Πολιτική|20.11.2022 05:45

Εκλογικά διλήμματα στην κυβέρνηση: Οι επικρατέστερες ημερομηνίες και τα νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

«Φωτιά» έχουν πάρει τα σενάρια για τον χρόνο των επόμενων εκλογών, καθώς η υπόθεση των παρακολουθήσεων συντηρεί στα ύψη την πολιτική αντιπαράθεση. Με τα δημοσιεύματα για το θέμα να συνεχίζονται και την αντιπολίτευση να εντείνει την πίεση στην κυβέρνηση υπάρχουν διαφορετικές σχολές σκέψεις για το timing της επόμενης αναμέτρησης.

Οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν πάντως ληφθεί, καθώς κρίσιμος παράγοντας είναι η πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα. Σε περίπτωση που ο χειμώνας αποδειχθεί δύσκολος ενεργειακά και δεν αποδώσουν τα μέτρα για τον έλεγχο των τιμών στα ράφια οι εκλογές πάνε για την Άνοιξη. Ωστόσο αν τα πράγματα στο οικονομικό πεδίο δεν αποδειχθούν τόσο ζοφερά όσο αναμενόταν και εφόσον ενταθεί η πίεση στην κυβέρνηση για τις παρακολουθήσεις τότε ανοίγει παράθυρο για χειμερινές κάλπες.

Αδιαμφισβήτητα πρόκειται  για ένα.. σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες καθώς οι επόμενες κάλπες  θα γίνουν με την απλή αναλογική και σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση θα ακολουθήσει και δεύτερη αναμέτρηση. Επομένως πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά οι ημερομηνίες και να ληφθεί υπόψη πρώτον το γεγονός πως το 2023 το Πάσχα πέφτει στις 16 Απριλίου και δεύτερον πως οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 2 Ιουνίου.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι… γαλάζιες φωνές που τάσσονται υπέρ ενός εκλογικού αιφνιδιασμού μέσα στο χειμώνα, καθώς δεν ευνοεί την κυβέρνηση να πορεύεται για μεγάλο διάστημα με πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα (παρακολουθήσεις, ακρίβεια κ.α.). Το επιχείρημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη Νέα Δημοκρατία για να αιτιολογηθεί η επιτάχυνση της κάλπης είναι πως δεν μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα το «κλίμα τοξικότητας».

Σε μια τέτοια περίπτωση το πιθανότερο είναι να στηθούν κάλπες τον Φεβρουάριο (για παράδειγμα στις 12 του μήνα)   υπό την προϋπόθεση πως δε θα έχει υπάρξει ενεργειακή βαρυχειμωνιά. Μέχρι τότε άλλωστε θα έχουν μπει σε εφαρμογή μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων, όπως η αύξηση των συντάξεων (ζεστό χρήμα θα πάρουν οι συνταξιούχοι στο τέλος Ιανουαρίου) και η κατάργηση από τη νέα χρονιά της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σε περίπτωση ωστόσο που στην κυβέρνηση δουν πως τα μέτωπα κλείνουν σταδιακά,  θα διατηρηθεί ο αρχικός σχεδιασμός για κάλπες την Άνοιξη, οπότε και θα είναι καλύτερη η κατάσταση στο ενεργειακό πεδίο. Σύμφωνα  με πληροφορίες «παίζει» δυνατά η 9η Απριλίου για τις πρώτες κάλπες  και εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος αυτός θα γίνει το Μάιο, δηλαδή πριν ξεκινήσουν οι πανελλαδικές. Άλλωστε την άνοιξη αναμένονται θετικές ειδήσεις στο οικονομικό πεδίο, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού ενώ θα υπάρχει και μια εικόνα για το πως προχωράνε οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες. 

Τέλος υπάρχει και το ενδεχόμενο οι κάλπες να πάνε ακόμα πιο πίσω και να προκηρυχτούν την  21η ή εναλλακτικά την 28η Μαΐου για να ακολουθήσουν μετά τις πανελλαδικές οι επόμενες εκλογές (εφόσον δεν έχει προκύψει κυβέρνηση). Βέβαια το συγκεκριμένο σενάριο έχει το μειονέκτημα πως οι δεύτερες κάλπες θα γίνουν μέσα στην τουριστική περίοδο.

Στην τελική ευθεία το «κλείσιμο» των υποψηφιοτήτων

Στο φουλ δουλεύουν οι κομματικές μηχανές στη Νέα Δημοκρατία, καθώς όσο πιο κοντά έρχονται οι κάλπες τόσο στενεύουν τα περιθώρια για την επιλογή των νέων προσώπων. Μετά την υπόθεση Πάτση πάντως έχει αυστηροποιηθεί η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων, καθώς στόχος είναι να μην υπάρξουν ανάλογα περιστατικά.

Μια σειρά ονομάτων έχουν ήδη κλειδώσει, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για την αξιοποίηση προσώπων με απήχηση στο κεντρώο ακροατήριο. Στόχος είναι να υπάρξουν ανοίγματα στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και στον καλλιτεχνικό χώρο.  

Στην «καυτή» περιφέρεια της Α Αθηνών υπάρχει ένα σενάριο πως μπορεί να είναι υποψήφιος ο νυν υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ απομακρύνεται το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του υφυπουργού Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Επίσης θα είναι υποψήφια η  Αννα Ροκοφύλλου, ενώ ακούγεται το όνομα του αντιδημάρχου Αθηναίων Χρήστου Τεντόμα

Στο Νότιο τομέα της Αθήνας έχει ήδη ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, ενώ αναμένεται να είναι επίσης υποψήφιος ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης. Στον δυτικό τομέα θα είναι υποψήφιοι ο πρώην υπουργός  Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, ενώ δεν πρέπει  να αποκλείεται μια υποψηφιότητα του εφοριακού Μπάμπη Καούκη. Επίσης στην περιφέρεια Ανατολικής Αττικής θα είναι υποψήφιοι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας αλλά και η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Στόχος είναι τα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος να έχουν εντονότερο άρωμα γυναίκας και ήδη έχει κλειδώσει η υποψηφιότητα της υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνας Μιχαηλίδου στην Α Πειραιώς και της Σοφίας Νικολάου (πρώην Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής)  στην Εύβοια.  Επίσης ακούγεται εντόνως πως η Μαρία Σπυράκη θα κατέβει στην Α Θεσσαλονίκης. Τέλος μένει να φανεί αν θα κάνουν το βήμα καθόδου στις επόμενες εκλογές η νυν αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η επικεφαλής της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Το τελευταίο βέβαια που θα κλειδώσει είναι το ψηφοδέλτιο της Επικράτειας. Στα ονόματα που μεταξύ άλλων έχουν ακουστεί είναι του πανεπιστημιακού Νίκου Παπαϊωάννου (πρύτανης ΑΠΘ), ενώ έχουν υπάρξει σενάρια και για τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

ακρίβειαειδήσεις τώραεκλογέςκυβέρνησηΝέα Δημοκρατίαεκλογές 2023παρακολουθήσειςΕνεργειακή κρίσηΜέγαρο Μαξίμου