Πολιτική|07.06.2023 07:18

Εκλογές 2023: Τα εκλογικά «διλήμματα» και τα μηνύματα Μητσοτάκη - Τι είπε για εθνικά θέματα και οικονομία

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Το δίλημμα της επόμενης αναμέτρησης είναι αν θα προκύψει ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση ή η χώρα θα οδηγηθεί σε τρίτες κάλπες τον Αύγουστο επισημαίνεται από τη Νέα Δημοκρατία. Στην κρισιμότητα των επόμενων εκλογών αναφέρθηκε εκ νέου χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως μία ασφαλής αυτοδυναμία, όχι οριακή, είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουν πολύ γρήγορα οι μεγάλες αλλαγές.

Εκλογές 2023: «Αυτές οι εκλογές είναι εξίσου σημαντικές με τις προηγούμενες»

Στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν περνά απαρατήρητο πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η επόμενη Βουλή θα είναι επτακομματική και επομένως αυτό που τονίζεται είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο. Αυτές οι εκλογές είναι εξίσου σημαντικές με τις προηγούμενες είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από την Πειραιώς και επισημαίνεται πως για να μην υπάρξουν περιπέτειες θα πρέπει η χώρα να έχει σταθερή κυβέρνηση η οποία να μπορεί να ορκιστεί την 26η Ιουνίου

Μάλιστα, χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης -σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ- αναφέρθηκε στο σχέδιο της επόμενης ημέρας εφόσον οι κάλπες βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας:

- Οικονομία: Το «γαλάζιο» πρόγραμμα είναι κοστολογημένο και δεν προβλέπει καμία έξτρα φορολογία είναι το σαφές μήνυμα που εκπέμπεται, ενώ σε υψηλούς τόνους κριτική ασκείται στην αντιπολίτευση για προτάσεις που δεν είναι ρεαλιστικές. Για παράδειγμα σημειώνεται πως η μείωση του ΦΠΑ μόνο για τα τρόφιμα θα κόστιζε 1,5 δισεκατομμύριο το χρόνο. «Αυτοί, λοιπόν, που το εισηγούνται -είναι 6 δισεκατομμύρια στην τετραετία- πρέπει να μας πουν ποιους άλλους φόρους θα αυξήσουν, διότι προφανώς τα χρήματα αυτά δεν περισσεύουν» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ουσιαστικά από τη Νέα Δημοκρατία εστιάζουν σε ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία αλλά θέλουν παράλληλα να επισημάνουν πως οι προτάσεις του κόμματος είναι προσεκτικά μελετημένες και δεν θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική ισορροπία. Το χαρτί της σταθερότητας άλλωστε αποτέλεσε βασικό ατού για την Πειραιώς σε όλη την προεκλογική περίοδο.

- Εθνικά θέματα: Μία συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο θα μπορούσε να γίνει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί ο οδικός χάρτης των επόμενων μηνών. Βέβαια αυτό που σημειώνεται είναι πως η επαναπροσέγγιση των δύο χωρών περνά μέσα από μια διαφορετική θεώρηση της σχέσης της Τουρκίας με τη Δύση συνολικά.

Από εκεί και πέρα είναι σαφές πως η Ελλάδα αναγνωρίζει μία μόνο διαφορά για την οποία θα μπορούσε, όντως, να πάει με την Τουρκία στη Χάγη και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει πως «δεν θα ήμουν σε καμία περίπτωση διατεθειμένος να βάλω οποιοδήποτε άλλο γεωπολιτικό ζήτημα στην ατζέντα των συζητήσεων με την Τουρκία. Η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα στρατικοποίησης ή αποστρατικοποίησης των νησιών και προφανώς δεν συζητά θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου».

- Συνταγματική Αναθεώρηση: Στόχος είναι στην συζήτηση - που δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από το 2025- να εξασφαλιστούν ευρύτερες συναινέσεις. «Θα έχουμε, λοιπόν, αρκετό χρόνο να κάνουμε μία εξαντλητική συζήτηση για το τι Σύνταγμα χρειαζόμαστε και να μην «κάψουμε» τη συνταγματική αναθεώρηση με παρεμβάσεις σε ελάχιστα άρθρα, για να χρειαστούμε μετά πέντε χρόνια να περιμένουμε για να κάνουμε μία νέα αναθεώρηση» είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα πυρά στο ΣΥΡΙΖΑ και οι κομμένες γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ

Κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ πως τάζει τα πάντα στους πάντες ασκεί η Νέα Δημοκρατία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει πως αν η αξιωματική αντιπολίτευση έπαιρνε ένα Νόμπελ θα ήταν «του οικονομικού λαϊκισμού». Ωστόσο, υψηλοί τόνοι διατηρούνται και απέναντι στην Χαριλάου Τρικούπη με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να αναφέρει πως το ΠΑΣΟΚ θα έπαιρνε το «Νόμπελ της οικονομικής ασυναρτησίας».

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης - απαντώντας στην «πράσινη» κριτική περί «λαϊκιστών με γραβάτα» σημείωσε χαρακτηριστικά «και εγώ θα μπορούσα να πω «ο κ. Ανδρουλάκης είναι Τσίπρας με γραβάτα». Εμένα μου κάνει εντύπωση η φοβερή ρηχότητα του λόγου του ΠΑΣΟΚ και η παντελής αδυναμία να αρθρώσουν μια συνεκτική επιχειρηματολογία, ειδικά στο μεγάλο ζήτημα της οικονομίας».

Πώς σκέφτεται ο Μητσοτάκης την επόμενη κυβέρνηση.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει πως στόχος είναι η επόμενη κυβέρνηση να είναι μονοκομματική αλλά όχι κατ / ανάγκη μονοχρωματική και ανάλογα μηνύματα εξέπεμψε και χθες. «Η προσπάθεια αναζήτησης των καλύτερων είναι για εμένα μια συνεχής προσπάθεια» σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση αν την επόμενη ημέρα μπορούν να αξιοποιηθούν πρόσωπα προερχόμενα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ ή από άλλους χώρους

Όσον αφορά στις πρώτες κινήσεις σε μία νέα «γαλάζια» κυβέρνηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε πως το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά στο επιτελικό κράτος και το δεύτερο θα είναι το φορολογικό που θα αποτυπώνονται οι κεντρικές οικονομικές προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία. Μάλιστα στόχος είναι να έχουν ψηφιστεί πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

εκλογέςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΣΥΡΙΖΑΕλληνική ΛύσηΑλέξης ΤσίπραςΠΑΣΟΚΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023Ζωή Κωνσταντοπούλουαποτελέσματα εκλογών 2023Νέα ΔημοκρατίαΚυριάκος ΒελόπουλοςΚόμμα ΝίκηΓιάνης ΒαρουφάκηςΠλεύση ΕλευθερίαςΝίκος ΑνδρουλάκηςΜέΡΑ25εκλογές 2023