Πολιτική|22.02.2023 07:35

Επίσκεψη Τσίπρα στην Κύπρο και πρώτο τετ α τετ με τον Χριστοδουλίδη - Τι είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον Μπλίνκεν

Βούλα Κεχαγιά

Συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, θα έχει εντός της εβδομάδας  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στη Λευκωσία την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή με αφορμή την παρουσία του σε εκδήλωση για τον αείμνηστο πρώην πρόεδρο της ΕΔΕΚ και πρώην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Βάσο Λυσσαρίδη.

Επί τη ευκαιρία του ταξιδιού του στην Κύπρο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει το πρώτο τετ α τετ με τον κ. Χριστοδουλίδη και μάλιστα θα είναι ο πρώτος Έλληνας πολιτικός αρχηγός που θα συναντηθεί μαζί του μετά τις Προεδρικές εκλογές στη Μεγαλόνησο.

Επίσης, έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία το γεγονός πως ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα προτού καν την πραγματοποίηση της πρώτης του συνάντησης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ που είθισται να λαμβάνει χώρα στην οικία του ειδικού αντιπροσώπου του γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Κύπρο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμασία θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, που με υποψήφιο τον Ανδρέα Μαυρογιάννη κατέγραψε  εξαιρετικά καλές επιδόσεις στις πρόσφατες Προεδρικές εκλογές.

Η συνάντηση με Μπλίνκεν

Να σημειωθεί ότι κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια μετά τις εκλογές για επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει καταθέσει τόσο για τη διασύνδεση των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων, όσο και για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και οριοθέτηση της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας με γειτονικές χώρες, με την Κύπρο στο τραπέζι. 

Στην ίδια συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως οι ΗΠΑ μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο και να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία ώστε να προχωρήσει ο διάλογος ανάμεσα στη χώρα μας και τη γείτονα με δύο σαφείς κόκκινες γραμμές: Την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και το δικαίωμά της να προασπίζει την εδαφική ακεραιότητα των νησιών της με στρατιωτική παρουσία. Κι αυτό με την προώθηση ενός ουσιαστικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου με ορίζοντα την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε επίσης στον αμερικανό αξιωματούχο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε σε μεγαλύτερη ένταση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας και του ανταγωνισμού στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε ότι ο ρόλος των ΗΠΑ δεν μπορεί να περιορίζεται στην πώληση όπλων στην Ελλάδα και στην έκδοση ανακοινώσεων στη συνέχεια των παραβιάσεων, ούτε στην αποστολή μηνυμάτων ανοχής στην τουρκική επιθετικότητα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκος ΧριστοδουλίδηςΚύπροςειδήσεις τώραΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑΑντονι Μπλίνκεν