Πολιτική|19.04.2023 22:05

Αλέξης Γεωργούλης: Γιατί καθυστερεί η άρση της ασυλίας του από την ευρωβουλή μετά την καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση – Τα επόμενα βήματα

Newsroom

Θύελλα έχει ξεσπάσει από τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη με τη βασική καταγγέλλουσα να μιλά ανοιχτά για βιασμό και σωματικές βλάβες. Την ίδια ώρα αναμένονται εξελίξεις, καθώς οι δικηγόροι των δύο πλευρών διασταυρώνουν τα ξίφη τους και χαράζουν την στρατηγική τους.

Γιατί καθυστερεί η άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή

Όσον αφορά τη διαδικασία άρσης της ασυλίας, από την υπηρεσία Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ανέφεραν στην ανταποκρίτρια του Open πως η διαδικασία θα πάρει περισσότερο χρόνο από ό,τι αναμενόταν, παρά το γεγονός πως ο ίδιος ο ευρωβουλευτής είχε ζητήσει την άρση της ασυλίας του και αυτό θα έπρεπε να επιταχύνει τη διαδικασία.

Την ερχόμενη Δευτέρα – Τρίτη συνεδριάζει η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και εκεί ίσως να οριστεί ο εισηγητής ευρωβουλευτής της έκθεση για την άρση της ασυλίας του.

Από εκεί και πέρα η Επιτροπή θα συνεδριάσει και πάλι μετά από έναν μήνα. Χρειάζεται ολόκληρη διαδικασία για να φτάσουν οι ευρωβουλευτές στην ψηφοφορία στην Ολομέλεια, σύμφωνα με την δημοσιογράφο.

Έτσι η διαδικασία υπολογίζεται πως θα πάρει τουλάχιστον δύο μήνες ακόμη, εκτός και αν η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων συνεδριάσει εκτάκτως.

Νέα πρόσωπα προχωρούν σε καταγγελίες

Μετά την πρώτη καταγγελία, υπάρχουν πληροφορίες ότι δύο άνθρωποι που είχαν δουλέψει στο πλευρό του Αλέξη Γεωργούλη, ένας άνδρας και μία γυναίκα, φέρονται να έχουν κάνει καταγγελίες στις υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για βίαιη συμπεριφορά.

Η γυναίκα φέρεται να έκανε την καταγγελία το 2019 στο ευρωκοινοβούλιο και όχι στις βελγικές αρχές. Τότε ήταν 24 ετών και ασκούμενη στο γραφείο του πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η καταγγελία της αρχειοθετήθηκε, καθως τα στοιχεία κατά του ευρωβουλευτή δεν κρίθηκαν επαρκή.

Στο αρχείο βρέθηκε και η καταγγελία του άνδρα η οποία έγινε και αυτή το 2019. Τότε ήταν υπάλληλος στο γραφείο του Αλέξη Γεωργούλη και η καταγγελία του αφορούσε εργασιακό bullying. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος είχε συστήσει την προαναφερθείσα κοπέλα να πάει να εργαστεί στο γραφείο του, κάνοντας την πράκτική της.

O συνήγορος της γυναίκας Σπήλιος Σπηλιόπουλος, δήλωσε στο Star: «Θα ήταν καλό για την υπόθεση να υπάρχει και η καταγγελία της κοπέλας, όμως θέλουμε να σεβαστούμε τη θέση της κι αν θελήσει θα μας προσεγγίσει η ίδια».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κοπέλα προβληματίζεται για το αν θα κάνει και η ίδια καταγγελία ή οχι. Για τη δεύτερη καταγγελία δεν έχει γνώση ούτε η Ελληνίδα δικηγόρος του Αλέξη Γεωργούλη.

Η τρίτη σοβαρή καταγγελία

Σύμφωνα με το Mega, η τρίτη περίπτωση αφορά γυναίκα υπάλληλο στο γραφείο του ευρωβουλευτή στις Βρυξέλλες. Υποστήριξε ότι βγήκε με τον Αλέξη Γεωργούλη για ποτό και εκείνος της επιτέθηκε και την χτύπησε. Μέχρι σήμερα βρίσκεται σε στάση αναμονής χωρίς να έχει κάνει καταγγελία.

Η τέταρτη καταγγελία είναι αυτή της Ελένης Χρονοπούλου, η οποία κατήγγειλε επώνυμα τον Αλέξη Γεωργούλη για βιασμό και ξυλοδαρμό, όπως αποκάλυψε στην εκπομπή ένας εκ των συνηγόρων της.

Δικηγόρος Χρονοπούλου: Δεν υπάρχει καθυστέρηση

Ο δικηγόρος της Ελένης Χρονοπούλου, της γυναίκας που κατήγγειλε τον Αλέξη Γεωργούλη για βιασμό και κακοποίηση μίλησε για την υπόθεση σημειώνοντας πως δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση όσον αφορά στις διαδικασίες τις βελγικής Δικαιοσύνης. «Εξ’ όσων έχω πληροφορηθεί οι χρόνοι είναι οι συνήθεις», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και παράλληλα επεσήμανε πως η καταγγέλλουσα πήγε αρμοδίως στις βελγικές Αρχές και από τη στιγμή που κατήγγειλε το περιστατικό, έγιναν τα προβλεπόμενα.

Ο ίδιος τονίζει ότι η καταγγέλλουσα είχε επιλέξει να τηρήσει τη μυστικότητα της διαδικασίας, όμως από τη στιγμή που έγινε γνωστή η καταγγελία της σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη καθώς οι βελγικές Αρχές προχώρησαν σε αίτημα για την άρση της ασυλίας του Ευρωβουλευτή, το όνομά της διέρρευσε παρά τη θέλησή της.

Ο Σπήλιος Σπηλιάκος τόνισε ότι η ίδια είναι ένας πολύ δυνατός άνθρωπος, αγωνίστρια. «Είναι δύσκολη περίοδος, παλεύει, αντέχει», είπε και πρόσθεσε ότι γνωρίζει την καταγγελία από την πρώτη στιγμή.

«Είμαστε σε επικοινωνία από τότε», σημείωσε προσθέτοντας πως «η κυρία Χρονοπούλου πήγε στις βελγικές Αρχές και κατήγγειλε το περιστατικό και από εκεί και πέρα σε συνεννόηση με τις Αρχές έγιναν τα προβλεπόμενα. Δεν θέλω να επεκταθώ στο συγκεκριμέμνο κομμάτι, έχει γίνει ό,τι είναι απαραίτητο με βάση της δικονομία του Βελγίου», ενώ σημείωσε πως δεν έχει γίνει παρόμοια κίνηση στις ελληνικές Αρχές καθώς «αρμοδιότητα έχει το Βέλγιο».

Μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο Γεωργούλης - Τα επόμενα βήματα

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Open στις Βρυξέλλες, Μαρία Αρώνη στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, ο κ. Γεωργούλης ενδέχεται να πάει στις Βρυξέλλες είτε την Παρασκευή είτε την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συναντηθεί με τους Βέλγους δικηγόρους του και την εισαγγελέα που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Παράλληλα, αύριο, Πέμπτη οι Βέλγοι δικηγόροι θα πάρουν στα χέρια τους την δικογραφία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

καταγγελίαΑλέξης Γεωργούληςειδήσεις τώραΕυρωπαϊκό ΚοινοβούλιοασυλίακαταγγελίεςΣΥΡΙΖΑ