Πολιτική|15.12.2022 06:15

Εν μέσω προβληματισμού για Qatar Gate ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες - Το παρασκήνιο της τροπολογίας για επίδομα σε γιατρούς-εκπαιδευτικούς

Βούλα Κεχαγιά

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της προσυνόδου του PES. Η συγκυρία βρίσκει τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές προβληματισμένους για το QatarGate και τραυματισμένους καθώς στελέχη του PES ανάμεσά τους και η Εύα Καϊλή αντιμετωπίζουν σοβαρότατες κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα επιστρέψει στην Αθήνα την Παρασκευή και φυσικά το Σάββατο θα μιλήσει στη Βουλή λίγο πριν από την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2023 με μία ομιλία που εκτιμάται πως θα επεκταθεί σε όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας πέραν των ζητημάτων της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής. Και προπαντός στο θέμα των υποκλοπών. Μάλιστα παράγοντες της Κουμουνδούρου εκφράζουν έντονο προβληματισμό για τον τρόπο με τον οποίο διερευνάται η υπόθεση. Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν πως ενώ έχουν συμπληρωθεί περίπου 10 ημέρες από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Άρειο Πάγο όπου και τόνισε ότι οι αποδείξεις βρίσκονται στους παρόχους των τηλεπικοινωνιών, από διαρροές γίνεται γνωστό πως οι αρχές αναζητούν στοιχεία για τις υποκλοπές της ΕΥΠ από την ίδια την ΕΥΠ που έχει καταστρέψει ακόμη και αρχεία παρακολουθήσεων.

“Ζητούν δηλαδή από τον ελεγχόμενο, την ΕΥΠ, να δώσει τις αποδείξεις της ενοχής του, αγνοώντας για κάποιο λόγο ότι αυτές οι αποδείξεις υπάρχουν βάσει της νομοθεσίας στους παρόχους”. Προβληματισμό προκαλούν στην αξιωματική αντιπολίτευση οι πληροφορίες πως έπειτα από εννέα ολόκληρους μήνες οι αρχές αποφάσισαν να κάνουν έρευνες στα γραφεία των εταιρειών που συνδέονται με το Predator, διάστημα το οποίο ήταν ικανό για να εξαφανιστούν όλα τα ενοχοποιητικά στοιχεία. Για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ “οι δικαιολογίες πλέον εξαντλούνται καθώς όποιος θέλει να βρει την αλήθεια είναι βέβαιο πού πρέπει να την αναζητήσει”. Εκ των πραγμάτων λένε στην Κουμουνδούρου οι συγκρίσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως το Βέλγιο, όπου εξάγουμε διαφθορά, είναι καταλυτικές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία προανήγγειλε χθες πως θα καταθέσει τροπολογία για την επέκταση του επιδόματος των 600 ευρώ στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, της παιδείας και της καθαριότητας των ΟΤΑ. Η απόφαση ελήφθη στον απόηχο των έντονων αντιδράσεων στελεχών κυρίως της “Ομπρέλας” που εκφράστηκαν και με κείμενο για το “ναι” του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην ψηφοφορία για απόδοση των 600 ευρώ στους ένστολους της αστυνομίας και του λιμενικού. Οι ενστάσεις επικεντρωνόταν στην διαπίστωση πως μπορεί το “ναι” να εκληφθεί ως επιβράβευση της αστυνομικής βίας και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την ώρα που έχασε τη ζωή του από σφαίρα αστυνομικού ο 16χρονος Κώστας Φραγκούλης στη Θεσσαλονίκη.

Ως εκ τούτου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε χθες το απόγευμα στη Βουλή την επέκταση του επιδόματος με τροπολογία που θα κατατεθεί στο επόμενο νομοσχέδιο, δηλαδή μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Την τροπολογία επεξεργάζονται οι τομεάρχες Υγείας Ανδρέας Ξανθός, Παιδείας Νίκος Φίλης και Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης.

O Ευκλείδης Τσακαλώτος στην παρέμβασή του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν θα πέσει στην παγίδα της κυβέρνησης καθώς έχει γίνει “πολύ μεγάλη σπέκουλα τις τελευταίες ημέρες για τα 600 ευρώ, τα οποία δίνετε μόνο στους αστυνομικούς, πού ξέρουμε για ποιους λόγους τα δίνετε”.

Προανήγγειλε ότι στο επόμενο νομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα καταθέσει τροπολογία για τα 600 ευρώ, ώστε να δοθούν “στους ήρωες της υγείας που ήταν δίπλα από τον κόσμο την περίοδο του covid και τώρα ακόμη”. Επίσης να δοθούν “στους ανθρώπους που μαθαίνουν γράμματα στα παιδιά μας”, δηλαδή στους εκπαιδευτικούς μόνιμους και αναπληρωτές όλων των βαθμίδων καθώς και στο επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων.

ΣΥΡΙΖΑQatar GateΑλέξης Τσίπραςειδήσεις τώραΒρυξέλλες