Πολιτική|12.06.2023 15:27

Εκλογές 2023: Σκληρό προεκλογικό ροκ με φόντο τη Ροδόπη: Σύγκρουση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τη μουσουλμανική μειονότητα με σφοδρά πυρά

Newsroom

Κόκκινο έχει χτυπήσει η πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα στις περιοχές της μουσουλμανικής μειονότητας και μετά τις καταγγελίες της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε ενημερωθεί προεκλογικά ότι το τουρκικό προξενείο προωθούσε τους δύο υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ,  Οζγκιουρ και Ζειμπέκ σε Ροδόπη και Ξάνθη.

Η σημερινή αντιπαράθεση έρχεται λίγη ώρα μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του «για τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει στην προεκλογική αρένα το ευαίσθητο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη».

Ο κ. Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση χαρακτήρισε το ζήτημα «θεσμικό και εθνικό», ενώ έκανε λόγο για στοχοποίηση και εκβιασμούς έναντι της μειονότητας. Μάλιστα τόνισε ότι μία τέτοια κατάσταση δίνει πάτημα στην Τουρκία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «εργαλειοποιεί την ΕΥΠ στον προεκλογικό αγώνα».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση και κατά της Ντόρας Μπακογιάννη χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις που έκανε στη Ροδόπη «ωμό εκβιασμό» που δεν αφορά μόνο τη μουσουλμανική μειονότητα. «Είναι μία πρόβα τζενεράλε για ό,τι θα ακολουθήσει. Όποιος πολίτης έχει σκέψεις αντίθετες με αυτές της απόλυτης και ανεξέλεγκτης κομματικής και οικογενειακής εξουσίας στο μέλλον, θα βρίσκεται στο στόχαστρο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας

Τα πυρά του Άκη Σκέρτσου

Απαντώντας σε όσα δήλωσε ο κ. Τσίπρας ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για πολιτική απρέπεια καθώς, όπως είπε, επιχειρεί να εμπλέξει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό στην προεκλογική περίοδο. Τόνισε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να λειτουργήσει ως εθνική εξαίρεση. 

Παράλληλα, ο κ. Σκέρτσος υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας «είχε ειδοποιηθεί εγκαίρως και αρμοδίως από την ΕΥΠ πριν από τις εκλογές. Επέλεξε να μην ακούσει ούτε καν τις φωνές από το εσωτερικό του κόμματός τους που έλεγαν για κάποιους που είχαν πουλήσει την ψυχή τους στο τουρκικό προξενείο. Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε και λειτουργεί ως εθνική εξαίρεση, όπως στα ζητήματα των εξοπλισμών, του μεταναστευτικού, του φράχτη του έργου», υπογράμμισε και έθεσε τρία ερωτήματα:  

«Γιατί οι δύο βουλευτές δεν παίρνουν σαφή θέση για το αν εκπροσωπούν τη μουσουλμανική ή τη δήθεν τουρκική μειονότητα; Αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ τα μηνύματα που μαρτυρούν ευθεία παρέμβαση του τουρκικού προξενείου;  Ο κ. Τσίπρας διαψεύδει ότι είχε λάβει ενημέρωση με υλικό από την ΕΥΠ πριν από τις εκλογές;»

Η αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ δεν προκαλεί έκπληξη τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. «Αντί να κουνάει το δάχτυλο στη ΝΔ, να αναθεωρήσει τη στάση του, να πάψει να λειτουργεί ως εθνική εξαίρεση και να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση τα δύο σιωπηλά στελέχη για το ποιον εκπροσωπούν», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Εκλογές 2023: Μπρα ντε φερ εκπροσώπων

Το γάντι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε η  Πόπη Τσαπανίδου η οποία απαντώτας στα πυρά του Άκη Σκέρτσου τόνισε: «Στο σημερινό μπρίφινγκ της Νέα Δημοκρατίας ο κ. Σκέρτσος συνέχισε το εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης», σημειώνει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «ο εκπρόσωπος της ΝΔ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ “εθνική εξαίρεση”, νεκραναταίνοντας τη διχαστική τοξικότητα των μετεμφυλιοπολεμικών χρόνων».

Στη συνέχεια η κ. Τσαπανίδου συνεχίζει λέγοντας ότι «επέμεινε στην προεκλογική εργαλειοποίηση της ΕΥΠ, καθώς και στη στοχοποίηση της μειονότητας. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να καταγγείλει τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Γιάννη Σαρμά, μια αυτονόητη θεσμικά συνάντηση σε κάθε δημοκρατικό πολίτευμα».

«Για μία ακόμα φορά στην πρόσφατη ελληνική Ιστορία, η Δεξιά πουλάει εθνικοφροσύνη ενώ στην πράξη εξυπηρετεί την τουρκική προπαγάνδα. Η συνεχιζόμενη αθλιότητα με τη μειονότητα αποτελεί πρόγευση για το τι θα σημάνει την επαύριο των εκλογών μια ανεξέλεγκτη παντοδύναμη Νέα Δημοκρατία», σημειώνει ο Πόπη Τσαπανίδου και καταλήγει:

«Το ξεκαθαρίζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο: Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω. Κόντρα στην προσπάθεια ορμπανοποίησης της Ελλάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο εγγυητής της δημοκρατίας. Ο φόβος δεν θα περάσει».

Πυρά Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη και Τσίπρα

«Επειδή είμαστε σε προεκλογική περίοδο και πρόκειται για  ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα, οφείλουν μέσα στην ημέρα να δώσουν σαφείς εξηγήσεις ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας και να αφήσουν τους επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, που να αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, χριστιανός ή μουσουλμάνος. Η Συνθήκη της Λωζάνης, που κάνει λόγο για μουσουλμανική και όχι για “τουρκική” μειονότητα, είναι αυτή που έχει καθορίσει την ειρήνη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή για πάρα πολλά χρόνια. Όποιος την αμφισβητεί, λειτουργεί εις βάρος της πατρίδας μας».

«Δεν πρέπει να υπάρχει βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, που να αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, χριστιανός ή μουσουλμάνος. Η Συνθήκη της Λωζάνης, που κάνει λόγο για μουσουλμανική και όχι για “τουρκική” μειονότητα, είναι αυτή που έχει καθορίσει την ειρήνη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή για πάρα πολλά χρόνια. Όποιος την αμφισβητεί, λειτουργεί εις βάρος της πατρίδας μας», συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Τι δήλωσε ο Σαρμάς μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα

Κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ιωάννης Σαρμάς σημείωσε ότι «η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να επέμβει ακόμα και στον προεκλογικό αγώνα. Να θυμίσω ότι η ελευθερία εκφράσεως ιδιαίτερα στις προεκλογικές περιόδους καλύπτει και εκφράσεις, ιδέες, πληροφορίες που μπορεί να δημιουργούν ανησυχία, ακόμη και να σοκάρουν. Είναι αναγκαίο στον νομικό μας πολιτισμό και οφείλουμε να το δεχθούμε», σημείωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η υπηρεσιακή κυβέρνηση οφείλει να εγγυάται τον σεβασμό της ελευθερίας έκφρασηςδιάδοσης ιδεών και πληροφοριώνεκτίμησης γεγονότων και συμπερασμάτων», τόνισε ο κ. Σαρμάς.

«Η Πολιτεία και κάθε κυβέρνησή της αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες χωρίς διάκριση. Όλοι οι Έλληνες ως μέλη της δημοκρατικής πατρίδας, κατανοώντας τις απαιτήσεις, πρέπει απερίσπαστοι να ασκούν όλα τους τα πολιτικά δικαιώματα», πρόσθεσε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΣΟΚΚυριάκος ΜητσοτάκηςΔημήτρης ΚουτσούμπαςΚυριάκος ΒελόπουλοςΖωή ΚωνσταντοπούλουΓιάνης ΒαρουφάκηςΠόπη Τσαπανίδουεκλογέςαποτελέσματα εκλογών 2023Αλέξης Τσίπραςειδήσεις τώραΕλληνική ΛύσηΝίκος ΑνδρουλάκηςΝέα ΔημοκρατίαΆκης ΣκέρτσοςΜέΡΑ25ΚΚΕΠλεύση Ελευθερίαςεκλογές 2023Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023ΣΥΡΙΖΑΚόμμα Νίκη