Πολιτική|24.05.2023 22:12

Εκλογές 2023: Τα 5 μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη και το «άδειασμα» όσων μιλούν για 180 έδρες στις 25 Ιουνίου

Αλέξανδρος Διαμάντης

Πέντε μηνύματα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον Alpha, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές 2023.

«Η απλή αναλογική αυτοαναφλεχθηκε με εντυπωσιακό τρόπο», είπε ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν εκ νέου τη ΝΔ στις κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής. Και σε αυτό το πλαίσιο, διαμήνυσε πως στόχος στις επόμενες εκλογές είναι η αυτοδυναμία του κόμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για το διακύβευμα της νέας κάλπης, δεδομένου ότι «εξέλιπε ο μπαμπούλας» της κυβέρνησης ηττημένων, υπογράμμισε ότι «πράγματι αυτές οι εκλογές είναι δύσκολες και για εμάς» καθώς πρέπει να επαναβεβαιωθεί η αυτοδυναμία της ΝΔ καθώς ο πήχης μπορεί να ανέβει ανάλογα με τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή.

Εκλογές 2023: Τα 5 μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε 5 μηνύματα ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Συγκεκριμένα: 

  • ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφυσυχασμός και αλαζονεία, αφού η κάλπη είναι πάλι κενή
  • προανήγγειλε ότι θα αλλάξει πλήρως το κυβερνητικό σχήμα. Με άλλα λόγια θα γίνει ένα rotation σε πρόσωπα. 
  • επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος όπως είπε δεν μαθαίνει από τα λάθη του και στο ΠΑΣΟΚ ότι είχε και έχει ένα επιδερμικό πρόγραμμα 
  • τόνισε ότι δεν πρόκειται για γίνει debate. 
  • απηύθυνε ισχυρή σύσταση προς τα «γαλάζια στελέχη» να συνεχίσουν τον αγώνα, διότι θα υπάρχει αυστηρός μηχανισμός παρακολούθησής τους

Και, επίσης, «άδειασε» ουσιαστικά τον Άδωνι Γεωργιάδη για τον στόχο των 180 βουλευτών ώστε να μπορέσει η ΝΔ να επιλέξει τα άρθρα που θα τεθούν προς συνταγματική αναθεώρηση, μολονότι ο Υπουργός Ανάπτυξης είχε μαζέψει τη δήλωσή του, μετά τα όσα είχε υποστηρίξει και ο Νίκος Δένδιας.

Πιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σε κάθε εκλογή η κάλπη είναι άδεια. «Πρέπει να ξαναγεμίσει με πολλά ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας εφόσον οι πολίτες επιθυμούν να επανεπιβεβαιώσουν την απόφαση που ουσιαστικά πήραν στις προηγούμενες εκλογές», είπε και σημείωσε ότι ούτε ο ίδιος δεν περίμενε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. «ήμουν σίγουρος ότι θα πετυχαίναμε μεγάλη νίκη. Αν με ρωτάτε, με το χέρι στην καρδιά, αν περίμενα αυτήν την έκταση της διαφοράς μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, θα σας πω ευθαρσώς «όχι», επισήμανε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «από τη μια κέρδισε η ΝΔ και από την άλλη έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κέρδισε όμως συνολικά και η κοινωνία, σε ωριμότητα. Πιστεύω ότι καταφέραμε να αλλάξουμε, ουσιαστικά, το υπόδειγμα της πολιτικής συμπεριφοράς. Νομίζω κέρδισε ο πολιτικός διάλογος, διότι αν κάτι νικήθηκε σε αυτή την κάλπη ήταν η τοξικότητα, η χυδαιότητα. Τώρα μπορώ να το πω, μιας και έχει περάσει η πρώτη εκλογική αναμέτρηση: δεν νομίζω ότι υπήρξε Πρωθυπουργός στη Μεταπολίτευση ο οποίος να λοιδορήθηκε, να συκοφαντήθηκε, να υβρίστηκε περισσότερο από εμένα», είπε. 

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στις επόμενες εκλογές δεν θεωρεί ότι οι πολίτες ψηφίζουν για το ποιος θα είναι αντιπολίτευση., καθώς το βασικό ζητούμενο είναι πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος. «Το λέω αυτό διότι έχω πλήρη συναίσθηση των υψηλών ποσοστών που πέτυχε η Νέα Δημοκρατία και της ανάγκης οι πολίτες να προσέλθουν και πάλι στην κάλπη, της 25ης Ιουνίου, και να επανεπιβεβαιώσουν την επιλογή την οποία ήδη έχουν κάνει», επισήμανε προσπαθώντας να αποφύγει τα περί χαλαρής ψήφους και σιγουριάς της πρώτης θέσης.

Την ίδια ώρα, εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «απέτυχε τόσο ως κυβέρνηση όσο και ως αντιπολίτευση»:

«Απέτυχε διότι δεν συντάχθηκε με πολύ σημαντικές εθνικές επιλογές, είτε μιλάμε για θέματα εξωτερικής πολιτικής είτε μιλάμε για θέματα άμυνας. Απέτυχε γιατί έβλεπε μία Ελλάδα που υπήρχε μόνο στον δικό τους -αναφέρομαι στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- φαντασιακό κόσμο. Μία Ελλάδα «κατάμαυρη», μία Ελλάδα στην οποία όλα καταστρέφονται, όπου η δημοκρατία υπονομεύεται. Απεδείχθη ότι αυτή η Ελλάδα πολύ απλά δεν υπήρχε», εξήγησε.

Επίσης, έστρεψε τα βέλη του και προς τον Ν. Ανδρουλάκη, τονίζοντας πως του προκαλεί εντύπωση που εξακολουθεί να μου δίνει το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη είναι ότι θέλει να γυρίσει πίσω στις μεγάλες «δόξες» της δεκαετίας του ’80, του ΠΑΣΟΚ του ’80. «Μόνο που είμαστε στο 2023 και νομίζω αυτού του είδους ο πολιτικός λόγος δεν έχει σημαντική αντανάκλαση στην κοινωνία», Μάλιστα, είπε ότι δεν θεωρεί θρίαμβο ότι την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 12 μονάδες το ΠΑΣΟΚ να κερδίζει μόνο δύο! Έθεσε, δε, ως βασικό του στόχο να λύσει τα προβλήματα της κοινωνίας: «Η κοινωνία σήμερα περιμένει από τους πολιτικούς να λύνουν προβλήματα και το υπόδειγμα μιας πολιτικής δύναμης η οποία έσκυψε με προσοχή πάνω στα προβλήματα των πολιτών, προσπάθησε, εργάστηκε πάρα πολύ σκληρά, έκανε λάθη και τα αναγνώρισε. Εγώ ο ίδιος «τσαλακώθηκα» πολλές φορές -τώρα μπορώ να το πω με μεγαλύτερη άνεση- με την έννοια ότι βγήκα μπροστά στις κάμερες και ανέλαβα την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό όταν τα πράγματα πήγαν λάθος». 

Απευθυνόμενος προς τους πολίτες είπε με νόημα: «αν το βασικό τους ζητούμενο είναι να επανεπιβεβαιώσουν την αυτοδύναμη κυβέρνηση, γιατί γι’ αυτό ψήφισαν ουσιαστικά, πρέπει να έρθουν και να ξαναψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία, να μην ασχοληθούν τόσο με το τι γίνεται στην αντιπολίτευση. Γιατί προφανώς είναι πολύ πιο σημαντικό να υπάρχει αυτοδυναμία την επόμενη μέρα, από το να μπλέκουμε ξανά σε περιπέτειες που θα μπορούσαν να προκύψουν αν η Νέα Δημοκρατία δεν είναι αυτοδύναμη. Από τη στιγμή που και σήμερα ακόμα ο κ. Ανδρουλάκης λέει ευθέως ότι δεν θέλει εμένα για Πρωθυπουργό, το λέει ακόμα και σήμερα, δεν έχει αλλάξει τη θέση του».

Στέλνοντας, δε, σαφές μήνυμα προς τα γαλάζια στελέχη ξεκαθάρισε πως αν νομίζουν κάποια στελέχη μας ότι έβγαλαν την υποχρέωση απέναντι στον εαυτό τους εκλεγόμενοι πολύ καλά με σταυρό και τώρα μπορούν να κάτσουν να απολαύσουν την εκλογική τους νίκη και να μην συνταχθούν με το συλλογικό αγώνα, θα τους περιμένει μια πολύ μεγάλη απογοήτευση μετά τις εκλογές, εφόσον μας εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες.

«Θα αξιολογήσω πάρα πολύ προσεκτικά τη δουλειά που θα κάνουν όλα τα στελέχη και έχω την απαίτηση να τρέξουν εξίσου πολύ για το κόμμα, όπως έτρεξαν για τους εαυτούς τους. Κάποιοι έχουν και το πρόσθετο κίνητρο ότι μπορεί να εκλεγούν βουλευτές τώρα, με την ενισχυμένη αναλογική. Αλλά πολλοί που ήδη έχουν εκλεγεί βουλευτές πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρχει ένας πολύ αυστηρός μηχανισμός παρακολούθησης της πολιτικής τους δραστηριότητας στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου», είπε. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραεκλογέςεκλογές 2023Κυριάκος Μητσοτάκηςαποτελέσματα εκλογών 2023