Πολιτική|05.04.2023 13:19

Θετικά υποδέχονται οι φορείς τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας

Newsroom

Θετικά υποδέχθηκαν οι φορείς τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας, τις οποίες παρουσίασε χθες ο Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο του κόμματος σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Περιστέρι.

Ο Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου δήλωσε σύμφωνος με τις προτάσεις του κόμματος και σχολίασε ότι είναι εμφανές ότι στον ΣΥΡΙΖΑ άκουσαν τις προτάσεις των φορέων. «Έχω να πω ότι μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους οι προτάσεις για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Θέλω όμως να επισημάνω, γιατί νομίζω ότι είναι χρέος μου να υπερασπίσω τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας από μια συκοφαντία που εμπεριέχει τα στοιχεία αυτής της πραγματικά πολύ σωστής πρότασης. Θα έλεγα ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άκουσε και τις προτάσεις των φορέων για να  έχει υπ' όψιν του μια τέτοια πρόταση και να ακούσουν και οι καλεσμένοι μας τι συμβαίνει. Ξέρετε, αγαπητοί φίλες και φίλοι, ένας που το 2008 έκανε μια επιχείρηση, δεν θα μπορούσε να έχει στο μυαλό του ότι θα ακολουθήσουν 10 χρόνια μνημόνια, αμέσως μετά θα ακολουθήσει μια πανδημία, αμέσως μετά θα ακολουθήσει το ενεργειακό. Αυτό έχει σχέση πάρα πολύ με τα κόκκινα δάνεια. Γιατί έχει σχέση; Πήρα ένα δάνειο λοιπόν το 2008, σε μια εποχή που τα πράγματα δεν ήταν τόσο άσχημα. Αυτό το δάνειο, από τότε μέχρι σήμερα, έχει τετραπλασιαστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στις προτάσεις του ΣΥΡΖΑ για την δημιουργία Υφυπουργείο Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους και της Στεγαστικής Πολιτικής και την προστασία της πρώτης κατοικίας η Παναγιώτα Καλαποθαράκου, Πρόεδρος Ε.Κ.ΠΟΙ.Ζ.Ω τόνισε: «Οι θεσμικές προτάσεις που άκουσα κ. Πρόεδρε είναι πολύ σημαντικές για εμάς και το υφυπουργείο το οποίο θα δημιουργηθεί και οι υπόλοιπες προτάσεις. Αναφορικά με την πρόταση για την προστασία της κύριας κατοικίας, έχω την εντύπωση ότι βασίζεται στο νόμο 3869, στον νόμο Κατσέλη, από πλευράς αρχών, αξιοπρεπούς διαβίωσης, κριτηρίων, που τα κριτήρια πρέπει να είναι κοινωνικά και οικονομικά, ασφαλώς, προβλέπονται δυο στάδια. Έχω ένα ερωτηματικό αναφορικά με το πρώτο στάδιο που έχει να κάνει με τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Βεβαίως, είναι πολύ σημαντικό ότι θα είναι υποχρεωμένες οι τράπεζες, τα funds, οι κερδοσκοπικές εταιρείες, όποιος έχει το δάνειο ή τα δάνεια, να κάνουν πρόταση. Οι προτάσεις αυτές όμως θα πρέπει να υπακούουν σε κανόνες και σε αρχές όπου οι λύσεις που θα δίνονται εξωδικαστικά να είναι οι κατάλληλες λύσεις εξατομικευμένες για το κάθε νοικοκυριό, για τον κάθε συμπολίτη μας που βρίσκεται σε αυτή τη δυσμενή κατάσταση. Αυτό, αναρωτιέμαι, από πού θα ελέγχεται; Θα υπάρχει κάποια αρμόδια Επιτροπή για να εξετάζει την περίπτωση των προτάσεων που γίνονται, ώστε αυτές κουμπώνουν στο συγκεκριμένο νοικοκυριό και βρίσκει λύση, διέξοδο και προοπτική, για να ρυθμίσει τις οφειλές του; Ένα ερώτημά μου είναι αυτό. Διότι άλλως, μέχρι τώρα, βλέπουμε ότι έχουν αποτύχει όλοι οι εξωδικαστικοί μηχανισμοί -και του νόμου Κατσέλη που προβλεπόταν και των διαφόρων πλατφορμών- ακριβώς για τον λόγο ότι δεν ήταν υποχρεωτική η συμμετοχή και η πρόταση. Αλλά η πρόταση θα είναι κατάλληλη, επιμένω. Να είναι προσαρμοσμένη στις εξατομικευμένες, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες του νοικοκυριού».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προστασίας Πολιτών Δανειοληπτών, Ευάγγελος Κρητικός κατέθεσε την πρόταση να καταγραφούν τα funds  ένα εθνικό μητρώο, τονίζοντας πως «Στην Ελλάδα οι πλειστηριασμοί χρησιμοποιούνται σαν ένα απέραντο πλυντήριο ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Θέτουμε το αίτημα και το ερώτημα προς εσάς προσωπικά και ζητάμε να καθιερωθεί όποιος προσέρχεται για να λάβει μέρος σε πλειστηριασμό, να είναι υποχρεωμένος όπως ο κάθε Έλληνας πολίτης, είτε είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο της αλλοδαπής, να προσκομίσει τα πλήρη φορολογικά του στοιχεία, καθώς επίσης και πιστοποιητικό καθαρότητας χρημάτων από την τράπεζα που εκταμιεύονται τα χρήματα».

Ο Άγγελος Πιλάτης από το ΙΝΚΑ σχολίασε ότι πρόκειται για μια θετική πρόταση και τόνισε ότι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν δεκτές τις αποφάσεις εξωδικαστικού μηχανισμού. «Ουσιαστικά εν συντομία αυτά ήθελα να σας πω. Θεωρώ ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως μας την εξέφρασε και ο Πρόεδρος, είναι μια θετική πρόταση. Φυσικά, κι εμείς από τη δική μας πλευρά θα τη μελετήσουμε και θα σας εκφράσουμε και την άποψή μας αναλυτικότερα. Επίσης, ένα σημείο θα ήθελα να αναφέρω, το οποίο το έχουμε συζητήσει κατά καιρούς και με την ΕΚΔΙΧ στην ήδη υπάρχουσα πλατφόρμα εξωδικαστικού συμβιβασμού, θα θέλαμε η απόφαση όποια κι αν βγει, να την αποδεχτούν οι τράπεζες. Σήμερα έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα όχι μόνο να παρίστανται, αλλά να έχουμε και μια αποδοχή αυτής της απόφασης που θα βγει. Ευχαριστώ πάρα πολύ»,ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Μελισσάρης, Νομικός Σύμβουλος της Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας σημείωσε πως η πρόταση είναι «ρηξικέλευθη. Μακάρι να καταφέρετε να την εφαρμόσετε, γιατί σε περίπτωση πλήρους εφαρμογής της, πιστεύω κι εγώ ότι θα βοηθήσει τον δανειολήπτη, και κυρίως αυτόν τον ευάλωτο δανειολήπτη που θέλει να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία του».

Τέλος, ο Λευτέρης Ποταμιάνος, Πρόεδρος Συλλόγου Μεσιτών  Αστικών Συμβάσεων Αθηνών Αττικής, τόνισε ότι «υφυπουργείο Στεγαστικής Πολιτικής, είναι κάτι το οποίο έχουμε προτείνει κι εμείς, είμαστε υπέρ και θα λέγαμε να γίνει ακόμα και υπουργείο Στεγαστικής Πολιτικής και Ακίνητης Περιουσίας. Διότι και η Στεγαστική Πολιτική είναι κάτι το οποίο θα μας απασχολήσει στα επόμενα χρόνια. Το στεγαστικό θέμα είναι το θέμα της επόμενης δεκαετίας. Και η ακίνητη περιουσία έχει πάρα πολλά προβλήματα, συνδεδεμένα βέβαια πάντα με τα κόκκινα δάνεια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πρώτη κατοικίαΑλέξης Τσίπραςκόκκινα δάνειαειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑ