Πολιτική|09.03.2019 09:06

Οι επόμενες κινήσεις Τσίπρα: Το σχέδιο για το προοδευτικό μέτωπο

Βούλα Κεχαγιά

Με συνδιάσκεψη στα τέλη Μαρτίου, στην οποία θα συµµετάσχουν κόµµατα, κινήσεις και συλλογικότητες, και µε ανάδειξη συντονιστικού οργάνου οργανώνεται το νέο πολιτικό εγχείρηµα, που θα βρει έκφραση και στο ευρωψηφοδέλτιο.

Οργανωτικά χαρακτηριστικά θα αποκτήσει το αµέσως επόµενο διάστηµα το προοδευτικό µέτωπο που συγκροτείται µε κεντρικό κορµό τον ΣΥΡΙΖΑ και θα εκφραστεί αρχικώς εκλογικά στο ευρωψηφοδέλτιό του. Το κεντρικό προεκλογικό αφήγηµα του Μεγάρου Μαξίµου για τη διεύρυνση αναµένεται να σχηµατοποιηθεί και να αποκτήσει µία πιο συµπαγή µορφή ως απόδειξη της βούλησης της κυβέρνησης να πάρει σάρκα και οστά το πολιτικό εγχείρηµα.

Περί τα τέλη Μαρτίου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πραγµατοποιηθεί µεγάλη πολιτική εκδήλωση -τύπου συνδιάσκεψης- µε τη συµµετοχή όλων των κοµµάτων, κινήσεων, συλλογικοτήτων και προσώπων που λαµβάνουν µέρος στη δηµιουργία της προοδευτικής συµµαχίας, µε οµιλητή τον Αλέξη Τσίπρα και παρεµβάσεις όλων όσοι θα θελήσουν να καταθέσουν τις απόψεις τους για τον προοδευτικό πόλο. «Εκεί θα γίνει συζήτηση, θα µιλήσουν οι εκπρόσωποι όλων των φορέων που συµµετέχουν και θα οριστούν τα πρόσωπα που θα αναλάβουν να συντονίσουν την προσπάθεια» αναφέρουν αρµόδιες πηγές.

Οι ίδιες πληροφορίες επιµένουν ότι είτε σ’ αυτή την ανοιχτή διαδικασία της Αθήνας είτε νωρίτερα θα αναδειχθεί κι ένα συντονιστικό όργανο, µια µορφή οργανωτικής επιτροπής που θα αναλάβει να επεξεργαστεί το εκλογικό πρόγραµµα και όλα τα ζητήµατα που συνδέονται µε την πορεία της προοδευτικής συµµαχίας.

Λίγες ηµέρες πριν από τη µεγάλη αυτή πολιτική συνεδρίαση του νέου προοδευτικού πόλου η πρωτοβουλία της «Γέφυρας» θα πραγµατοποιήσει εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, στην οποία ωστόσο θα πάρουν µέρος και κινήσεις ή άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες που έχουν την ίδια στόχευση, δηλαδή τη συγκρότηση ενός προοδευτικού µετώπου απέναντι στις δυνάµεις της ακροδεξιάς και τις νεοφιλελεύθερες ευρωπαϊκές δυνάµεις.

Στην εν λόγω εκδήλωση ενδέχεται -εάν επιτρέψει το πρόγραµµά του- να µιλήσει και ο πρωθυπουργός. Οι διοργανωτές προϊδεάζουν για εκπλήξεις σε ό,τι αφορά τη συµµετοχή των προσώπων στην εκδήλωση και, όπως λένε, αποτελεί στοίχηµα καθώς ο συνδετικός κρίκος των συµµετεχόντων είναι η αποδοχή της Συµφωνίας των Πρεσπών και η αναγνώριση των ωφεληµάτων της.

Εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις

Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό, ανάλογες εκδηλώσεις, περί τις 12 µε 15, θα γίνουν σε όλες τις µεγάλες πόλεις της περιφέρειας στο διάστηµα που αποµένει ως τη διενέργεια των ευρωεκλογών, στις 26 Μαΐου. Oλα αυτά ως προς τα οργανωτικά. ∆ιότι ο πολιτικός σχεδιασµός του Μεγάρου Μαξίµου για τη συγκρότηση του αριστερού και προοδευτικού µετώπου περιλαµβάνει και άλλες παρεµβάσεις στην πορεία προς τις κάλπες. Η διεύρυνση προς ανένταχτες δυνάµεις της Αριστεράς αλλά και προς την Κεντροαριστερά θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα αποτυπωθεί στο ευρωψηφοδέλτιο και σε όλες τις φάσεις της τµηµατικής ανακοίνωσης υποψηφιοτήτων.

Oµως ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει στους συνεργάτες του ότι θέλει να συγκροτήσει ένα πολιτικό ψηφοδέλτιο µε τη συµµετοχή προσώπων που έχουν ειδικό βάρος και θητεία σε κυβερνητικά πόστα. Ως εκ τούτου ο σχεδιασµός περιλαµβάνει την προσθήκη στην ευρωλίστα πολιτικών προσώπων ακόµη και σηµερινών υπουργών από τους οποίους ο πρωθυπουργός θα ζητήσει να ενισχύσουν το ευρωψηφοδέλτιο. Μία τέτοια απόφαση πάντως υποδηλώνει ότι οι σκέψεις για διενέργεια των εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο βρίσκουν σηµαντικό έδαφος στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ακούει τις γνώµες των συνεργατών του αλλά και των επιτελικών στελεχών για τον χρόνο των εκλογών, η επιθυµία του είναι οι κάλπες να στηθούν το φθινόπωρο, όµως τις τελικές του αποφάσεις θα τις λάβει τον Απρίλιο. Για το Μαξίµου ένα καλό αποτέλεσµα στις ευρωεκλογές, δηλαδή µία νίκη ή µία περιορισµένη σε ποσοστά ήττα είναι η καλύτερη εγγύηση για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στην εθνική αναµέτρηση.

Ο πρωθυπουργός θέλει οι εκλογές να γίνουν εφόσον θα έχει «στρώσει» η οικονοµία και σε χρόνο αποσυνδεδεµένο από την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών ούτως ώστε να «ζυµωθεί» η νέα πραγµατικότητα και στους δύσπιστους ή αρνητικούς κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας απέναντι σ’ αυτήν. Σ’ αυτό το διάστηµα η κυβέρνηση θεωρεί ότι µπορεί να πείσει όσους έχουν επιφυλάξεις και δεν εντάσσονται στον χώρο της ακροδεξιάς πως από τη Συµφωνία θα υπάρξουν ωφέλειες και για τις δύο χώρες, αλλά κυρίως για την Ελλάδα.

Κατά τις πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγµατοποιήσει το πρώτο ταξίδι Έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία περί τις αρχές Απριλίου συνοδευόµενος από µέλη της κυβέρνησης και µεγάλη επιχειρηµατική αποστολή. Στο πλαίσιο της επίσηµης επίσκεψης θα λάβει χώρα σύµφωνα µε πληροφορίες, Ανώτατο Συµβούλιο Συνεργασίας µεταξύ των δύο χωρών ανάλογο µε τα συµβούλια που διενεργούνται ανάµεσα στη χώρα µας και άλλες χώρες όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία και το Ισραήλ, ακόµη και µε τον στρατηγικό διάλογο που έχει εκκινήσει µε τις ΗΠΑ. Οι διευρυµένες συζητήσεις θα αφορούν τους τοµείς των µεταφορών, της ενέργειας, της διαχείρισης απορριµµάτων, της δηµόσιας διοίκησης, της γεωργίας, ακόµη και της πορείας της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρωπαϊκή Eνωση.

Αλέξης ΤσίπραςΜέγαρο ΜαξίμουΕυρωεκλογές