Πολιτική|09.06.2023 07:12

Εκλογές 2023: Πώς διαβάζουν στη Νέα Δημοκρατία τις δημοσκοπήσεις - Πόσο πιθανές είναι οι τρίτες κάλπες

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Το ξεκάθαρο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας - που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις- δείχνει πως αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή τις επόμενες δεκαέξι ημέρες η κάλπη θα βγάλει άνετη «γαλάζια» κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Παρά το ότι ο πήχης για την αυτοδυναμία θα ανεβεί εφόσον επιβεβαιωθούν οι μετρήσεις που δείχνουν επτακομματική Βουλή, η Ν.Δ. φαίνεται πως θα πιάσει κοντά στους 160 βουλευτές. Επομένως, με τα σημερινά δεδομένα το ενδεχόμενο μιας τρίτης εκλογικής αναμέτρησης μέσα στον Αύγουστο δεν φαίνεται να είναι πιθανόν.

Εκλογές 2023: Αντίπαλος της ΝΔ η ξαπλώστρα και ο εφησυχασμός

Βέβαια, από την Νέα Δημοκρατία σημειώνουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, καθώς υπάρχει η… απειλή της ξαπλώστρας. Θέλουν δηλαδή να αποφύγουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν ψηφοφόροι που δεν θα φτάσουν στις κάλπες αλλά θα επιλέξουν να πάνε παραλία, εκτιμώντας πως έχει κλειδώσει η αυτοδυναμία.

Οι κάλπες την Κυριακή των εκλογών είναι άδειες και πρέπει να γεμίσουν ξανά σημειώνει διαρκώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι πολίτες έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κάλπη της 21ης Μαΐου υπογράμμισε χθες σε τηλεοπτική συνέντευξη, επισημαίνοντας πως «αυτό το μήνυμα πρέπει να επαναβεβαιωθεί. Αντίπαλός μας τώρα είναι η ξαπλώστρα, η παραλία, ο εφησυχασμός».

Πώς διαβάζουν στη ΝΔ τις δημοσκοπήσεις

Στη Νέα Δημοκρατία μελετούν με προσοχή τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, όπου φαίνεται πως όχι μόνο δεν κλείνει η ψαλίδα από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά υπάρχουν περιθώρια για αύξηση των «γαλάζιων» ποσοστών. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα φαίνεται πως παγιώνεται, ενώ οι μετρήσεις των τελευταίων δέκα ημερών δείχνουν πως δύο ακόμα κόμματα - η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη - θα μπουν στη Βουλή.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της MRB που παρουσίασε χθες το Open στην αναγωγή επί του συνόλου η ΝΔ κινείται από 39,2% έως 43,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 18% έως 22%, το ΠΑΣΟΚ από 9,9% έως 12,9%, το ΚΚΕ από 6% έως 8%, η Πλεύση Ελευθερίας από 3,8% έως 5,8%, το κόμμα Νίκη από 3,1% έως 5,1%, η Ελληνική Λύση από 3,4% έως 5,4% και το ΜέΡΑ25 από 1,4% έως 3,4%. Όσον αφορά στην κατανομή των εδρών στο σενάριο της επτακομματικής Βουλής προβλέπονται τα εξής: ΝΔ 161, ΣΥΡΙΖΑ 54, ΠΑΣΟΚ 30, ΚΚΕ 19, Πλεύση Ελευθερίας 13, Ελληνική Λύση 12 και το κόμμα Νίκη 11.

Να σημειωθεί πως στο ερώτημα αν στις εκλογές του Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία θα πετύχει αυτοδυναμία «σίγουρα ή μάλλον ναι» απαντά το 75,2% των ερωτηθέντων, ενώ το 18,7% απαντά «σίγουρα ή μάλλον όχι» (το 6% είναι στο δεν ξέρω- δεν απαντώ). Επίσης, το 50,3% αξιολογεί «σίγουρα ή μάλλον θετικά» το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου, ενώ το 42% το αξιολογεί «σίγουρα ή μάλλον αρνητικά» (το 7.6% είναι στο δεν ξέρω- δεν απαντώ).

Δύο ακόμα στοιχεία της έρευνας της MRB έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρώτον σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία στις 25 Ιουνίου το 52,1% απαντά πως θέλει κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ μόνο το 38,7% θέλει μία νέα προσφυγή στις κάλπες. Άλλωστε υπάρχουν και τα …μπάνια του λαού που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Δεύτερον στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός το 44.7% απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ποσοστό που είναι υψηλότερο από αυτό που πήρε η Ν.Δ. στις πρόσφατες εκλογές.

Τι δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις

Το καθαρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Ειδικότερα :

  • Σύμφωνα με την Metron Analysis στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 41%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 19,1%. Με βάση την έρευνα το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 11,7%, το ΚΚΕ είναι στο 7,6%, η Πλεύση Ελευθερίας φτάνει το 4.8%,η Ελληνική Λύση πάει στο 4,4% και το κόμμα «Νίκη» είναι στο 3,8%. Με αυτά τα ποσοστά η ΝΔ εξασφαλίζει άνετη πλειοψηφία 162 βουλευτών. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και ένα ακόμα στοιχείο : η «γαλάζια» συσπείρωση αγγίζει το 94.8%.
  • Σύμφωνα με την GPO στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 41.1%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 20.7%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 11.4%, το ΚΚΕ με 6,3%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4.3%,η Ελληνική Λύση με 3.6% και το κόμμα «Νίκη» με 3.1%. Να σημειωθεί εδώ πως το 75,2% των ερωτηθέντων απαντά «σίγουρα ή μάλλον ναι» στο ερώτημα αν η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.
  • Σύμφωνα με την Marc στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η Ν.Δ. συγκεντρώνει 39,1% και εξασφαλίζει 160 έδρες. Ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,4%, το ΠΑΣΟΚ με 10,6%, το ΚΚΕ με 6,8%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4,4%, η Ελληνική Λύση με 3,8% και η Νίκη με 3,5%. Ένα ακόμα στοιχείο που έχει ενδιαφέρον είναι και το ό,τι το 39.6% όσων αυτοτοποθετούνται στο κέντρο δηλώνει πως ταυτίζεται με τις απόψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη
Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑαποτελέσματα εκλογών 2023Κυριάκος ΒελόπουλοςΠλεύση ΕλευθερίαςδημοσκόπησηΚόμμα ΝίκηΖωή ΚωνσταντοπούλουδημοσκοπήσειςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝίκος ΑνδρουλάκηςΔημήτρης ΚουτσούμπαςΝέα ΔημοκρατίαεκλογέςΕλληνική ΛύσηΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023ειδήσεις τώραΠΑΣΟΚΚΚΕεκλογές 2023