Πολιτική|27.01.2023 13:25

Live streaming η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση για την πρόταση μομφής

Newsroom

Ολομέτωπη επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας

Ο κ. Μητσοτάκης ανάμεσα σε άλλα υποστήριξε πως στην επιστολή που έλαβε από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ δεν υπήρχαν ονόματα που ετέθησαν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για τον χρόνο που επέλεξε να καταθέσει την πρόταση μομφής.

Άσκησε εφ’ όλης της ύλης κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, σε μια σειρά θεμάτων: Από το μεταναστευτικό και το Μάτι, έως την υπόθεση Novartis και τις τηλεοπτικές άδειες.

Ξ ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη: 

«Στις δημοκρατίες εδώ είναι ο χώρος που λύνουν τα κόμματα τις διαφορές τους. Εδώ και στις κάλπες. Η δημοκρατία θα προστατευτεί με τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές που έρχονται. Οι πολίτες θα σας στείλουν και πάλι στην αντιπολίτευση, δεν ξεχνούν, κρίνουν αυστηρά, συγκρίνουν, επιβραβεύουν, τιμωρούν», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στην αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τις επερχόμενες εκλογές.

«Ο θίασος του ΣΥΡΙΖΑ ξέρει μόνο ένα έργο. Να πυροβολεί τη χώρα, να ρίχνει λάσπη. Ξεπεράσατε το χειρότερο εαυτό σας στις ύβρεις. Το ένοχος ή βλαξ, το είχε χρησιμοποιήσει ο Κίτσος Τεγόπουλος στον Ανδρέα Παπανδρέου, για το σκάνδαλο Κοσκωτά όπου εμπλεκόταν και ο δικηγόρος σας, ο Γιάννης Μαντζουράνης. Από τα πάμπερς πήγαμε στην σακούλες. Προσέξτε όταν κάνετε τέτοιες ιστορικές αναφορές χωρίς να γνωρίζετε την προέλευσή τους. (…) Καταλαβαίνω γιατί ανεβάζετε διαρκώς τα ντεσιμπέλ της χυδαιότητας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Κλιμακώνοντας τα πυρά του, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «για το μέλλον του τόπου για τις προσδοκίες και τις αγωνίες των πολιτών για την θέση της Ελλάδος σε αυτό το δύσκολο και επικίνδυνο κόσμο δεν έχετε να πείτε απολύτως τίποτα. Ούτε σήμερα μας είπατε τίποτα για το τι θέλετε να κάνετε την επόμενη τετραετία. Έχετε ένα πρόσθετο πρόβλημα, δεν μπορείτε να μιλήσετε όχι μόνο για το μέλλον αλλά ούτε για το παρελθόν σας διότι αυτό ακόμα σας καταδιώκει και πράγματι μοιάζει ειρωνικό το γεγονός ότι διαλέξατε την 25η Ιανουαρίου για να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας διότι συμπίπτει με την στιγμή που το 2015 ο κύριος Τσίπρας έγινε κατά πρώτη φορά και κατά την εκτίμησή μου τελευταία πρωθυπουργός».

«Εσείς που επικαλείστε το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου κάνατε την κωλοτούμπα με το δημοψήφισμα του 2015. Ύστερα ακολούθησε μια αλυσίδα από δεκάδες περικοπές με μισθούς και συντάξεις πολλούς δυσβάστακτους φόρους που διέλυσαν την μεσαία τάξη. Η επιλογή σας να καταθέσετε αυτή την πρόταση μομφής αυτή τη συγκεκριμένη μέρα ήταν δίπλα ατυχής. Καθώς φρόντισε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την ανακοίνωση και μάλιστα με επίκεντρο την ΕΥΠ και τις ένοπλες δυνάμεις την ίδια μέρα που στην Τουρκία συνεδρίαζε το συμβούλιο εθνικής άμυνας της χώρας. Έτσι για μία ακόμη φορά όσα ισχυρίζεται η αντιπολίτευση έγιναν πρωτοσέλιδα μόνο στην Άγκυρα», υποστήριξε.

«Από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα αυτό τοποθετήθηκα ευθέως ενώπιον του πολίτη του ελληνικού λαού. Έχουμε συζητήσει τουλάχιστον τρεις φορές σε αυτή την αίθουσα το θέμα των υποκλοπών με αφορμή και τη νομοθετική πρωτοβουλία που έφερε η κυβέρνηση όπως είχε δεσμευτεί. Οι απόψεις μου κρίνονται αλλά πάντως εγώ δεν κρύβομαι και σίγουρα δεν έχω πάθει αφωνία. Εσείς είστε που τόσες μέρες δεν είπατε κουβέντα για τις βαλίτσες με τα λεφτά που φέρεται να κατέληγαν από τον κύριο Καλογρίτσα στον ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε.

Επιπρόσθετα, απαντώντας στην αναφορά του κ. Τσίπρα περί δικαστών, ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στη φωτιά στο Μάτι. «Υπάρχουν δικαστές διότι οι δικαστές κύριε Τσίπρα κρίνουν τούτες τις μέρες και όσα συνέβησαν στο μάτι. Εκεί που το 2018 χάθηκαν 103 ζωές με το κράτος όχι μόνο αδιάφορο αλλά και διαλυμένο. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να ακούει αυτές τις καταθέσεις των χαροκαμένων συμπολιτών μας και να μην αισθάνεται ένα σφίξιμο στο λαιμό. Αλλά και να λέει μέσα του ποτέ ξανά. Ποτέ ξανά δεν πρέπει το κράτος να φανεί τόσο ανίκανο στην πιο σημαντική του αποστολή που δεν είναι άλλη από την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

«Υπήρχαν ή δεν υπήρχαν ονόματα;»

«Αναλάβαμε πολιτικές ευθύνες, αλλάξαμε πρόσωπα, ψηφίσαμε σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ, χωρίς να διαλύσουμε μια κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια. (…) Τη δράση της θα ελέγχουν 2 δικαστές, θα αποκτήσει υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου», τόνισε και ισχυρίστηκε πως:

«Οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις έγιναν πρώτα στα δικά σας ΜΜΕ. Βγήκατε από την ΑΔΑΕ με έναν φάκελο που έγραφε απόρρητο και τον κάνατε φέιγ βολάν, αλλά δεν μας απαντήσατε, εάν στην επιστολή που σας ενεχυρίασε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ εάν υπήρχαν τα ονόματα που μας είπατε. Υπήρχαν ή δεν υπήρχαν; Αν δεν υπήρχαν τα ονόματα τότε παραπλανάτε το Κοινοβούλιο. Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος στην επιστολή που έλαβα από τον κ. Ράμμο πως ονόματα δεν υπήρχαν. Τότε, ο κ. Ράμμος έστειλε άλλη επιστολή σε εσάς;» .

«Έχω παραδεχτεί ότι η παρακολούθηση του κυρίου Ανδρουλάκη δεν ήταν πολιτικά παραδεκτή, υπήρξε η δική μου αυτόματη αποδοκιμασία και άμεσες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των φίλτρων όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα. Όσο για οποιαδήποτε άλλη σκοτεινή πλευρά αυτής της υπόθεσης, την έρευνα σε βάθος ανέλαβε τόσο η δικαιοσύνη και υπηρεσίες εσωτερικών υποθέσεων και όλα θα φανούν στο τέλος. Όμως προσέξτε η δικαιοσύνη δεν είναι καλή μόνο όταν βγάζει αποφάσεις που σας βρίσκουν σύμφωνους», συνέχισε και μετά στηλίτευσε τον τρόπο που ενημερώθηκε ο κ. Τσίπρας από την ΑΔΑΕ:

«Όπως έχετε ομολογήσει κι εσείς, η έκθεση του Ράμμου συντάχτηκε κατόπιν αιτήματος σας και το οποίο λέει εμπλουτίστηκε με άλλα στοιχεία. Προβλέπεται πουθενά αυτή η διαδρομή; Ο ιδρυτικός νόμος της ανεξάρτητης αρχής αναφέρει ρητά πως η αρχή υπεισέρχεται μόνο στον έλεγχο της τήρησης των όρων και της διαδικασίας της άρσης του απορρήτου χωρίς να εξετάζει την κρίση των αρμοδίων δικαστικών αρχών».

Επιπρόσθετα άφησε αιχμές κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου για την κριτική που έχει ασκήσει στην κυβέρνηση αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων: «Ο κύριος Βενιζέλος μας έλεγε επί της αρχής ότι δεν έπρεπε να παρακολουθούσε κανένα πολιτικό πρόσωπο και ανασκεύασε. Δύσκολο για τον ίδιο αλλά κι αυτός πρέπει να γνωρίζει κάποια στιγμές ότι δεν είναι παντογνώστης».

Σχολιάζοντας το αίτημα Τσίπρα για να ενημερωθεί για τις παρακολουθήσεις, ο πρωθυπουργός τόνισε πως υπάρχει ο κίνδυνος «να οδηγηθούμε στο φαινόμενο κάθε πολιτικός αρχηγός θα μπορεί να στέλνει στην ΑΔΑΕ καταλόγους με ονόματα εκείνη στη συνέχεια, αυτή θα ελέγχει τους παρόχους, θα δίνει τα στοιχεία στα κόμματα και αυτά με τη σειρά τους θα τα ανακοινώνουν στο πανελλήνιο. Αυτό θέλετε;».

«Γιατί έχετε εσείς τα στοιχεία και όχι εγώ;»

«Το κερασάκι στην τοξική τούρτα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι όσα είπατε έχουν ήδη δημοσιευθεί. Τα ονόματα είχαν δημοσιευθεί πολύ νωρίτερα. Υπήρξαν διαρροές από την ανεξάρτηση αρχή σε μερίδα του Τύπου, ή ο κ.Τσίπρας επέβαλε τα ονόματα που ήθελε και έδωσε τα ονόματα. Αυτά είναι τα ρυπαρά δίκτυα. Γιατί έχετε εσείς και όχι εγώ τις πληροφορίες, κ.Τσίπρα; Το 2019, πριν τις εκλογές κρατήσατε τη βουλή ανοιχτή μια εβδομάδα για να αλλάξετε τον Ποινικό Κώδικα. Κάνατε τις παρακολουθήσεις πλημμέλημα από κακούργημα. Το κάνατε γιατί παρακολουθούσατε το ΚΚΕ, σίγουρα τον κ.Σαγιά και τον κ.Πιτσιόρλα», υποστήριξε.

«Θα γκρεμίσετε το φράχτη που φτιάξαμε; Ναι ή όχι;»

Κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν είπε κουβέντα για τη μικρή Μαρία και υποστήριξε πως «οφείλει μια συγγνώμη». «Γιατί είμαστε τόσο σίγουροι για τη μικρή Μαρία; Γιατί έχουμε την ΕΥΠ που μας δίνει τις πληροφορίες», είπε και συνέχισε:

«Αναρωτιέμαι: Δεν καταλαβαίνεται ότι με αυτή την εμμονή σας να αγκαλιάζετε fake news, παίζετε το παιχνίδι της Τουρκίας; Είστε αφελής ή επικίνδυνος;  Όταν αδιαφορείτε συνειδητά για το εθνικό συμφέρον πάνω στη μανίας να υπονομεύσετε την κυβέρνηση. Δεν ξέρω τι από τα δύο είναι το χειρότερο. Δεν μπορεί στελέχη σας να ισχυρίζονται ότι ο φράκτης στον Έβρο παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα. Και δεν επιτρέπετε στελέχη σας να αναπαράγουν fake news διάφορων ΜΚΟ κατά των ελληνικών δυνάμεων που σώζουν κάθε μέρα ζωές στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα». «Θα γκρεμίσετε το φράχτη που φτιάξαμε; Ναι ή όχι;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

«Πήρατε χρήματα από τη Βενεζουέλα;»

Επανερχόμενος στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ο πρωθυπουργός, ρώτησε τον κ. Τσίπρα, εάν θα συνεχίσει να «καλύπτει τον κ. Παππά» και ζήτησε απαντήσεις για τον δικηγόρο Αρτεμίου.

«Τέλος πείτε μας που πήγαν τα λεφτά του εκλεκτού σας κατασκευαστή κ. Καλογρίτσα. Έρχεται ο κ. Καλογρίτσας και λέει στη Βουλή: “Πολάκη μη φωνάζεις με το κόμμα που μου έφαγε τα λεφτά. Είστε βουλευτής με τα λεφτά μου”. Γιατί δεν κάνετε μήνυση στον κ. Καλογρίτσα εάν είναι ψέματα; Πού πήγαν τα λεφτά, θα μάθουμε».

Ζήτησε επίσης από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δεσμευθεί εάν το κόμμα, δεν έλαβε ποτέ χρήματα από τη… Βενεζουέλα. «Εμείς μένουμε Ευρώπη! Χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Το ερώτημα αφορά στις σχέσεις του κύριου Παππά με τη Βενεζουέλα και εάν αν τελικά “μένετε Μαδούρο”. Θα απαντηθούν τα ερωτήματα πολύ σύντομα».

«Διαλύσατε την αμυντική βιομηχανία»

Στο θέμα των αμυντικών εξοπλισμών, ο πρωθυπουργός σημείωσε απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα: «Μας κουνάτε το δάχτυλο γιατί αγοράζουμε φρεγάτες και αεροπλάνα. Έγιναν με διακρατικές συμφωνίες και χωρίς μεσάζοντες, όπως θα ήθελαν κάποιοι δικοί σας φίλοι. Και επειδή είπατε ότι τάχα δεν ενισχύουμε την εθνική μας αμυντική βιομηχανία, θυμίζω πως βρέθηκα στην ΕΑΒ που ήταν παντελώς ανέτοιμη να υλοποιήσει την αναβάθμιση των f-16 σε Viper. Την είχατε διαλύσει την ΕΑΒ κ. Τσίπρα».

«Εσείς θα κάνετε μάθημα στη Νέα Δημοκρατία για ζητήματα κράτους δικαίου;»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ οργάνωσε τη σκευωρία της Novartis και τώρα κάνει πως δεν ξέρει δεν ξέρει τον Μάξιμο Σαράφη που αγάπησε ως μάρτυρα, αλλά αγνοεί τώρα ως κοινό απατεώνα. Εσείς θα κάνετε μάθημα στη Νέα Δημοκρατία για ζητήματα κράτους δικαίου; Πάει πολύ κύριε Τσίπρα, έχετε πολύ βεβαρημένο ιστορικό!»

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βουλήειδήσεις τώραπαρακολουθήσειςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΑΔΑΕπρόταση μομφήςεκλογέςπρόταση δυσπιστίαςεκλογές 2023