Πολιτική|04.04.2023 06:45

Τι προβλέπει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Α’ Κατοικία: Όσα θα πει ο Τσίπρας στην εκδήλωση στο Περιστέρι

Βούλα Κεχαγιά

Δεσμευτικότητα για τράπεζες αλλά και για funds ώστε να καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειολήπτες για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων τους προβλέπει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

Η πρόταση που παρουσιάζεται απόψε σε ειδική εκδήλωση στο Περιστέρι από τον Αλέξη Τσίπρα προβλέπει κατά πληροφορίες μεταξύ άλλων την κατάργηση του εξωδικαστικού μηχανισμού όπως ισχύει με την ρύθμιση Σταϊκούρα και τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας στην οποία θα υποβάλλονται οι αιτήσεις που σκοπός είναι να προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς.

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προβλέπεται ασφαλώς η κατάργηση του πτωχευτικού νόμου και η πλήρης προστασίας της πρώτης κατοικίας των χαμηλών αλλά και μεσαίων εισοδημάτων καθώς όπως αναγνωρίζει και η τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος Έφη Αχτσιόγλου λόγω της ακρίβειας και της αύξησης των επιτοκίων έχουν αρχίσει πλέον και γίνονται “κόκκινα” και τα δάνεια νοικοκυριών με μεσαία εισοδήματα. Εκ των πραγμάτων λοιπόν θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, ενώ στις περιπτώσεις που δεν ευδοκιμήσει η διαπραγμάτευση των τραπεζών και funds με τους δανειολήπτες ή υπάρξουν άλλα προβλήματα θα υπάρχει η δυνατότητα για τους πολίτες να καταφεύγουν και στο δικαστήριο. Σημειωτέον πως σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αγγίζουν τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το ιδιωτικό χρέος και πρωτίστως αυτό που δημουργήθηκε με οφειλές προς το δημόσιο την περίοδο της πανδημίας με βάση την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα υπάρχει η δυνατότητα κουρέματος της βασικής οφειλής και η ένταξη σε ένα πλαίσιο ρύθμισης έως και 120 δόσεων όπως είχε γίνει το 2019 για τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. 

Κατά τις πληροφορίες με βάση τού ότι υπάρχει διαπιστωμένο πρόβλημα για πολλούς δανειολήπτες που έλαβαν δάνεια σε ελβετικό φράγκο δεν αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να αμβλύνει το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση που να σχετίζεται με την ισοτιμία του νομίσματος κατά την περίοδο λήψης του δανείου.

Η κοινωνία σαρώνεται από την ακρίβεια ενώ τα funds λειτουργούν με ασυδοσία

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί κατά περίπου 40 δισ., ενώ η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους επί γαλάζιας κυβέρνησης, έχει περιοριστεί στην επιθετική στρατηγική μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης από funds κατά πολιτών χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων που αντιμετωπίζονται συλλήβδην ως στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι η ελληνική κοινωνία εν μέσω πληθωριστικής κρίσης σαρώνεται από γενικευμένο κύμα πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών, ενώ την ίδια στιγμή τα funds λειτουργούν με πλήρη ασυδοσία.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ υπήρξαν καθοριστικές :

1. Με τον πτωχευτικό κώδικα καταργήθηκε οριζόντια η προστασία της κύριας κατοικίας
2. Με τον εξωδικαστικό μηχανισμό δεν προβλέφθηκε καμία δεσμευτικότητα συμμετοχής πιστωτών, τραπεζών και funds, με αποτέλεσμα να μην ρυθμίζονται οι οφειλές των πολιτών
3. Με τον «Ηρακλή» μεταβιβάστηκε μεγάλος όγκος δανείων από τις τράπεζες σε funds, χωρίς να υπάρχει υποχρέωση πρότασης ρύθμισης στον δανειολήπτη πριν τον πλειστηριασμό και συγχρόνως απαλλάσσοντας τα funds από τη φορολογία για τις κάθε είδους πράξεις τους.

ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΑλέξης Τσίπραςπρώτη κατοικίακόκκινα δάνεια