Πολιτική|02.01.2023 22:55

Ανατολική Μεσόγειος: Σε κοινό μέτωπο Αθήνα και Κάιρο – Η απάντηση στην κοινή επιστολή Τουρκίας-Λιβύης στον ΟΗΕ

Newsroom

Παρά τη βούληση της κυβέρνησης να κρατήσει χαμηλούς τόνους οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού άμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι, και το 2023, δεν προβλέπεται καμία βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η Αλεξία Τασούλη,  η προσοχή του Υπουργείου Εξωτερικών είναι στραμμένη στην Αίγυπτο, την οποία μάλιστα θεωρούν χώρα κομβικής σημασίας στις εξελίξεις για την Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έρθει στην Αθήνα και ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι. Μεταξύ άλλων, αναμένεται, κατά την επίσκεψη Σούκρι, να συζητηθεί και η κοινή επιστολή που έστειλε η Τουρκία με τη Λιβύη στον ΟΗΕ. Επιπλέον, είναι ανοιχτή η συζήτηση για το ενδεχόμενο και η Ελλάδα με την Αίγυπτο να στείλουν κοινή επιστολή, ωστόσο, αυτό θα διευθετηθεί όταν έρθει ο κ. Σούκρι στη χώρα μας.

Η Ιταλία σε ρόλο διαμεσολαβητή

Ενδεικτικό πάντως των εργασιών που γίνονται στην περιοχή μας είναι ότι η Ιταλία ανέλαβε την πρωτοβουλία για να τα βρουν το Κάιρο με την Τρίπολη, των οποίων οι σχέσεις έχουν διαταραχθεί όταν το Κάιρο αποφάσισε να ορίσει τα θαλάσσια σύνορά του με τη Λιβύη μονομερώς. Αυτό ενόχλησε ιδιαίτερα την  Υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Μοχάμεντ Αλ Μανγκούς, η οποία, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας της, ζήτησε τη συνδρομή της Ιταλίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΗΕειδήσεις τώραΑνατολική ΜεσόγειοςΑίγυπτοςεπιστολήΛιβύηΤουρκία