, την ίδια ώρα που η Κουμουνδούρου προκαλούσε το Μαξίμου να πείσει τον πρωθυπουργό να σταματήσει να κρύβεται και να εμφανιστεί στη Βουλή, -ως οφείλει- για να δώσει εκείνος απαντήσεις για τη σαπίλα του συστήματος των παρακολουθήσεων που έστησε το Μαξίμου.

Συνεπώς, να προσέλθει ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή και να απαντήσει στην τρίτη κατά σειρά επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις με κεντρικό ερώτημα το εάν δεσμεύεται πως κανένας πολιτικός που βρίσκεται στη λίστα Predator δεν παρακολουθείται με “νόμιμη” επισύνδεση από την ΕΥΠ. Θεωρητικώς η επίσημη απάντηση για την παρουσία ή μη του πρωθυπουργού θα δοθεί είτε σήμερα είτε την Πέμπτη το αργότερο.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαπιστώνει παρά τον ακραίο και διχαστικό λόγο της κυβέρνησης πως ούτε ένα από τα θύματα των παρακολουθήσεων, ούτε καν οι υπουργοί του κ. Μητσοτάκη δεν έχουν αμφισβητήσει πώς έχουν πέσει θύματα των υποκλοπών. Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης το παραδέχτηκε χθες δημοσίως κάτι που έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να τον παροτρύνει να πάει στον Εισαγγελέα “εάν έχει ίχνος αξιοπρέπειας και δεν έχει κάτι να φοβηθεί”.

Επιπλέον ουδείς από όλους όσοι βρίσκονταν τα ονόματά τους στη λίστα των θυμάτων του κατασκοπευτικού λογισμικού δεν έχει τολμήσει να προσφύγει κατά του Documento ούτε όμως και κατά του Βήματος που επιβεβαίωσε απολύτως την λίστα των παρακολουθούμενων πολιτικών, υπουργών, μελών της κυβέρνησης, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών. Η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει επίσης ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου όχι μόνο δεν διέψευσε αλλά σχεδόν επιβεβαίωσε πως υπουργοί που παρακολουθούνταν με το Predator βρίσκονται και σε επίσημες επισυνδέσεις της ΕΥΠ. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ “η ΝΔ και ο κ. Οικονόμου που για μία ακόμη φορά “πουλάνε τρέλα” και μιλάνε για σκευωρία θα πρέπει να αντιληφθούν ότι υπάρχει όριο ακόμη και στην αυτογελοιοποίηση”.

Κι όλα αυτά την ώρα που οι εφημερίδες Documento, Eφημερίδα των Συντακτών, Το Βήμα, ΤΑ Νέα, η Δημοκρατία, η Εστία και το Insidestory.gr έχουν προβεί σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών, τον τρόπο με τον οποίο το Μαξίμου έφερε το Predator στην Ελλάδα από την Κύπρο για να λειτουργεί μαζί με την ΕΥΠ σε χώρο ελεγχόμενο από την κυβέρνηση καθώς και για τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης γύρω από τον εγκέφαλο που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι άλλος από τον πρωθυπουργό.

Predatorειδήσεις τώραπαρακολουθήσειςΣΥΡΙΖΑκυβέρνηση