Πολιτική|01.03.2023 21:43

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Αιχμές της αντιπολίτευσης μετά τη δήλωση Μητσοτάκη - «Αποσείει ξανά τις κυβερνητικές ευθύνες»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Και ο πολιτικός κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις δραματικές εξελίξεις μετά την ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης (28/02) όταν η  επιβατική αμαξοστοιχία Intercity 62 συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς, αγνοούμενους και τραυματίες.

Το δυστύχημα έφερε και πολιτικές εξελίξεις με την παραίτηση του μέχρι πρότινος υπουργού μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, και την αντικατάστασή του από τον Γιώργο Γεραπετρίτη, την οποία και ανακοίνωσε, μέσα από το μήνυμά του για την τραγωδία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Νωρίτερα την Τετάρτη (01/03) στο σημείο του δυστυχήματος βρέθηκαν, εκτός από τον πρωθυπουργό, ο  Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης, από όπου και εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την ελπίδα να μην ανέβει περαιτέρω ο αριθμός των νεκρών.

Μητσοτάκης: «Το “ποτέ ξανά” που άκουσα στη Λάρισα δε θα μείνει λόγος κενός»

«Οι ευθύνες θα αποδοθούν» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του μετά την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη με τη σύγκρουση δυο τρένων.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «θα δουλέψουμε ώστε αυτό το «ποτέ ξανά» που άκουσα στη Λάρισα να μην μείνει λόγος κενός, ενώ ανακοίνωσε επίσημα πως ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναλαμβάνει μεταβατικός υπουργός Μεταφορών μέχρι τις εκλογές 2023.

Αναλυτικά ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Μόλις επέστρεψα από τον τόπο μιας τραγωδίας που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη. Δεκάδες συμπολίτες μας, οι πιο πολλοί νέα παιδιά, έχασαν εκεί τη ζωή τους, σε ένα φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα χωρίς προηγούμενο στην πατρίδα μας.

Ευχαριστώ από καρδιάς τις γυναίκες και τους άνδρες του κρατικού μηχανισμού που κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή. Πυροσβέστες και διασώστες, στελέχη του ΕΚΑΒ, της Αστυνομίας, της Αυτοδιοίκησης, όπως και τους γιατρούς και υγειονομικούς και τους ψυχολόγους στα νοσοκομεία μας. Έκαναν και κάνουν το καλύτερο δυνατό σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Συνάντησα συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων στο νοσοκομείο της Λάρισας.  Μέσα στον ανείπωτο πόνο τους, με περίσσευμα αξιοπρέπειας, με ρώτησαν «γιατί». Και μου είπαν «ποτέ ξανά». Τους οφείλουμε μία ειλικρινή απάντηση.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη, υπέβαλε αμέσως την παραίτηση του. Το ίδιο και οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ. Η στάση του τον τιμά, καθώς όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος.

Μεταβατικός Υπουργός, μέχρι τις εθνικές εκλογές, ορίζεται ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, από τον οποίο ήδη ζήτησα να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Αλλά θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων.

Ταυτόχρονα, η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά. Οι ευθύνες θα αποδοθούν. Ενώ η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων. Θα πενθήσουμε τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, τους φίλους μας. Θα μείνουμε ενωμένοι και σε αυτή την τραγωδία. Και, μετά, θα σκύψουμε το κεφάλι και θα σφίξουμε τα δόντια. Θα δουλέψουμε ώστε αυτό το «ποτέ ξανά» που άκουσα στη Λάρισα να μην μείνει λόγος κενός.Σας το υπόσχομαι.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο σεβασμός στα θύματα προϋποθέτει σεβασμό στην αλήθεια»

Με μία σύντομη ανακοίνωση απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Αυτές τις στιγμές πένθους και οδύνης δεν θα μπούμε στον πειρασμό να σχολιάσουμε τη δήλωση του Πρωθυπουργού, που σπεύδει να προδικάσει ότι η τραγωδία οφείλεται κυρίως σε ανθρώπινο λάθος», σημειώνει ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:

«Ο σεβασμός στα θύματα προϋποθέτει σεβασμό στην αλήθεια. Όλα θα ειπωθούν στη σωστή ώρα».

ΠΑΣΟΚ: Ο πρωθυπουργός αποσείει για ακόμα μια φορά τις κυβερνητικές ευθύνες

Με αιχμές σχολίασε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το Μέγαρο Μαξίμου για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

«Δεν θα ανεχθούμε ο Πρωθυπουργός να αποσείει για ακόμα μια φορά τις κυβερνητικές ευθύνες επικαλούμενος μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης διαχρονικές παθογένειες και την αντικειμενική πολιτική ευθύνη του Υπουργού του», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του κόμματος.

Τονίζει ότι «οι κυβερνήσεις υπάρχουν για να αντιμετωπίζουν τις παθογένειες και όχι για να τις επικαλούνται και να τις διαιωνίζουν».

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει ότι ο κ. Ανδρουλάκης στις δηλώσεις από τον τόπο της τραγωδίας ανέδειξε το ερώτημα γιατί να κρέμονται τόσες ζωές από ένα ανθρώπινο χέρι, ενώ υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες πρόληψης και αποτροπής τέτοιων δυστυχημάτων. «Συναισθανόμενοι την ώρα του πένθους και της οδύνης, σημειώνουμε ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν στο ακέραιο και τη στιγμή που πρέπει», αναφέρει.

Τσίπρας από τα Τέμπη: Οι ευθύνες στην ώρα τους

«Ζούμε στιγμές βαθιάς οδύνης και θλίψης. Εκτυλίσσεται μια αδιανόητη τραγωδία με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους, αλλά και πολλά νέα παιδιά», είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας από το σημείο που σημειώθηκε η τραγωδία με τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη.

«Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές. Μετράμε ακόμα νεκρούς και δεν θέλω να μιλήσω για ευθύνες. Θα τα πούμε όλα στην ώρα τους. Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη και συμπαράσταση στους συγγενείς των θανόντων, αλλά και ταχεία ανάρρωση στους τραυματισμένους», πρόσθεσε.

Ανδρουλάκης: «Ένα τεράστιο “γιατί” στις σκέψεις όλων μας»

Στο σημείο που σημειώθηκε το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια της ζωής τουλάχιστον 40 ανθρώπων, βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων που έχασαν με τόσο άδικο τρόπο της ζωή τους και να ευχηθώ γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες. Η πατρίδα μας βιώνει μία ανείπωτη τραγωδία. Και στη σκέψη όλων μας υπάρχει ένα τεράστιο “γιατί”.”Γιατί”, ενώ υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες, τώρα και πολλά χρόνια, να κρέμονται τόσες ζωές σε ένα ανθρώπινο χέρι», ήταν η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.  


ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΛάρισαυπουργείο Μεταφορώννεκροίσιδηροδρομικό δυστύχημαΚώστας Αχ. ΚαραμανλήςτρέναΤέμπηΑλέξης ΤσίπραςΠΑΣΟΚΚυριάκος Μητσοτάκηςτραυματίες