Πολιτική|02.02.2023 07:10

Μετωπική με τον ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει η κυβέρνηση - Σε τρεις βασικές ομάδες ρίχνουν το βάρος ΝΔ και Μητσοτάκης

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Την ευθεία σύγκρουση με το ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ έχει επιλέξει η κυβέρνηση, που ανεβάζει τους τόνους και επιχειρεί με στοχευμένες κινήσεις να βάλει σαφείς διαχωριστικές γραμμές. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε χθες σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα - με αφορμή την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μη συμμετέχει στις ψηφοφορίες στη Βουλή- μιλώντας για «ψευτοεπικοινωνιακά νταηλίκια»

Σε ανάλογους τόνους θα κινηθεί το Μέγαρο Μαξίμου και το επόμενο διάστημα, επιδιώκοντας να .. επαναφέρει σε ένα μετριοπαθές ακροατήριο μνήμες από το 2015 ή και από την προηγούμενη περίοδο των «αγανακτισμένων». Δεν είναι τυχαία η αναφορά του πρωθυπουργού περί αδιανόητου ακτιβισμού «ο οποίος μάς θυμίζει όχι απλά τον Τσίπρα του 2015, αλλά τον Τσίπρα πριν από 10 χρόνια, του 2012, τότε που είχαμε την άνω και την κάτω πλατεία και κάποιοι φωνάζανε να πάνε να εισβάλουν στη Βουλή με τα γνωστά χυδαία συνθήματα».

Στο δρόμο προς τις εκλογές θα μπαίνει όλο και πιο έντονα το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» και θα τονίζεται η ανάγκη μιας σύγκρισης των πεπραγμένων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. «Να συγκρίνουμε τις διαδρομές μας, να μιλήσουμε για το παρελθόν μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Με το Μέγαρο Μαξίμου να κοιτά προς τους αναποφάσιστους και να εστιάζει αφενός στην προβολή του κυβερνητικού έργου και αφετέρου στην παρουσίαση ενός σχεδίου για την επόμενη ημέρα. Στο πλαίσιο αυτό έρχεται ένα μπαράζ νομοσχεδίων και ένα στίγμα των επόμενων κινήσεων θα δώσει σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στο κυβερνών κόμμα ξέρουν πως το σκηνικό πόλωσης οδηγεί στην αύξηση των γαλάζιων ποσοστών και επομένως με ανάλογη στρατηγική θα φτάσουν μέχρι τις εκλογές. Στην Νέα Δημοκρατία εκτιμούν πως δεν θα προκύψει κυβέρνηση στην κάλπη της απλής αναλογικής και μιλούν για την ανάγκη αυτοδυναμίας στη δεύτερη αναμέτρηση (που θα γίνει με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020).

Σε τρεις ομάδες το βάρος

Σε αυτή την άτυπη προεκλογική περίοδο το βάρος πέφτει σε τρεις βασικές ομάδες :

  • Σε ένα κομμάτι του κεντρώου ακροατηρίου που διατηρεί ακόμα αντι ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά. Στο κοινό αυτό ο Κ. Μητσοτάκης θα προτάξει την ανάγκη να υπάρξει σταθερότητα και να μην μπει η χώρα σε νέες περιπέτειες, ενώ εξαπολύει επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα πως με τις δηλώσεις του «περιφρονεί ανοιχτά το κοινοβούλιο και τη συνταγματική τάξη». Δεν είναι τυχαίο πως όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες τόσο θα αυξάνονται τα πυρά στην αξιωματική αντιπολίτευση περί «τραμπισμού αλά γκρέκα».
  • Στους συνταξιούχους, που είναι ένα κοινό που η Νέα Δημοκρατία - όπως έχει φανεί στο παρελθόν - διατηρεί προνομιακούς δεσμούς. Μάλιστα στην Πειραιώς εκτιμούν πως πρόκειται για ένα κομμάτι της κοινωνίας που παραδοσιακά φτάνει- μέχρι την κάλπη και δεν επιλέγει την αποχή (κάτι που κάνουν σε μεγαλύτερο βαθμό οι νεότερες ηλικίες). Επίσης εκτιμάται πως είναι και ένα κοινό που δεν επιλέγει εύκολα αντισυστημικές επιλογές και επομένως θα στραφεί σε κόμματα με τα οποία διατηρεί δεσμούς από το παρελθόν.

Δεν περνά άλλωστε απαρατήρητο πως ένα σημαντικό κομμάτι των μέτρων στήριξης που υλοποιούνται στο δρόμο προς τις κάλπες απευθύνονται στους συνταξιούχους. Το «ξεπάγωμα» των συντάξεων, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η έκτακτη ενίσχυση που «ψήνεται» για περίπου 150,000 άτομα που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά (και δεν πήραν αύξηση) αλλά και η προκαταβολή σε όσους περιμένουν την επικουρική αποτελούν μέτρα που είναι εστιασμένα στο συγκεκριμένο κοινό.

  • Στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας που κατοικούν σε κρίσιμα …γαλάζια κάστρα. Στόχος είναι να διατηρηθεί η καθαρή υπέροχη που πέτυχε το 2019 το κυβερνών κόμμα σε μια σειρά περιοχών, όπου παραδοσιακά καταγράφει υψηλό ποσοστό η Νέα Δημοκρατία. Για παράδειγμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Καστοριά, που πλέον είναι μονοεδρική και στην προηγούμενη αναμέτρηση η ΝΔ είχε πάρει 50%. Πρόσφατα άλλωστε ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί τον Έβρο - θα είναι μια από τις τρεις περιφέρειες που θα είναι υποψήφιος- όπου η Ν.Δ.είχε κόψει πρώτη το νήμα το 2019 με ποσοστό 45%.

Η γαλάζια στάση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

Χαμηλά κρατούν από την κυβέρνηση τους τόνους απέναντι στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, σε αντίθεση με την μετωπική σύγκρουση που έχει επιλέγει με το ΣΥΡΙΖΑ. Αδιαμφισβήτητα η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει ρίξει βαριά σκιά στις σχέσεις της Πειραιώς με την Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο στόχος είναι να μην κλείσει οριστικά η πόρτα. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ είναι το μόνο κόμμα που - εφόσον οι δεύτερες κάλπες δεν δείξουν αυτοδυναμία- θα μπορούσε να «κοιτάξει» η Νέα Δημοκρατία (καθώς έχει απορριφθεί μια μετεκλογική συνεργασία με την Ελληνική Λύση).

Παράλληλα στη Νέα Δημοκρατία παρακολουθούν στενά το τεταμένο κλίμα που φαίνεται πως επικρατεί μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη το τελευταίο διάστημα και αναμένουν να δουν πως αυτό θα εξελιχθεί. Από την πλευρά πάντως του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ επιχειρείται να κρατηθούν….αποστάσεις και από τους δύο μονομάχους καθώς γνωρίζουν πως το κλίμα πόλωσης βοηθά κυρίως την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριάκος Μητσοτάκηςεκλογές 2023εκλογέςκυβέρνησηειδήσεις τώραΝέα Δημοκρατία