Πολιτική|10.04.2023 12:44

Ελληνοτουρκικά – Μικρό καλάθι από Δένδια μετά την τουρκική χείρα φιλίας: «Oφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, όχι όμως αφελείς»

Newsroom

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησε ο Νίκος Δένδιας σημειώνοντας ότι θα ήταν εγκληματικό λάθος η Ελλάδα να μην τείνει χείρα φίλιας ανάλογη της χείρας φίλιας που αυτή τη στιγμή τείνει η Τουρκία. Ο υπουργός εξωτερικών παρατήρησε ότι «είναι εθνική υποχρέωση να το επιχειρήσουμε», παρότι, «οι πιθανότητες να τα καταφέρουμε είναι λίγες».

Ο Νίκος Δένδιας είπε στον ΣΚΑΪ ότι, «οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, επίσης όμως προσεκτικοί και όχι αφελείς», ενώ υπογράμμισε ότι, η χώρα μας, στην εξωτερική της πολιτική, δεν αφίσταται των παγίων θέσεών της καθώς και ότι, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας παραμένουν οι βασικές της γραμμές.

Αναφερόμενος στην αποκλιμάκωση στο Αιγαίο σχολίασε ότι, «η Ελλάδα έχει υποχρέωση απέναντι σε αυτή τη συμπεριφορά να δείξει ότι την αντιλαμβάνεται, και ότι είναι και η ίδια έτοιμη και να προσέλθει σε μια έντιμη συζήτηση» ενώ ανέφερε ότι είναι πιθανό αλλά καθόλου βέβαιο, στην παρούσα συγκυρία, η Τουρκία να βλέπει τα γεωπολιτικά συμφέροντα  με ένα πιο «καθαρό μάτι». Όπως εκτίμησε, όμως, από εκεί και πέρα, όλα θα φανούν μετά τις εκλογές στην Τουρκία. «Η Ελλάδα δεν αφίσταται των παγίων θέσεών της στην εξωτερική  της πολιτική. Εμείς είχαμε θέσει ως προϋπόθεση ήρεμα νερά μη απειλές, οι βασικές μας γραμμές είναι γνώστες, διεθνές δίκαιο και διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, επίσης όμως προσεκτικοί και όχι αφελείς, το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία, και δεν είναι αφελής προφανώς, ούτε αφίσταται των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της», τόνισε.

Ο υπουργός εξωτερικών ανέφερε ότι, μεταξύ των δύο πλευρών, υπάρχει άτυπη κατανόηση η οποία και μετεκλογικά μπορεί να οδηγήσει σε προσπάθεια επανέναρξης σοβαρού διαλόγου για να βρούμε λύση στις διαφορές μας. Όπως σχολίασε, πριν από τους φονικούς σεισμούς, «υπήρχε απλώς προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε ακραία ενδεχόμενα κατά την προεκλογική περίοδο. Δεν υπήρχε κλίμα για σοβαρό διάλογο, γιατί είχαμε θέσει ως όρο να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα». Όπως διευκρίνισε, αυτό δε σημαίνει ότι η Τουρκία  υπέκυψε στον όρο μας, ωστόσο, από μόνη της έδειξε μια πλήρη αλλαγή υποδείγματος, μετά τη συγκεκριμένη επίσκεψη. «Η Ελλάδα προσέρχεται σε διάλογο με την πάγια αρχή της εξωτερικής πολιτικής: διεθνές δίκαιο, διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Θα ήταν εγκληματικό λάθος η Ελλάδα να μην τείνει χείρα φιλίας ανάλογη της χείρας φίλιας που αυτή τη στιγμή τείνει αυτή η Τουρκία. Είναι λίγες οι πιθανότητες να τα καταφέρουμε, άλλα είναι εθνική μας υποχρέωση να το επιχειρήσουμε και εγκληματικό να το αγνοήσουμε», εξήγησε ενώ εξήγησε για την προσφυγή στη Χάγη, ότι αυτή προϋποθέτει συνεννοήσεις και κατανοήσεις.

Ο Νίκος Δένδιας παραδέχτηκε ότι, πράγματι, όλα άλλαξαν μετά τους σεισμούς ενώ διευκρίνισε ότι, για την εξομάλυνση, δεν υπήρξε εξωτερική πίεση. «Δεν έχω κάτι δει κάτι χειρότερο στη ζωή μου στην Αντιόχεια… Μετά την τραγική επίσκεψη είναι γεγονός ότι πράγματι άλλαξαν όλα, η Τουρκία όχι μόνο δεν παραβιάζει στο Αιγαίο, ή δεν κάνει υπερπτήσεις, δεν έχει πτητική δραστηριότητα στο Αιγαίο. Η απόφαση προέρχεται από την τουρκική κορυφή. Η Ελλάδα έχει υποχρέωση απέναντι σε αυτή τη συμπεριφορά να δείξει ότι την αντιλαμβάνεται και ότι είναι και η ίδια έτοιμη και να προσέλθει σε μια έντιμη συζήτηση», είπε ενώ εξήγησε ότι, πριν τους σεισμούς, υπήρχε προσπάθεια δημιουργίας κατανοήσεων για το προεκλογικό διάστημα, υπό τον φόβο ενδεχόμενου ατυχήματος στην προεκλογική περίοδο, καθώς κάτι τέτοιο θα επηρέαζε το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου και θα μπορούσε να οδηγήσει σε οτιδήποτε.

«Φίλος μου ο Τσαβούσογλου»

Ο υπουργός εξωτερικών σχολίασε και την επικείμενη επίσκεψη του Αιγύπτιου ομολόγου του. «Είναι φίλος μου ο Σάμεχ Σούκρι, έχω πολλούς φίλους», τόνισε και εξήγησε ότι, «Είναι φίλος μου και ο κ. Τσαβούσογλου. Τον ξέρω 17 χρόνια. Και στις δύσκολες στιγμές μού τα ‘’έσερνε’’ μεν, αλλά στο τέλος προσέθετε ‘’ο Δένδιας είναι φίλος μου’’. Είχα και έχω πάντα την άνεση να τον καλέσω στο κινητό του. Τον έχω καλέσει. Υπήρξε μια τεράστια δυσκολία τη στιγμή που ο πρόεδρος Ερντογάν απαγόρευσε κάθε επαφή μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο».

«Αν συμβεί κάτι στην Κύπρο είναι προφανές ότι θα δηλητηριάσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

Όπως σημείωσε ο υπουργός, θα ήταν ευχής έργον να μην υπάρξει κάποια συμπεριφορά από την τουρκική πλευρά στην Κύπρο που να αναιρεί το εξαιρετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί. «Η Κύπρος δεν κείται μακράν, αν συμβεί κάτι στην Κύπρο είναι προφανές ότι θα δηλητηριάσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Ελλάδα, όπως και η Τουρκία φαντάζομαι, συζήτα πάντα με τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να συζητήσει με την τουρκική πλευρά με οποία κυβέρνηση επιλέξει η τουρκική κοινωνία, εμείς πιστεύουμε θα κερδίσουμε εκλογές θα έχουμε κυβέρνηση με τον ίδιο πρωθυπουργό και με όποιον επιλέξει ΥΠΕΞ θα έχει στόχο να συζητήσει με την τουρκική πλευρά», υπογράμμισε και ξεκαθάρισε ότι, η συζήτηση για τον ενεργειακό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου δεν μπορεί να γίνει ερήμην της Κύπρου.

«Αμέριστη διευκόλυνση των τουρκικών αρχών για την επίσκεψη στην Ίμβρο»

Τέλος, ο Έλληνας ΥΠΕΞ μίλησε και για την επικείμενη επίσκεψή του στο νησί της Ίμβρου. «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πηγαίνει κάθε 10 χρόνια στην Ίμβρο. Θα ήθελα να είμαστε μαζί στον Επιτάφιο», είπε και τόνισε ότι, η περίπτωση του νησιού είναι άξια σπουδής καθώς ο ελληνισμός έχει διπλασιαστεί από 300 σε σχεδόν 600 άτομα, με σχεδόν 60 παιδιά στο σχολείο. Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι, πρέπει να ενθαρρύνουμε τον Πατριάρχη στο έργο του, και κατέληξε ότι, «είχαμε αμέριστη διευκόλυνση των τουρκικών αρχών για να πάω. Η Τουρκία θέλησε να βοηθήσει, όχι να εμποδίσει το ταξίδι μου».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΝίκος Δένδιαςειδήσεις τώραΚύπροςελληνοτουρκικές σχέσειςΜεβλούτ Τσαβούσογλουυπουργείο ΕξωτερικώνΊμβρος