Πολιτική|17.12.2022 07:14

Μέτρα στήριξης: Σήμερα οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη - Τα τέσσερα κεντρικά σημεία της ομιλίας στη Βουλή

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με εκπλήξεις αναμένεται να είναι η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για κάποιο κρυφό «χαρτί» που θα ανακοινωθεί. Τις τελευταίες ημέρες, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, είναι σε εξέλιξη ένα μπαράζ συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου για να αποφασιστεί σε ποιο βαθμό μπορεί να διευρυνθεί το πλέγμα στήριξης.

Οι τελικές αποφάσεις φαίνεται πως «κλείδωσαν» χθες, καθώς επρόκειτο για μια δύσκολη εξίσωση. Από τη μία πλευρά στην κυβέρνηση αναζητούσαν ένα μέτρο - έκπληξη που να έχει αντίκτυπο και στη μεσαία τάξη και μην είναι στοχευμένο μόνο σε μια ομάδα του πληθυσμού (όπως έγινε πρόσφατα με το επίδομα των 600 ευρώ σε ένστολους αστυνομικούς και λιμενικούς).

Από την άλλη πλευρά, έπρεπε πρώτα να διασφαλιστεί πως υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα, καθώς στόχος είναι να μην δημιουργηθεί δημοσιονομικό κενό. Πάντως, φαίνεται πως μια σειρά θετικών μηνυμάτων από το οικονομικό πεδίο (καλή πορεία τουρισμού, υπεραπόδοση φορολογικών εσόδων κ.α.) έχουν δημιουργήσει τον απαιτούμενο δημοσιονομικό «αέρα» και έτσι απόψε αναμένεται να υπάρξει και τουλάχιστον μία νέα εξαγγελία.

Μιλώντας σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός θα εστιάσει σε τέσσερα σημεία στο οικονομικά μέτωπο:

  1. Θα υπογραμμίσει πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειαστεί χωρίς ωστόσο να απειληθεί η δημοσιονομική σταθερότητα. Μεταξύ άλλων θα αναφερθεί σε μια σειρά παρεμβάσεων που έχουν ήδη μπει σε ισχύ (π.χ. καλάθι του νοικοκυριού) αλλά και σε μέτρα στήριξης που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα (κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση κατά 7.75% των συντάξεων, αύξηση του κατώτατου μισθού). Θα αναφερθεί επίσης στην παράταση μιας σειρά μέτρων στήριξης στο ενεργειακό πεδίο, καθώς ο φετινός χειμώνας είναι δύσκολος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  2. Θα τονίσει πως τα μηνύματα για την επόμενη ημέρα είναι θετικά, καθώς η ελληνική οικονομία έχει δείξει ισχυρά …αντισώματα. Μεταξύ άλλων θα αναφερθεί στους ρυθμούς ανάπτυξης, την υποχώρηση της ανεργίας, την πορεία των επενδύσεων κ.α. Θα εστιάσει επίσης στους στόχους της νέας χρονιάς, όπως για παράδειγμα η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας
  3. Θα επισημάνει πως η κρίση είναι εξωγενής και επομένως δεν μπορεί η αντιπολίτευση να μιλά για «ακρίβεια Μητσοτάκη». Ειδικότερα θα αναφερθεί στη διεθνή συγκυρία και στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στην ευρωπαϊκή οικονομία από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Παράλληλα θα τονίσει την ανάγκη να επιταχυνθούν οι αποφάσεις της Ε.Ε., κυρίως στο κρίσιμο θέμα της ενέργειας (υπενθυμίζεται πως οι αρμόδιοι υπουργοί θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα με στόχο να υπάρξει απόφαση για την επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου)
  4. Θα υπογραμμίσει πως απαιτείται σταθερότητα και πως σε αυτή την κρίσιμη για την οικονομία συγκυρία δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες περιπέτειες. Μέσα από μια στρατηγική συγκρίσεων με το ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να πείσει τους ψηφοφόρους για την ανάγκη να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις δεύτερες κάλπες (καθώς στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν πως δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση στις εκλογές της απλής αναλογικής).

Γαλάζιες πηγές σημείωναν χθες το βράδυ πως «η συζήτηση του προϋπολογισμού αναδεικνύει τη διαφορά ανάμεσα στο 2019 και το σήμερα. Αποδεικνύει ότι η σημερινή κυβέρνηση ό,τι είπε προεκλογικά, το έκανε. Και αυτό σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που, για 4,5 χρόνια, εφάρμοζε ως κυβέρνηση τα αντίθετα εκείνων που είχε υποσχεθεί προεκλογικά».

Τα πολιτικά μηνύματα της ομιλίας

Σε τρεις χρονικές περιόδους θα «ξεδιπλωθεί» η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ειδικότερα, θα κάνει έναν απολογισμό όσων έχουν γίνει από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι τώρα, θα αναφερθεί στα μέτρα που θα «τρέξουν» μέχρι τις κάλπες αλλά θα περιγράψει και το σχέδιο της ΝΔ για την επόμενη τετραετία.

«Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιες είναι οι ξεκάθαρες επιλογές που έχουν μπροστά τους και ποια είναι τα σχέδια των κομμάτων που διεκδικούν το προνόμιο να κυβερνούν αυτόν τον τόπο, για το πώς .αντιλαμβάνονται τη διαχείριση των κρίσιμων οικονομικών θεμάτων» σημείωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η οικονομία είναι αυτή που θα κρίνει τις κάλπες και ακριβώς σε αυτό το πεδίο θέλουν να εστιάσουν. Δεδομένο, πάντως, είναι πως στη σημερινή συζήτηση η αντιπολίτευση θα ανοίξει την «βεντάλια» των θεμάτων που θα συζητηθούν και θα υπάρξουν αναφορές σε θέματα της επικαιρότητας (π.χ. παρακολουθήσεις, εξελίξεις στο ευρωκοινοβούλιο).

Πάντως, είναι εμφανές πως η ένταση έχει χτυπήσει κόκκινο και όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες τόσο θα εντείνεται η πολιτική σύγκρουση. Από τη Νέα Δημοκρατία συνεχίζουν να συγκρούονται μετωπικά με το ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο παράλληλα έχουν ανοίξει ένα σφοδρό μέτωπο και με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραεκλογές 2023εκλογέςμέτρα στήριξηςΚυριάκος Μητσοτάκηςμέτρα