Πολιτική|24.04.2023 22:29

Εκλογές 2023 - Μετωπική σύγκρουση στον δρόμο προς τις κάλπες - «Αποκλείστε μια κυβέρνηση "κουρελού"» - «Δε σχηματίζουν κυβερνήσεις οι ηττημένοι»

Αλέξανδρος Διαμάντης

Το πρώτο  άτυπο… debate είχαν σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός από το Αιγάλεω κάλεσε τους πολίτες να αποκλείσουν με την ψήφο τους μια κυβέρνηση «κουρελού» και «κάθε συνεργασία που φέρνει παραλυσία». Ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να ακούει κανείς την προπαγάνδα φόβου των φοβισμένων. 

«Δε σχηματίζουν ποτέ κυβέρνηση οι ηττημένοι. Κυβερνήσεις σχηματίζουν πάντα και παντού οι νικητές. Θα είμαστε νικητές στις 21 Μάη και θα σχηματίσουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Για αυτό και η προοδευτική κυβέρνηση θα είναι προϊόν της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, της νίκης του λαού. Της δικής σας νίκης» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε, από την πλευρά του ότι «είναι ικανοί να συνασπιστούν ακόμα και αν ηττηθούν. Εάν οι αριθμοί τούς ευνοήσουν, τότε μην έχετε καμία αμφιβολία, θα επιχειρήσουν μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Βαρουφάκη. Φανταστείτε τη λίγο παρακαλώ, με Πρωθυπουργό Τσίπρα, με αντάλλαγμα την παγίωση της απλής αναλογικής ώστε να επιπλεύσουν εκείνοι εις βάρος της πατρίδας που θα βουλιάζει. Ε, λοιπόν, δε θα τους κάνουμε το χατίρι».  «Έχω νέα στον Μητσοτάκη που φοβάται και το δείχνει. Έρχεται η μέρα της αλλαγής» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και  προσέθεσε ότι σε λιγότερο από ένα μήνα ο λαός μας με την ψήφο του θα κάνει το μεγάλο βήμα για τη δικαιοσύνη και την αλλαγή. «Θα πει το μεγάλο και αποφασιστικό όχι στο καθεστώς της ακρίβειας, των σκανδάλων, των υποκλοπών και της διαφθοράς. Στο καθεστώς Μητσοτάκη. Και το μεγάλο και αποφασιστικό ναι στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και στην προοδευτική κυβέρνηση» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνιζε πως η αυριανή κυβέρνηση δεν πρέπει να είναι «όμηρος» κομματικών παζαριών, συμπληρώνοντας πως η κάλπη της 21ης Μαΐου θα καθορίσει τελικά ποιος θα κυβερνήσει. «Όσο πιο βροντερό είναι το μήνυμά της, τόσο πιο εύκολα η δεύτερη εκλογή θα οπλίσει με δύναμη τον νικητή για να διοικήσει αποτελεσματικά τη χώρα. Γι’ αυτό και η ψήφος, ανήμερα Κωνσταντίνου και Ελένης, είναι σαφής: αυτοδύναμη Ελλάδα, αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Ψήφος για τη γιορτή της δημοκρατίας. Να είμαστε, όμως, έτοιμοι να ακούσουμε πολλά. Θα ακούσουμε πολλά, φίλες και φίλοι. Μου έκανε πολλή εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας, μέσα στην απελπισία του, έσπευσε να αντιγράψει το δικό μας σύνθημα: «όπως μείναμε Ευρώπη, έτσι πρέπει να γίνουμε Ευρώπη», είπε. 

«Ο Μητσοτάκης θέλει να δοξαστεί κρυπτόμενος »

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο περιβόητο debate, επισημαίνοντας ότι φοβάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Φοβάται τόσο που δεν τολμά να έρθει σε μια τηλεοπτική συζήτηση απέναντί μου ενώπιος ενωπίω. Τη μία λέει ότι το δίλημμα των εκλογών είναι Μητσοτάκης ή Τσίπρας, την άλλη όμως αρνείται να έρθει να συγκριθούμε, να αναπτύξουμε τα επιχειρήματά μας. Κρύβεται, θέλει να δοξαστεί κρυπτόμενος ή μάλλον λιβανιζόμενος από τους δημοσιογράφους της αρεσκείας του», τόνισε και προσέθεσε: « «Είναι κατανοητό να θέλει να κρυφτεί από μένα. Το καταλαβαίνω. Να κρύβεται όμως και από δημοσιογράφους; Να επιλέγει ποια παρουσιάστρια θα του πάρει συνέντευξη στους τηλεοπτικούς σταθμούς, μην και τον ρωτήσουν κάτι έξω από τα σκονάκια του; Πρώτη φορά βλέπω τέτοιο πρωθυπουργό, τόσο φοβισμένο». 

«Σας ρωτώ η Ελλάδα του 2023 θυμίζει σε τίποτα εκείνη του 2019; Η απάντηση είναι: όχι, σε τίποτα. Έχουμε δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2022. Αυτή η συνετή διαχείριση πέτυχε να μεγεθύνουμε το ΑΕΠ μας κατά 26 δισ. Το χρέος μας, ο τόσο σημαντικός αυτός δείκτης για την αξιοπιστία μας, μειώθηκε 40 ολόκληρες μονάδες, η μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους σε ολόκληρη την Ευρώπη», είπε ο Κ. Μητσοτάκης ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι… «ντύθηκε ΣΥΡΙΖΑ και μας είπε ότι θέλει καλύτερους μισθούς, αποτελεσματικό κράτος και καλύτερο ΕΣΥ. Αλήθεια 4 χρόνια τώρα ποιος κυβερνούσε ο σωσίας του; Γιατί τα έκανε όλα χειρότερα; Ποιόν νομίζει ότι κοροϊδεύει».  «Το διάστημα 2015-2019 ο ΣΥΡΙΖΑ μάς έδειξε τι θέλει και τι μπορεί να κάνει. Φόρτωσε στη χώρα ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, φέρνοντάς την ένα βήμα από τον γκρεμό. Φόρτωσε εσάς, τη μεσαία τάξη, με 29 νέους φόρους. Μετέτρεψε την Ελλάδα σε κέντρο διερχομένων μεταναστών. Υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΔωδεκάνησαΝέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑΑιγάλεωΑλέξης Τσίπραςεκλογές 2023εκλογέςειδήσεις τώρα