Πολιτική|28.03.2023 07:18

Ο Αλέξης Τσίπρας «βλέπει» μόνο κυβέρνηση συνεργασίας - Η εκτίμηση για τη Νέα Δημοκρατία και η επιθυμία ΣΥΡΙΖΑ

Βούλα Κεχαγιά

Την άποψή του πως οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι για τον ίδιο αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ επιλογή και όχι αναγκαστική πράξη ανέπτυξε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, την ίδια ώρα που ο Κ. Μητσοτάκης επιμένει στην στόχευση της αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία.

«Ακόμη κι αν είχα την επιλογή μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης θα διάλεγα μία κυβέρνηση συνεργασίας», είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα απαιτούν μια κυβέρνηση η οποία θα έχει την ευρύτατη δυνατή αποδοχή στην ελληνική κοινωνία.

Συγχρόνως, όμως, με έμμεσο τρόπο που εμπεριείχε σαφέστατες αιχμές ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε σχέδιο του κ. Μητσοτάκη να σχηματίσει κυβέρνηση με τις ψήφους βουλευτών που θα ενσωματώσει από άλλους πολιτικούς χώρους υπονοώντας ότι κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να συμβεί με ορισμένους σημερινούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιθυμεί να καταδείξει πως το κόμμα του έχει την κουλτούρα των κυβερνητικών συνεργασιών -κάτι που συμβαίνει σε ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρώπη- και συγχρόνως να διαβεβαιώσει ότι πιστεύει στο μοντέλο της επίτευξης συνεργασιών στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Βεβαίως, όπως ανέφερε χθες μιλώντας στο Συνέδριο του Ινστιτούτου «ΕΝΑ»μ γνωρίζοντας την άρνηση που ο κ. Μητσοτάκης καταθέτει για τις κυβερνήσεις συνεργασίας «τολμώ να το πω δημόσια, θεωρώ μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη που θα μακροημερεύσει». Και αυτό για να επισημάνει ακολούθως πως «στον αντίποδα θεωρώ ότι προοδευτική κυβέρνηση προγραμματικής συμφωνίας με την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, θα είναι τετραετίας που θα δώσει σταθερότητα».

Στη χθεσινή του παρουσία στο Συνέδριο του «ΕΝΑ» ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να σηκώσει τους τόνους απέναντι στον κ. Ανδρουλάκη, μάλιστα, δεν θέλησε να σχολιάσει και την αναφορά του ΠΑΣΟΚ πως δεν επιθυμεί στην πρωθυπουργία τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ή τον πρόεδρο της ΝΔ -«δεν ξέρω γιατί τα λέει αυτά, φαντάζομαι ότι είναι μέρος της προεκλογικής τακτικής»- σημείωσε και επικέντρωσε τα πυρά του στον πρωθυπουργό.

Μάλιστα, σχολίασε τις πρωθυπουργικές αναφορές σε κυβέρνηση από ένα κόμμα αλλά με περισσότερα από ένα χρώματα για να κατηγορήσει τον Κ. Μητσοτάκη ότι σχεδιάζει να υφαρπάξει βουλευτές από άλλα κόμματα. «Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για κυβέρνηση από ένα κόμμα αλλά με πολλά χρώματα. Κυβέρνηση Patchwork-κουρελού. Δηλαδή να κλέψει κάποιους βουλευτές από άλλα κόμματα. Και το προαναγγέλλει μάλιστα! Μπορεί η οικογένεια Μητσοτάκη να έχει μακρά παράδοση σε αποστασίες, αλλά δεν είναι αυτό που αρμόζει στη χώρα», σημείωσε με νόημα.

Γίνεται σαφές πως ο Αλέξης Τσίπρας επί της ουσίας περιγράφει ή υπαινίσσεται προσπάθεια του σημερινού πρωθυπουργού να συγκροτήσει κυβέρνηση με τις ψήφους βουλευτών που έχουν εκλεγεί με άλλα κόμματα και εν προκειμένω με το ΠΑΣΟΚ. Η αναφορά δε αυτή συμπίπτει με την ενόχληση που διατυπώνει δημοσίως η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη για τις απόψεις του Ανδρέα Λοβέρδου περί πρωθυπουργίας αλλά και τις νεότερες δηλώσεις του ότι δεν μπορεί να τον διαγράψει ή να τον ακουμπήσει κανείς!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΡΙΖΑεκλογέςΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική ΣυμμαχίαΑλέξης Τσίπραςεκλογές 2023