Πολιτική|06.04.2023 07:18

Εκλογές 2023 - Προεκλογικά … δίχτυα στη μεσαία τάξη: Η στρατηγική της κυβέρνησης και το σκληρό ροκ με την αντιπολίτευση

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Το βλέμμα στη μεσαία τάξη στρέφει η κυβέρνηση και επιχειρεί να μιλήσει στο συγκεκριμένο ακροατήριο με μια θετική ατζέντα στην οικονομία αλλά και με ένα αφήγημα πολιτικής σταθερότητας. Σε αυτό το κοινό η Νέα Δημοκρατία είχε πάρει προβάδισμα το 2019 προτάσσοντας κυρίως τη μείωση των φόρων και το γεγονός αυτό είχε συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην εκλογική νίκη. Ωστόσο, τώρα είναι εμφανές πως η αντιπολίτευση εντείνει το… φλερτ προς τη μεσαία τάξη, με τους γαλάζιους να επιχειρούν να βάλουν αναχώματα και να περιορίσουν τυχόν διαρροές.

Μία «ανάσα» πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρούονται μετωπικά, με αιχμή του δόρατος την οικονομία και θέματα όπως οι μισθοί και τα κόκκινα δάνεια κυριαρχούν στην πολιτική συζήτηση. Άλλωστε η ακρίβεια αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών και τα κομματικά επιτελεία γνωρίζουν πως είναι ένα θέμα που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη στάση των ψηφοφόρων.

Σε ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης υπάρχει κόπωση από τις διαδοχικές κρίσεις, καθώς λίγο μετά τα μνημόνια ήρθε ο Covid και ακολούθησε ο πόλεμος στην Ουκρανία (με αποτέλεσμα αυξήσεις στην ενέργεια σε άνοδο του πληθωρισμού). Ήρθε δε το Μάρτιο η τραγωδία στα Τέμπη που ανέδειξε τις παθογένειες του συστήματος και είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των αναποφάσιστων.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό στη Νέα Δημοκρατία ανησυχούν για το ενδεχόμενο μιας χαλαρής ψήφου στις κάλπες της απλής αναλογικής και είναι σε εξέλιξη μια επιχείρηση συσπείρωσης των ψηφοφόρων. «Η κάλπη της 21ης Μαΐου θα καθορίσει ποιο κόμμα και ποιος πρωθυπουργός θα κυβερνήσει. Μία είναι η κάλπη, η 21η Μαΐου» σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε περιοδεία που έκανε στα Ιωάννινα. Επανέλαβε δε πως «δεν χωρούν επιπολαιότητες, άσφαιρα μηνύματα δήθεν διαμαρτυρίας. Κανένα λάθος δεν διορθώνεται μετά την ψηφοφορία, το κακό για τη χώρα θα έχει συντελεστεί. Δεν μπορεί να είναι ένας τίτλος που γράφει συνεργασία και στην ουσία είναι παραλυσία».
Ουσιαστικά βασικό επιχείρημα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προσεγγίσει τη μεσαία τάξη είναι η ανάγκη για σταθερότητα. Ο πρωθυπουργός μιλά για «δεύτερη εντολή στην προκοπή» και σημειώνει πως «δεν θα υπάρξει δεύτερη φορά στη συμφορά», ενώ σε υψηλούς τόνους επίθεση εξαπολύει στο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα στην προσπάθεια προσέγγισης της μεσαίας τάξης από την κυβέρνηση επιχειρείται να προβληθεί ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία. Για την επόμενη ημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως τα δύσκολα στο μέτωπο του πληθωρισμού είναι πίσω μας και υπογράμμισε πως είμαστε ένα σκαλί από την επενδυτική βαθμίδα.
Απο το Μαξίμου εστιάζουν σε δύο θέματα: Πρώτον στα όσα έχουν γίνει πράξη στο μέτωπο της οικονομίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπως η μείωση των φόρων, η μείωση της ανεργίας κ.α. Δεύτερον στο σχέδιο για την επόμενη ημέρα , δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο κρίσιμο θέμα των αυξήσεων στους μισθούς. Παράλληλα το πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος - που θα παρουσιαστεί μετά το Πάσχα- θα εστιάζει στους τομείς της παιδείας, της υγείας αλλά και στον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Το στοίχημα της συσπείρωσης

Στο κυβερνών κόμμα θέλουν στην επικείμενη αναμέτρηση να πετύχουν ένα διπλό στόχο. Καταρχάς η Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώσει ένα καλό ποσοστό, ώστε να μην πληγεί το αφήγημα της αυτοδυναμίας στη δεύτερη αναμέτρηση. Επιπροσθέτως να πετύχει μια καθαρή διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην δημιουργηθεί η εντύπωση πως οι δεύτερες κάλπες αποτελούν ντέρμπι. Και παρά το ό,τι από το κυβερνών κόμμα μιλάνε για μια στρατηγική συγκρίσεων και όχι συγκρούσεων στην πράξη επικρατεί το σκληρό σοκ στην πολιτική σκηνή.

Οι γαλάζιοι εκτιμούν πως με τη μετωπική με την αξιωματική αντιπολίτευση συσπειρώνονται ευκολότερα οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του κόμματος και περιορίζονται οι διαρροές λίγο πριν την κάλπη. Παράλληλα στόχος είναι η προσέγγιση σε ένα κεντρώο ακροατήριο - δεν είναι τυχαίες οι αναφορές στο «Μένουμε Ευρώπη»- που ακόμα δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει.

Στο κυβερνών κόμμα αναγνωρίζουν πως τόσο η υπόθεση των παρακολουθήσεων όσο και η τραγωδία στα Τέμπη δυσκόλεψαν την προσπάθεια προσέγγισης αυτού του κοινού. Ωστόσο, τα ανοίγματα θα συνεχιστούν, με στόχο κεντρώους που δεν διατηρούν στενές σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία αλλά την είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές. Ενδεικτική είναι η αναφορά του πρωθυπουργού πως «πρέπει να ξαναδιαμορφώσουμε αυτό το πατριωτικό και εκσυγχρονιστικό ρεύμα που το 2019 ενώθηκε για να βγάλει τον τόπο από την καθήλωση και να τον θέσει σε τροχιά προόδου».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκλογές 2023ειδήσεις τώραεκλογέςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΠάσχα