Πολιτική|18.05.2023 14:41

Εκλογές 2023: Πότε θα δημοσιευθεί η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος και πότε θα έχουμε καθαρή εικόνα για το νικητή

Newsroom

Νωρίτερα από κάθε φορά θα έχουμε φέτος τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου καθώς η καταμέτρηση θα γίνει και παραδοσιακά αλλά και μέσα από το σύστημα ασφαλούς μετάδοσης της Singular Logic.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών, στις 20:30 θα έχουμε την πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος ενώ από τις 21:00 μέχρι και τις 22:00 το βράδυ της Κυριακής θα υπάρχει σαφής εικόνα για το ποιος θα είναι ο νικητής.

Εκλογές 2023: Πότε θα γνωρίζουμε το πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες

Για πρώτη φορά, μέσα από τα τάμπλετ που πήραν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, πέρα από το ποσοστό των κάθε κομμάτων θα καταγραφούν γρήγορα οι ψήφοι για το πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες και ποιοι θα είναι οι νικητές και ηττημένοι βουλευτές από κάθε κόμμα. Αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα γίνει από τις 00:00 – 01:00 μετά τα μεσάνυχτα, αναφέρει στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Open ο Μίλτος Σακελλάρης.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έχουν παραλάβει ήδη τα ειδικά τάμπλετ από τα οποία θα γίνει η διαδικασία μαζί με τις οδηγίες.  Συνολικά σε 21.400 εκλογικά τμήματα θα υπάρχει αυτή η συσκευή ασφαλούς μετάδοσης, το SRT, στην οποία ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα περνά τα αποτελέσματα τα οποία θα μεταδίδονται απευθείας.

Η καταγραφή των αποτελεσμάτων θα γίνει και με την παραδοσιακή μέθοδο, με το τηλεγράφημα, το έντυπο που χρησιμοποιείται για την καταγραφή των αποτελεσμάτων μέσα στο εκλογικό τμήμα και το οποίο μεταδίδεται μέσω του Δήμου και της Περιφέρειας στο υπουργείο Εσωτερικών.

Όσον αφορά τους Έλληνες το εξωτερικού, που ψηφίζουν μια μέρα νωρίτερα, το Σάββατο, τα αποτελέσματα θα σφραγιστούν, θα σταλούν στην Ελλάδα και θα ανοίξουν μετά τις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής, όταν κλείσουν οι κάλπες στη χώρα.

Explainer: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εκλογές της 21ης Μαΐου

Αντίστροφα μετράμε για τις εκλογές της 21ης Μαΐου και πολλοί είναι αυτοί που… έχουν απορίες. Το ethnos.gr τις συγκέντρωσε και δίνει απαντήσεις στις κυριότερες εξ' αυτών.

1.Τι είναι η απλή αναλογική;

Η απλή αναλογική είναι το αντιπροσωπευτικότερο σύστημα εκλογής. Στην καθαρή της μορφή, οι έδρες που λαμβάνει κάθε κόμμα υπολογίζονται ακριβώς βάσει του πανελλαδικού ποσοστού του.

Αν για παράδειγμα ένα κόμμα λάβει 10%, τότε εκλέγει 30 βουλευτές. Το 10%, δηλαδή, των 300 εδρών της Βουλής των Ελλήνων.

Προκειμένου να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ένα κόμμα χρειάζεται το 50% των ψήφων.

2.Τι ισχύει για τις εκλογές της 21ης Μαΐου;

Στην περίπτωση των εκλογών της 21ης Μαϊου θα ισχύσει το σύστημα της απλής αναλογικής με όριο εισόδου στη Βουλή το 3%. Για να μπει, δηλαδή, ένα κόμμα στη Βουλή θα πρέπει να καταγράψει πανελλαδικό ποσοστό άνω του 3%. Με αυτό το σύστημα καταργείται και το μπόνους εδρών που λάμβανε, μέχρι τις προηγούμενες εκλογές, το πρώτο κόμμα.

3. Με δεδομένο, λοιπόν, το όριο του 3% τι θα γίνει με τα ποσοστά των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής;

Όσες έδρες παραμείνουν αδιάθετες, κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα που έχουν περάσει το όριο του 3% και έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή. Ως εκ τούτου προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση θα πρέπει είτε ένα κόμμα να εξασφαλίσει ποσοστό περίπου 46% είτε να συνεργαστούν κόμματα που εξασφαλίζουν μαζί 151 έδρες

4. Τι θα συμβεί αν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν προκύψει κυβέρνηση;

Αρχικά θα πρέπει να εξαντληθούν οι πιθανότητες μέσω των διερευνητικών εντολών. Βάσει του Συντάγματος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Αν εντός τριών ημερών δεν γίνει εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης, τότε η εντολή περνά στο δεύτερο και κατόπιν στο τρίτο κόμμα. Αν και πάλι δεν προκύψει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τότε πάμε σε επαναληπτικές εκλογές.

5. Πότε θα γίνουν αυτές;

Όπως ορίζει το Σύνταγμα, οι επαναληπτικές εθνικές εκλογές διεξάγονται μέσα σε 30 ημέρες αφότου έχουν εξαντληθεί όλες οι πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης.

Μέσα σ' αυτό το διάστημα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορίζει υπηρεσιακή κυβέρνηση, με υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν από τους Προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας: του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν την Κυριακή 2 Ιουλίου.

6. Και ψηφίζουμε ανάμεσα στους πρώτους δύο;

Όχι. Στις επαναληπτικές εκλογές κατεβαίνουν όλα τα κόμματα που διεκδίκησαν την ψήφο στις πρώτες εκλογές αλλά και νέα κόμματα που θα εγκριθούν από το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου.

Οι εκλογές του Ιουλίου θα γίνουν με λίστα κάτι που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να «σταυρώσουν» κάποιον υποψήφιο. Είθισται οι λίστες των κομμάτων να διαμορφώνονται με βάση την κατάταξη των υποψηφίων στις πρώτες εκλογές.

7. Με ποιο σύστημα θα γίνουν οι δεύτερες εκλογές;

Οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Σε αυτή την περίπτωση εξακολουθεί να ισχύει το όριο του 3% όμως το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους μέχρι και 40 έδρες. Ως εκ τούτου, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης γίνεται ευκολότερος καθώς αρκεί ένα ποσοστό γύρω στο 37%.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςΚΚΕαποτελέσματα εκλογών 2023εκλογέςειδήσεις τώραΕλληνική ΛύσηΚυριάκος ΜητσοτάκηςΠΑΣΟΚΓιάνης ΒαρουφάκηςΝίκος ΑνδρουλάκηςΜέΡΑ25Κυριάκος ΒελόπουλοςΔημήτρης Κουτσούμπαςεκλογές 2023