Πολιτική|02.06.2023 07:00

Εκλογές 2023: Ο ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» κρυφή ατζέντα της ΝΔ - «Ο Μητσοτάκης θέλει να αποδυναμώσει το κόμμα»

Βούλα Κεχαγιά

Κρυφή ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας «βλέπουν» στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία εντοπίζοντάς την αφενός στον στόχο να μην υπάρχει κεντρικό πολιτικό αντίβαρο σε αυτήν -επομένως σε αποδυνάμωσή του- και αφετέρου στο φορολογικό της πρόγραμμα που εξαπολύει επίθεση στα εισοδήματα των πολιτών.

Εκλογές 2023: Στόχος της ΝΔ να αποδυναμωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά η Κουμουνδούρου

Κατά την Κουμουνδούρου, επί της ουσίας το κόμμα της Πειραιώς ευνοεί την πολυδιάσπαση της αντιπολίτευσης και παροτρύνει όλους όσοι δεν ψηφίζουν τη Νέα Δημοκρατία να κατευθύνουν την ψήφο τους σε μικρότερα κόμματα ούτως ώστε να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αποδυναμωμένος από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Ενδεχομένως, λένε παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτόν τον λόγο εσχάτως ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να ταυτίσει το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα χθες έφθασε σε σημείο να πει ότι «αγαπούν την υπερφορολόγηση» ώστε να κατευθύνει τις ψήφους όσων δεν υποστηρίζουν τη ΝΔ σε άλλα μικρότερα κόμματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβλέποντας αυτήν την προσπάθεια της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, να αποδυναμώσει δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε ήδη από την Νίκαια όλους τους δημοκρατικούς ψηφοφόρους να συντονιστούν στις κάλπες μαζί του εξηγώντας ότι δεν είναι καθόλου το ίδιο να ψηφίσουν μικρότερα κόμματα από το να επιλέξουν να ενισχύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ακόμη και τη νίκη στις εκλογές. Μάλιστα θεωρούν ότι το κρυφό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει και αυτό που «μαρτύρησε» ο Άδωνις Γεωργιάδης για την Συνταγματική Αναθεώρηση καθώς όπως πιστεύουν ο κ. Μητσοτάκης έχει ως στόχο την συνταγματοποίηση των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων ιδεολογημάτων.

«Οι πολίτες μπορούν και πρέπει να τον σταματήσουν», αναφέρουν από την Κουμουνδούρου την ώρα που συγχρόνως στέκονται στην επίθεση που εξαπολύει η ΝΔ και μέσω του φορολογικού της προγράμματος.

Σύμφωνα με όσα πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, τα στοιχεία από τα φορολογικά έσοδα καταδεικνύουν τα ψέματα που επιμένουν να προβάλουν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Με βάση αυτά μόνο για φέτος τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά τέσσερα δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2023 τα έσοδα από φόρους ήταν κατά 1,5 δισ. ευρώ περισσότερα από τα προϋπολογισμένα. Επιπλέον, οι έμμεσοι φόροι έφθασαν στο 60% των φορολογικών εσόδων, μειώνοντας δραματικά τα εισοδήματα κυρίως αδύναμων και μεσαίων που πρωτίστως πλήττονται από την έμμεση φορολόγηση.

Στην Κουμουνδούρου καταγγέλλουν ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως το πραγματικό του σχέδιο για την επόμενη τετραετία είναι να επιτίθεται στο εισόδημα των πολιτών μέσω των έμμεσων φόρων την ίδια ώρα που προσφέρει φοροαπαλλαγές στους ισχυρούς. Σχολιάζουν πως το γεγονός ότι οι πιο αδύναμοι πολίτες πιέζονται από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, δεν οδηγεί κ. Μητσοτάκη στην απόφαση να μειώσει τον ΦΠΑ, αλλά στο να προαναγγέλλει και την κατάργηση των επιδομάτων σε περίπτωση που επανεκλεγεί.

Στον αντίποδα, σχολιάζουν πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ δεν προβλέπει καμιά αλλαγή στη φορολογία επιχειρήσεων, αλλά στα υπερκέρδη εταιριών ενέργειας και διύλισης. Στελέχη του κόμματος διευκρινίζουν πως οι μόνες επιχειρήσεις στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ θα επιβάλει φόρους, και μάλιστα έκτακτους, είναι οι επιχειρήσεις ενέργειας και τα διυλιστήρια, οι οποίες παρουσιάζουν ουρανοκατέβατα υπερκέρδη μάλιστα μόνο για το 2022 αθροιστικά περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά είναι, λένε στην Κουμουνδούρου τα υπερκέρδη των 10 επιχειρήσεων που θα φορολογηθούν εκτάκτως ώστε να επιστρέψουν ως έσοδα στο δημόσιο για να γίνουν κοινωνική πολιτική.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως σε αντίθεση με τη ΝΔ το πρόγραμμα του κόμματός τους προβλέπει μειώσεις σημαντικών φόρων που αφορούν και τις επιχειρήσεις όπως θέσπιση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλους και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενός άδικου φορολογικού βάρους που επιβαρύνει οριζόντια επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Καταγράφουν επίσης την μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και η οποία θα περιορίσει σημαντικά τις τιμές εφοδίων και εξόδων στις επιχειρήσεις.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πλεύση ΕλευθερίαςΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΝέα ΔημοκρατίαΔημήτρης ΚουτσούμπαςΜέΡΑ25ΚΚΕεκλογές 2023ΠΑΣΟΚΚυριάκος ΜητσοτάκηςΓιάνης ΒαρουφάκηςΚυριάκος Βελόπουλοςαποτελέσματα εκλογών 2023Αλέξης ΤσίπραςΝίκος ΑνδρουλάκηςεκλογέςΖωή ΚωνσταντοπούλουΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023