Πολιτική|12.05.2023 07:12

Εκλογές 2023: H ατζέντα 10 σημείων στην οποία «ποντάρει» ο Μητσοτάκης μέχρι τις κάλπες

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Σπριντ μέχρι τις κάλπες κάνει το κυβερνών κόμμα, που εντείνει την προσπάθεια για την παρουσίαση του προγράμματος της επόμενης τετραετίας και βάζει όλο και εντονότερα τα διλήμματα των εκλογών. Ένα μπαράζ περιοδειών του πρωθυπουργού είναι σε εξέλιξη (σήμερα επισκέπτεται Ρόδο και Λέσβο), με το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας να είναι το «σταθερά, τολμηρά, μπροστά».

Εκλογές 2023: Που εστιάζει ο Μητσοτάκης την ατζέντα του

Λίγο πριν τις κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάζει σε μια ατζέντα δέκα σημείων με στόχο ένα υψηλό ποσοστό στις εκλογές της απλής αναλογικής, που θα στείλει μήνυμα πως η αυτοδυναμία είναι εφικτή σε μια δεύτερη αναμέτρηση. Ειδικότερα από την Νέα Δημοκρατία επικεντρώνονται :

  1. Στην ανάγκη μίας σταθερής κυβέρνησης, προκειμένου η χώρα να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία μέσα σε ένα ρευστό - γεωπολιτικά και οικονομικά - διεθνές περιβάλλον. Αυτό που αναφέρεται από τους «γαλάζιους» είναι πως στις κυβερνήσεις συνεργασίας δεν είναι εύκολη η γρήγορη λήψη αποφάσεων, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος «τα μικρά κόμματα να εκβιάζουν για να μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, εις βάρος τελικά του ευρύτερου καλού».
  2. Σε μια στρατηγική συγκρίσεων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Με την Πειραιώς να επισημαίνει πως το ερώτημα είναι «αν η χώρα θα πάει μπροστά ή κάνει βήματα πίσω».
  3. Στο επιχείρημα πως υπάρχει μόνο μία αξιόπιστη λύση διακυβέρνησης, αυτή της Νέας Δημοκρατίας. Από την άλλη πλευρά - όπως είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης - υπάρχει «ένας προοδευτικός αχταρμάς».
  4. Σε ένα θετικό αφήγημα για την οικονομία , με αναφορές στην απόκτηση επενδυτική βαθμίδας, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην αύξηση των εξαγωγών, στην μείωση της ανεργίας στο 8% μέχρι το 2027 κ.α..
  5. Στο «καυτό» θέμα των μισθών, καθώς αναγνωρίζεται πως είναι αναγκαία η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων. Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία προβλέπει κατώτατο μισθό 950 ευρώ και μέσο μισθό 1500 ευρώ μέχρι το 2027.
  6. Σε μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα η αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια, η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων κ.α. Μάλιστα στα συγκεκριμένα θέματα δίνεται έμφαση στις διαφορές που υπάρχουν με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ προκειμένου να αιτιολογηθεί γιατί στόχος στην Πειραιώς παραμένει η αυτοδυναμία σε μια δεύτερη αναμέτρηση.
  7. Στη συνολική αναμόρφωση του εθνικού συστήματος υγείας, προκειμένου αυτό να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών.
  8. Στην περαιτέρω ενίσχυση του γεωπολιτικού αποτυπώματος της χώρας και των συμμαχιών της. «Ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν θα εξαφανιστεί» σημείωσε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε πως «θα πρέπει να σκεφτούν οι Έλληνες πολίτες ποιος πρέπει να κάθεται στο Μέγαρο Μαξίμου για να διαχειρίζεται μια επιθετική Τουρκία».
  9. Σε ένα πλέγμα στοχευμένων μέτρων για τα ειδικά κοινά που ενδιαφέρουν την κυβέρνηση. Για παράδειγμα συγκεκριμένες παρεμβάσεις έχουν ανακοινωθεί για τους συνταξιούχους, που είναι ένα ακροατήριο στο οποίο όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν σαφές γαλάζιο προβάδισμα.
  10. Στο συνεχιζόμενο φλερτ στη μεσαία τάξη, που σε μεγάλο βαθμό συνέβαλε στην εκλογική νίκη το 2019. Από το κυβερνών κόμμα αναγνωρίζουν πως η πορεία των τιμών αποτελεί «πονοκέφαλο» για τα νοικοκυριά, ωστόσο το βασικό επιχείρημα που προβάλλεται είναι πως είναι εξωγενή τα αιτία. Και σταδιακά θα ξεδιπλώνονται συγκεκριμένα μέτρα, με τον πρωθυπουργό στο debate να ανοίγει παράθυρο για επέκταση του Market Pass και το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Εκλογές 2023: Τι περιμένουν οι «γαλάζιοι» από τις κάλπες

Σε πλήξη εξέλιξη είναι η προσπάθεια για την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας, καθώς απομένουν εννέα ημέρες μέχρι τις κάλπες. Στο γαλάζιο στρατόπεδο αυτό που τονίζεται είναι πως μία είναι η κρίσιμη κάλπη, αυτή της 21ης Μαΐου, καθώς εκεί κρίνονται όλα. Άλλωστε στην επικείμενη αναμέτρηση θα φανούν τρία πράγματα : το ποσοστό του πρώτου κόμματος και πόσο κοντά είναι στην αυτοδυναμία, η διαφορά πρώτου και δεύτερου αλλά και πόσα κόμματα θα μπουν στην Βουλή.

«Λένε κάποιοι ότι αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες. Λάθος, είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων ετών. Γιατί μας βρίσκουν σε ένα σταυροδρόμι επιλογής. Όχι ανάμεσα σε δύο κόμματα που θα κυβερνήσουν για μια τετραετία, αλλά ανάμεσα σε δύο κόσμους που θα καθορίσουν την εθνική πορεία για μια δεκαετία» υπογράμμισε χθες σε περιοδεία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραεκλογές 2023Νέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑΚυριάκος Μητσοτάκηςεκλογές