Πολιτική|12.05.2023 11:36

Μητσοτάκης: «Χείρα φιλίας» στον νικητή των τουρκικών εκλογών - «Δεν απολογούμαι για την μεταναστευτική μας πολιτική»

Newsroom

Πρόθυμος να τείνει «χείρα φιλίας» στον νικητή των εκλογών της Τουρκίας εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Associated Press ενώ όπως τονίζει, ελπίζει πως η Άγκυρα «θα επανεξετάσει την προσέγγισή της προς τη Δύση».

«Αλλά δεν είμαι αφελής», προσθέτει. «Γνωρίζω ότι οι εξωτερικές πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη», λέει.

Ο όλο και πιο αυταρχικός πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ηγείται της χώρας του ως πρωθυπουργός και πρόεδρος από το 2003, αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη εκλογική του αναμέτρηση, αναφέρει το πρακτορείο. Εν μέσω μιας παραπαίουσας οικονομίας, ο Ερντογάν έχει χάσει έδαφος έναντι του κύριου αντιπάλου του, του κεντροαριστερού Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Παράλληλα, και οι σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες είναι τεταμένες. Η Τουρκία μπλοκάρει το αίτημα της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, πιέζοντας τη χώρα να πατάξει τους Κούρδους μαχητές και άλλες ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική απειλή».

«Ελπίζω ότι η επόμενη τουρκική κυβέρνηση θα επανεξετάσει συνολικά την προσέγγισή της προς τη Δύση, όχι μόνο προς την Ελλάδα, προς την Ευρώπη, προς το ΝΑΤΟ και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Αλλά και πάλι, πρέπει να είμαι ρεαλιστής και να μην είμαι πολύ αφελής, και γι' αυτό θα συνεχίσουμε ... την σταθερή εξωτερική μας πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις αποτρεπτικές και τις αμυντικές μας ικανότητες».

Ελλάδα και Τουρκία είναι εδώ και δεκαετίες σε αντιπαράθεση, μεταξύ άλλων, για τα θαλάσσια σύνορά τους στη Μεσόγειο. Ωστόσο, οι διμερείς σχέσεις τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε νέα χαμηλά επίπεδα. Όπως γράφει το AP, πολεμικά πλοία των δύο χωρών σκιάζουν το ένα το άλλο και Τούρκοι αξιωματούχοι έλεγαν ότι θα μπορούσαν να εισβάλουν σε ελληνικά νησιά.

«Μακάρι να μην χρειαζόταν να ξοδεύω πάνω από το 2% του ΑΕΠ για την Άμυνα»

Σαν απάντηση, η Ελλάδα ξεκίνησε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα στρατιωτικών προμηθειών για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών γαλλικής κατασκευής.

«Μακάρι να μην χρειαζόταν να ξοδεύω περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ για την Άμυνα. Αλλά δυστυχώς, ζούμε σε μια επισφαλή γειτονιά με ... μια πολύ μεγαλύτερη χώρα από εμάς που επίσης συμπεριφέρεται επιθετικά», λέει σχετικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ελπίζει στη μείωση της ρητορικής μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία τον Φεβρουάριο που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Παρόμοια βελτίωση σχέσεων μετά τους σεισμούς που έπληξαν τόσο την Τουρκία όσο και την Ελλάδα το 1999, διήρκεσε αρκετά χρόνια.

«Είναι κρίμα. Δεν πρέπει να περιμένουμε να μας χτυπήσει μια καταστροφή, ούτε να ζούμε σε μια κατάσταση μόνιμης έντασης», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Όπως, τόνισε, οι καλύτεροι δεσμοί απαιτούν τον τερματισμό της πολεμικής ρητορικής από την Τουρκία. «Αν η τουρκική κυβέρνηση κάθε δεύτερη μέρα λέει ότι έρχεται τη νύχτα για να εισβάλει στα νησιά μας, προφανώς αυτό δεν είναι πολύ ευνοϊκό για την οικοδόμηση ενός κλίματος εμπιστοσύνης και καλής θέλησης», είπε.

«Χρειαζόμαστε μια μονοκομματική κυβέρνηση»

Αναφερόμενος στις προσεχείς εκλογές της 21ης Μαΐου και την απλή αναλογική ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως: «Έχω καταστήσει σαφές ότι δεν πιστεύω σε αυτό το εκλογικό σύστημα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ... μια σταθερή κυβέρνηση. Και κατά προτίμηση χρειαζόμαστε μια μονοκομματική κυβέρνηση».

Καθώς σήμερα ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τη Λέσβο, το AP κάνει αναφορά στην πολιτική της ΝΔ στο μεταναστευτικό και τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συνεχιστεί και σε περίπτωση επανεκλογής του.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιβληθεί σκληρά στη μετανάστευση, επιδιώκοντας να εμποδίσει την είσοδο μεταναστών και αιτούντων άσυλο στη χώρα, αυξάνοντας τις περιπολίες στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα και επεκτείνοντας σημαντικά τον φράχτη κατά μήκος των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία.

Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης κατηγορηθεί από οργανώσεις δικαιωμάτων και τους ίδιους τους μετανάστες ότι πραγματοποιούν συνοπτικές -και παράνομες- απελάσεις χωρίς να επιτρέπουν στους μετανάστες να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Η Ελλάδα αρνείται σθεναρά ότι εφαρμόζει την πρακτική που είναι γνωστή ως ''επαναπροωθήσεις'''», γράφει το AP.

«Δεν απολογούμαι για την μεταναστευτική μας πολιτική»

Ο κ. Μητσοτάκης απαντά για την μεταναστευτική πολιτική που ασκεί στα σύνορα η κυβέρνηση, λέγοντας πως «δεν απολογούμαι γι' αυτό. Ανατρέψαμε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία είχε μια πολιτική ανοικτών θυρών που κατέληξε να επιτρέψει σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να περάσουν στην Ελλάδα το 2015. Αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί».

Τέλος, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ελλάδας να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ: «Θα είμαι πολύ, πολύ ωμός. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθήσει να εφαρμόσει έστω και ένα κλάσμα από αυτά που έχει πει θα οδηγήσει σε υποβάθμιση την οικονομία μας».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκηςεκλογές 2023εκλογέςεκλογές Τουρκίαμεταναστευτικό