Πολιτική|21.04.2023 18:33

Αλέξης Γεωργούλης: Πότε θα οριστεί εισηγητής για το αίτημα άρσης ασυλίας - Τι θα γίνει με τη δικογραφία

Newsroom

Στις 8 Μαΐου θα οριστεί εισηγητής για να χειριστεί το αίτημα άρσης της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. Οι δικηγόροι του κ. Γεωργούλη δεν έχουν λάβει ακόμη τον φάκελο με τη δικογραφία, ο οποίος θα δοθεί μόνο μετά την άρση της ασυλίας του. Μέχρι τότε, η υπόθεση δεν μπορεί να προχωρήσει και δεν μπορεί να οδηγηθεί στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με τη βελγική νομοθεσία, οι δικηγόροι του κ. Γεωργούλη μπορούν να λάβουν το φάκελο μόνο με την άρση της ασυλίας του και την άσκηση ποινικής δίωξης που τον ορίζει ως κατηγορούμενο.

Μόλις ο εισηγητής εξετάσει το αίτημα, η αρμόδια επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συνεδριάσει και θα ψηφίσει για την παραπομπή του θέματος στην ολομέλεια. Η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής έχει προγραμματιστεί για τις 30 Μαΐου και, εφόσον αρθεί η ασυλία, θα πρέπει να αποφασιστεί πότε το θέμα θα παρουσιαστεί στην ολομέλεια. Δεν είναι βέβαιο αν το θέμα θα εξεταστεί στην επόμενη ολομέλεια, η οποία θα συνέλθει μετά τις 30 Μαΐου, ή σε μεταγενέστερη σύνοδο, ενδεχομένως το καλοκαίρι ή αργότερα.

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό

Αν και ο Αλέξης Γεωργούλης επιμένει στην αθωότητά του χαρακτηρίζοντας όσα ακούγονται «ψεύδη και συκοφαντίες» και λέγοντας ότι δεν θεωρεί τυχαία τη στιγμή, που δημοσιοποιήθηκαν, τα δυο μεγάλα κόμματα επιδίδονται σε μια άνευ προηγουμένου ανταλλαγή πυρών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Βούλας Κεχαγιά για το ethnos.gr, η Κουμουνδούρου προσπαθεί να ξεφύγει από την ατζέντα του σκανδάλου Γεωργούλη το οποίο όμως δείχνουν πως θέλουν να συντηρούν τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ που επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διέρρευσε τα στοιχεία της καταγγέλλουσας και να στρέψει την συζήτηση σε θέματα ουσίας.

Χθες σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από την Κέρκυρα αναφέρθηκε στην υπόθεση καλώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να: «ξανασκεφτεί πόσο κακό έκανε τελικά το δηλητήριο που σκόρπισε όλα αυτά τα χρόνια με αφορμή και το μπούμερανγκ της τελευταίας υπόθεσης του ευρωβουλευτή του». Ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε σε ανακοίνωσή του πως «η αθλιότητα της ΝΔ δεν έχει όριο» και πρόσθεσε: «Ως εδώ όμως, με την αισχρή κομματική εκμετάλλευση μιας γυναίκας που είχε το θάρρος να καταγγείλει την κακοποίησή της». Λίγη ώρα αργότερα η Νέα Δημοκρατία ανταπάντησε στην αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζοντας πως δύο υποψήφιες με τον ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιούν την καταγγέλλουσα σημειώνοντας πως «η υποκρισία αποτελεί ταυτοτικό στοιχείο» του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα εκατέρωθεν πυρά

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός δήλωσε για την υπόθεση Γεωργούλη πως «εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ.... δεν πρόκειται ποτέ να γενικεύσουμε προσωπικές συμπεριφορές» ωστόσο πρόσθεσε: «Ας αναλογιστούν οι αντίπαλοί μας, πόσο εύκολη είχαν εκείνοι τη λάσπη και κυρίως ας απαντήσουν σε ένα πολύ απλό ερώτημα: Πως γίνεται να διαγράφουν τον Γεωργούλη μόλις καταγγέλθηκε και να κρατούν στα ψηφοδέλτια τους τον Παππά που καταδικάστηκε 13-0 από το ειδικό δικαστήριο».

Άμεση ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ: «Η αθλιότητα της ΝΔ δεν έχει όριο. Ως εδώ όμως, με την αισχρή κομματική εκμετάλλευση μιας γυναίκας που είχε το θάρρος να καταγγείλει την κακοποίησή της.

Πρώτα ο κος Γεωργιάδης, αργότερα τα φιλικά σε αυτή ΜΜΕ, χθες ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης από την Κέρκυρα, προσπαθούν να αξιοποιήσουν πολιτικά μια προσωπική υπόθεση, που όλους μας έχει σοκάρει και για την οποία η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακαριαία και ξεκάθαρη.

Αλήθεια όμως τι ακριβώς ισχυρίζονται;

Ότι γνωρίζαμε την καταγγελία, όταν η ίδια η καταγγέλλουσα αναφέρει ότι ουδείς γνώριζε, ούτε η ίδια η οικογένειά της; Και ποιο είναι το μπούμεραγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ, για το οποίο με θράσος μίλησε χθες ο κος Μητσοτάκης;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ούτε ίσες αποστάσεις κράτησε, ούτε «ναι μεν αλλά» είπε, ούτε κάλυψε κανέναν, ούτε εξαπατημένος δήλωσε.

Αυτά τα έκανε η ΝΔ, ο κος Μητσοτάκης και υπουργοί του, για πλείστες περιπτώσεις, ακόμη και παιδοβιαστών, όπως ο κος Λιγνάδης ή ο στενός συνεργάτης του κου Μητσοτάκη, κος Νίκος Γεωργιάδης, για τον οποίο έσπευσαν ακόμη και ως μάρτυρες υπεράσπισης στο δικαστήριο διακεκριμένα στελέχη της ΝΔ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως: «Δεν είμαστε το ίδιο. Εμείς είμαστε με τα θύματα και όχι με τους θύτες. Από όπου και αν προέρχονται. Αυτή είναι η διαφορά μας. Καμία συγκάλυψη, καμία σκιά. Για όλες τις υποθέσεις. Δικαιοσύνη για όλους. Δικαιοσύνη παντού. Αν τολμούν, ας το πουν και αυτοί».

Παράλληλα νέα ανακοίνωση έβγαλε η ΝΔ: «Χθες, υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στοχοποίησε τη γυναίκα που κατήγγειλε τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γεωργούλη για βιασμό και ξυλοδαρμό, ταυτιζόμενη με ό,τι πιο ρυπαρό υπάρχει στον ελληνικό τύπο! Σήμερα, άλλη υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πίσω από μια τόσο σοβαρή καταγγελία, βλέπει «στημένο γεγονός». Αλήθεια, πόση υποκρισία πρέπει να διαθέτουν για να ζητούν την ψήφο των πολιτών, μιλώντας για δικαιώματα και αξίες; Σε ένα κανονικό κόμμα θα είχαν τεθεί εκτός ψηφοδελτίων. Όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, που η υποκρισία αποτελεί ταυτοτικό του στοιχείο».

Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων

Την ίδια ώρα, εξελίξεις αναμένονται στην υπόθεση Γεωργούλη, καθώς ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως επίκεινται και νέες κατηγορίες κατά του Ευρωβουλευτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, από την αρχή της θητείας του στο Ευρωκοινοβούλιο, τουλάχιστον πέντε άτομα που εργάστηκαν στο γραφείο του φέρονται να αποχώρησαν λόγω της κακής συμπεριφοράς του.

Ανάμεσά τους και μια πιο σοβαρή περίπτωση που έχει να κάνει με μια ασκούμενη στο γραφείο του ευρωβουλευτή, που συνεργάστηκε μαζί του στην αρχή της θητείας του, τέλη του 2019 μέχρι τις αρχές του 2020.

Όπως ακούγεται στις Βρυξέλλες, η κοπέλα τον έχει καταγγείλει είτε για σεξουαλική κακοποίηση είτε για σεξουαλική παρενόχληση, ξυλοδαρμό.

«Υπήρξε καταγγελία σε αρμόδια υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για εργασιακή κακομεταχείριση από συνεργάτη του περίπου στην αρχή της θητείας του. Έβριζε και είχε εξάρσεις», αναφέρει μαρτυρία.

Αρνείται τις κατηγορίες ο Γεωργούλης

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής μέσω των δικηγόρων του αρνείται τις κατηγορίες και τονίζει τη χρονικότητα της αποκάλυψης των καταγγελιών.

Οι Βέλγοι συνήγοροι του επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους ότι δεν έχουν πρόσβαση στη δικογραφία εναντίον του.

Η προσοχή μπορεί να επικεντρωθεί στα εξής όσον αφορά στην ανακοίνωση της υπεράσπισης του κ. Γεωργούλη:

Πρώτον, δεν υπάρχει πρόσβαση στο φάκελο. Αυτό εξηγείται διότι ο πελάτης του δεν έχει περάσει από ακρόαση και αυτό δεν μπορεί να συμβεί εφόσον υπάρχει ασυλία. Ο ανακριτής θα μπορούσε να δείξει τη δικογραφία αν ήθελε βέβαια αλλά συνήθως κάτι τέτοιο δεν γίνεται χωρίς να έχει προηγηθεί ακρόαση.

Οι Βρυξέλλες εστιάζουν επίσης και σχολιάζουν το γεγoνός ότι η υπεράσπιση αναδεικνύει στην επιχειρηματολογία την χρονική πολιτική συγκυρία που ήρθε στο φως η υπόθεση, λίγο πριν από εκλογές.

Ο κ. Γεωργούλης εκφράζει απορία για την χρονική στιγμή της έρευνας αναφέρει η ανακοινωση.

Όσον αφορά στον συνεργάτη του Αλέξη Γεωργούλη, πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποια στιγμή εξαφανίστηκε και όλοι απορούσαν τι συνέβη. Ούτε στα τηλέφωνα απαντούσε εύκολα. Αργότερα, έμαθαν για το bullying που έλεγε ότι δεχόταν. Δεν αποκλείεται πάντως τις προσεχείς ημέρες να δει το φως της δημοσιότητας και άλλη επίσημη καταγγελία από κάποιο πρόσωπο.

Η καταγγέλλουσα είναι αποφασισμένη για τη δικαίωσή της και δεν θα αφήσει την υπόθεση να μπει εμπόδιο στην προσωπικότητά της, αλλά θέλει επίσης να αφήσει τη δικαιοσύνη να προχωρήσει, αναφέρουν πληροφορίες.

Έρευνα για τη διαρροή του ονόματος της καταγγέλλουσας

Σημειώνεται ότι την παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προκάλεσε η δημοσιοποίηση των στοιχείων της υπαλλήλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία κατήγγειλε τον ευρωβουλευτή για αξιόποινες πράξεις.

Με αφορμή τη συνεχή δημοσιοποίηση, από τις 17 Απριλίου 2023, σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης του ονόματος, φωτογραφιών καθώς και άλλων προσωπικών δεδομένων υπαλλήλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είχε προβεί ενώπιον των αρμόδιων βελγικών Αρχών σε καταγγελία για φερόμενη σε βάρος της τέλεση αξιόποινων πράξεων από ευρωβουλευτή, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της, αποφάσισε, κατόπιν και της υποβολής σχετικής καταγγελίας, να κινήσει τη διαδικασία εξέτασης τυχόν παραβίασης της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων καθώς και της έκδοσης προσωρινών διαταγών περιορισμού της επεξεργασίας.

Επιφυλασσόμενη να εξετάσει τη σχετική καταγγελία και συνολικά τα ζητήματα που ανακύπτουν, η Αρχή καλεί πρωτίστως τα μέσα ενημέρωσης που έχουν ήδη δημοσιοποιήσει τα σχετικά προσωπικά δεδομένα να προβούν άμεσα σε επανεξέταση της νομιμότητάς των εν λόγω επεξεργασιών, σύμφωνα προς τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, και να λάβουν οίκοθεν τα αναγκαία μέτρα ελέγχοντας κατά πόσον παρίσταται αναγκαία η δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων της καταγγέλλουσας ως φερομένου θύματος αξιόποινης πράξης για την άσκηση του δικαιώματος ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος στην πληροφόρηση και ενημέρωση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλέξης ΓεωργούληςΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιοδικογραφίαειδήσεις τώρα