Πολιτική|21.05.2023 19:10

Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023: «Λίγη υπομονή» - Το πρώτο σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ για το exit poll

Newsroom

Στο πρώτο σχόλιο για το exit poll που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 19:00 για τις εθνικές εκλογές, προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

«Ας περιμένουνε να δούμε τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα γιατί έχουμε εμπειρία από εκλογικές αναμετρήσεις και γνωρίζουμε ότι τα πραγματικά αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά» αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο liveblog του ethnos.gr

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «η εικόνα που έχουμε είναι ότι 1 στους 3 ερωτηθέντες δεν απαντούσε. Οπότε ας κάνουμε λίγη υπομονή να δούμε τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα».

Τι έδειξε το exit poll

Ανακοινώθηκε στις 19.00 της Κυριακής το τελικό exit poll για τις Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023, το οποίο είναι κοινό για όλα τα ΜΜΕ. Σημειώνεται ότι υπάρχει ενδεχόμενο μικρής απόκλισης ανάμεσα στα αποτελέσματα που δείχνει το exit poll και εκείνων που θα προκύψουν μετά τις 21:00 το βράδυ. Ωστόσο, τα στοιχεία που δίνει για το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, που φαίνεται πως έχει μεγάλο προβάδισμα θεωρούνται αρκετά ασφαλή.

Η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι κυμαίνεται από 7 έως και 15 μονάδες, με την μέση τιμή της διαφοράς να βρίσκεται στις 11 μονάδες.

Ενδιαφέρον προκύπτει και για τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στην επόμενη Βουλή, καθώς το ΜέΡΑ25 και η Πλεύση Ελευθερίας είναι πιθανό να συγκεντρώσουν ποσοστά που θα ξεπεράσουν το όριο του 3%. Δηλαδή υπάρχει ενδεχόμενο να έχουμε από πεντακομματική έως επτακομματική Βουλή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το exit poll τα αποτελέσματα που συγκεντρώνουν τα κόμματα είναι τα εξής:

Η κατανομή των εδρών

Σύμφωνα με το κοινό exit poll που δημοσιεύτηκε στις 19:00, η κατανομή των εδρών είναι ως εξής:

    • Νέα Δημοκρατία: 121 έδρες
    • ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: 86 έδρες
    • ΠΑΣΟΚ: 35 έδρες
    • ΚΚΕ: 22 έδρες
    • Ελληνική Λύση: 15 έδρες
    • ΜέΡΑ25: 11 έδρες
    • Πλεύση Ελευθερίας: 10 έδρες

OΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΡΙΖΑεκλογές 2023ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχίαειδήσεις τώραεκλογέςexit pollΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023απλή αναλογική