Πολιτική|10.06.2023 07:27

Εκλογές 2023: Τον κίνδυνο της… ξαπλώστρας θέλει να προλάβει η ΝΔ - Στρατηγική δύο εβδομάδων μέχρι τις κάλπες

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Τον εφησυχασμό που μπορεί να δημιουργήσει σε ένα κομμάτι των ψηφοφόρων η σαρωτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες εκλογές προσπαθεί να αποφύγει η Πειραιώς. Οι κάλπες την Κυριακή των εκλογών θα είναι άδειες σημειώνει διαρκώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει «ασφαλής αυτοδυναμία» στις 25 Ιουνίου.

Εκλογές 2023: Το διακύβευμα της επόμενης αναμέτρησης

Το διακύβευμα της επόμενης αναμέτρησης θα είναι «αυτοδυναμία ή τρίτες κάλπες τον Αύγουστο» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από το «γαλάζιο» στρατόπεδο. Με τη Νέα Δημοκρατία να θέλει να προλάβει το ενδεχόμενο ψηφοφόροι να θεωρήσουν δεδομένο το εκλογικό αποτέλεσμα και αντί για την κάλπη να επιλέξουν… ξαπλώστρες στην παραλία. 

Η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση για να μπορέσει να προχωρήσει σε τολμηρές αλλαγές σημειώνεται από την Νέα Δημοκρατία και επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο. Μια σειρά δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα δείχνουν πως μπορεί να εκλεγούν 160 με 162 «γαλάζιοι» βουλευτές στην επόμενη Βουλή, ωστόσο αυτό που επισημαίνεται είναι πως τίποτα δεν είναι δεδομένο.

«Η κάλπη αυτή είναι κρίσιμη. Είναι κρίσιμη και δεν πρέπει να χαθεί καμία ψήφος. Διότι ξέρετε πολύ καλά ότι και με την πιθανότητα να βρεθούν στη Βουλή περισσότερα κόμματα, ο πήχης της αυτοδυναμίας αυξάνει» σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια περιοδείας του. Συνέχισε λέγοντας «γι’ αυτό και χρειαζόμαστε ένα πολύ ισχυρό ποσοστό. Ένα ακόμα καλύτερο ποσοστό από αυτό το οποίο πετύχαμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, για να έχουμε την ισχυρή αυτοδυναμία που -θα επαναλάβω-  είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές τις οποίες χρειάζεται η χώρα».

Βασικός στόχος της Πειραιώς είναι η συσπείρωση όσων είχαν ψηφίσει Νέα Δημοκρατία τον Μάιο, ενώ κοιτάνε ιδιαιτέρως προς ένα τμήμα των ψηφοφόρων που αυτή τη στιγμή είναι αναποφάσιστοι. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB για το Open 11.9% των ερωτηθέντων είναι στο «δεν ξέρω - δεν απαντώ». Από αυτό το κοινό το 56,9% απαντά πως είναι απίθανο να μην ψηφίσει, ωστόσο ένα σημαντικό ποσοστό που φτάνει το 27,8% απαντά πως είναι πολύ ή αρκετά πιθανό να μην φτάσει στις κάλπες.

Όσον αφορά στο timing που θα αποφασίσουν τι θα πράξουν το 41,7% των ερωτηθέντων απαντά πως δεν ξέρει πότε θα γίνει αυτό. Την ίδια στιγμή το 24,8% λέει πως θα αποφασίσει έως την Παρασκευή πριν τις εκλογές, το 17% την Κυριακή πριν πάει να ψηφίσει και το 16,5% στο παραβάν. 

Πάντως στους αναποφάσιστους φαίνεται πως η πλειοψηφία δεν ατενίζει με μεγάλη αισιοδοξία το μέλλον. Ειδικότερα σύμφωνα με την MRB το 54,8% των αναποφάσιστων αισθάνεται απογοήτευση, το 32,9% φόβο και το 32,4% οργή. Την ίδια  στιγμή το 21,7% δηλώνει πως αισθάνεται ελπίδα, το 12,6% σιγουριά και το 1,9% περηφάνια.

Πώς ο Σπύρος Πνευματικός τέθηκε εκτός εκλογικής μάχης 

Οι πρωτοφανείς δηλώσεις του Σπύρου Πνευματικού για τους καρκινοπαθείς σήμαναν συναγερμό στην Πειραιώς. Ο κ. Πνευματικός τέθηκε εκτός εκλογικής μάχης ενώ σε περίπτωση που εκλεγεί δήλωσε πως θα παραιτηθεί και θα παραδώσει την έδρα. 

Να σημειωθεί πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με λίστα και στην τρίτη θέση στα γαλάζια ψηφοδέλτια στην Εύβοια είναι ο κ. Πνευματικός (σημείωση : τα ψηφοδέλτια έχουν εγκριθεί από τον Άρειο Πάγο και δεν μπορούσαν χθες να αλλάξουν). Με ανοιχτό  επομένως το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία - με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής - να πάρει μία επιπλέον έδρα στον νομό, αποφασίστηκε χθες πως έπρεπε να υπάρξει ξεκάθαρη τοποθέτηση

Έτσι από την Εύβοια - που όπως αναφέρθηκε  είναι υποψήφιος ο κ. Πνευματικός- επέλεξε να κλείσει οριστικά το θέμα  ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Επικοινώνησα με τον Σπύρο Πνευματικό και ο ίδιος αποφάσισε να αποσυρθεί από την προεκλογική μάχη και σε περίπτωση που εκλεγεί να παραδώσει την έδρα του στον επόμενο, στην επόμενη επιλαχούσα» είπε χαρακτηριστικά.

Αρχικά με τον Σπύρο Πνευματικό είχε μιλήσει την Πέμπτη το απόγευμα ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης και ο υποψήφιος βουλευτής προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση. Ωστόσο το θέμα δεν έκλεισε και δεν ήταν μόνο τα πυρά της αντιπολίτευσης αλλά και οι έντονες αντιδράσεις από «γαλάζιους»  ψηφοφόρους  (που σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασαν και τηλεφωνικώς τα παράπονα στα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς). 

Το θέμα συζητήθηκε εκ νέου χθες το πρωί και μάλιστα υπήρξε επικοινωνία του Γιάννη Μπρατάκου με τον υποψήφιο. Για να ακολουθήσει η τηλεφωνική επικοινωνία  του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σπύρο Πνευματικό και η ανακοίνωση πως τίθεται εκτός εκλογικού αγώνα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ζωή ΚωνσταντοπούλουΜέΡΑ25Πλεύση Ελευθερίαςεκλογές 2023ειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑαποτελέσματα εκλογών 2023Δημήτρης ΚουτσούμπαςΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023ΚΚΕεκλογέςΚόμμα ΝίκηΕλληνική ΛύσηΝίκος ΑνδρουλάκηςΝέα ΔημοκρατίαΑλέξης ΤσίπραςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΠΑΣΟΚΓιάνης ΒαρουφάκηςΚυριάκος Βελόπουλος