Πολιτική|16.12.2022 19:09

Qatar Gate: Το οικόπεδο – φιλέτο που αγόρασε η Εύα Καϊλή στην Πάρο και η μαραθώνια κατάθεση του συντρόφου της

Newsroom

Ένα οικόπεδο 7 στρεμμάτων, 600 μέτρα από τη θάλασσα αγόρασε πρόσφατα η Εύα Καϊλή με τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, που βρίσκονται στο επίκεντρο του σκανδάλου Qatar Gate.

Το οικόπεδο, προοριζόταν σύμφωνα με την ΕΡΤ για την κατασκευή εξοχικής κατοικίας «ώστε η οικογένεια να περνάει τα καλοκαίρια της». Η αγορά αυτή – 300.000 ευρώ λέγεται ότι στοίχισε στο ζευγάρι – έχει μπει στο μικροσκόπιο της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο αρχιτέκτονας μηχανικός που ανέλαβε την αναθεώρηση της άδειας, Βαζαίος Πετρόπουλος, σημειώνοντας:  «Από διώροφα σπίτια με υπόγειο και πισίνα θα γίνουν ισόγεια σπίτια με υπόγειο και πισίνα. Είχαμε κάνει τα σχέδια, έχουν κατατεθεί στην πολεοδομία αλλά η άδεια δεν έχει εκδοθεί. Όχι, δε μεσολαβούσε εταιρία. Στο όνομά της ήταν, και στο όνομα του συντρόφου της».

Συνολικά 280 τετραγωνικά μέτρα από την έκταση είναι οικοδομήσιμα, ενώ σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα μηχανικό στόχος του ζευγαριού το οίκημα θα γινόταν παραθεριστική κατοικία.

Η χειμαρρώδης κατάθεση του συντρόφου της

Για δέκα ώρες μιλούσε στον ανακριτή για το σκάνδαλο Qatar Gate ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, όπως γράφει η Corriere della Serra, η οποία αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση που έχει ταράξει συθέμελα την Ευρώπη.

Όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα: «Μιλούσε για δέκα ώρες υποχρεώνοντας τον επικεφαλής εισαγγελέα της έρευνας να αναβάλει τις ανακρίσεις των υπολοίπων προσώπων για την επόμενη ημέρα. Ανέφερε ονόματα και επίθετα και έδωσε εξηγήσεις. Είπε σε ποιον και από ποιον διακινήθηκαν τα χρήματα από την ΜΚΟ Fight Impunity, την οποία ίδρυσε ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντζέρι, ενώ αναφέρθηκε σε μεγάλες δωρεές που έγιναν χάρη στο κύρος που της έδιναν τα μέλη του συμβουλίου επί τιμή στο οποίο συμμετείχαν κάτοχοι βραβείων Νόμπελ, πρώην επίτροποι και πρώην πρωθυπουργοί».

Επίσης, ο Τζιόρτζι ανέλαβε όλη την ευθύνη για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της Εύας Καϊλή λέγοντας πως η ίδια δεν είχε καμία σχέση. 

«Ακολουθεί τη στρατηγική της Εύας Καϊλή: να διαχωρίσουν ο ένας τη θέση του από του άλλου προσπαθώντας να σώσουν αυτόν που έχει να χάσει τα περισσότερα, όπως η κυρία Καϊλή ως μητέρα και ως πρόσωπο του οποίου πλήττεται το κύρος», λέει το δημοσίευμα. 

Η Corriere αναφέρεται και στην έρευνα που ξεκίνησε στην Αθήνα η Οικονομική Εισαγγελία, με την Εύα Καϊλή να ερευνάται για δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. 

Καταλήγει με το ότι: «η Καϊλή βρίσκεται στη μέση ενός δράματος που η ίδια, ως Ελληνίδα, το αναγάγει σε κλασική τραγωδία: "Δεν θα γίνω Ιφιγένεια", λέει στον δικηγόρο της, καθώς δεν θέλει να θυσιαστεί ως κόρη του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας. Ο Τζιόρτζι δεν διαφέρει: "Θέλω να είναι ελεύθερη για να είναι με την 22 μηνών κόρη μας", είπε στην απολογία του». 

Η Εύα Καϊλή, θα παραμείνει τουλάχιστον για ακόμη μία εβδομάδα προφυλακισμένη στις βελγικές φυλακές του Χάρεν και στις 22 Δεκεμβρίου θα βρεθεί ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου για να ζητήσει την αποφυλάκιση της.

Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι θα παραμείνει υπό κράτηση για άλλον έναν μήνα, όπως αποφάσισε το προδικαστικό συμβούλιο αφού φέρεται να ομολόγησε ενώπιον, του εισαγγελέα διαφθοράς Μισέλ Κλες, ότι ήταν μέλος οργάνωσης που εκμεταλλεύτηκαν τόσο το Μαρόκο όσο και το Κατάρ για να επηρεάσουν τις σχέσεις τους με την Ευρώπη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠάροςΕυρωβουλήΕύα Καϊλήειδήσεις τώραQatar Gate