Πολιτική|13.06.2023 07:24

Εκλογές 2023: Ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα της μειονότητας - Τα ερωτήματα που θέτει ο Τσίπρας στον Μητσοτάκη

Βούλα Κεχαγιά

Στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων της Ντ. Μπακογιάννη στη Ροδόπη που προκάλεσαν εστία πολιτικής σύγκρουσης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ξεκίνησε χθες η τριήμερη περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη και μάλιστα από τα Ζωνιανά όπου ένας νεαρός κάτοικος τού είπε πως “στα Ζωνιανά δεν περνάνε εκβιασμοί και δεν μασάμε”. Απόψε ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε εκδήλωση για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τις συνθήκες εργασίας στον τουρισμό στο Ηράκλειο.

Πάντως, μερικά από τα ερωτήματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία προς τον κ. Μητσοτάκη συντηρώντας το ζήτημα που έχει προκύψει με τους χειρισμούς της για το θέμα της Ροδόπης και καταγγέλλοντας επικίνδυνα παιχνίδια με τη μουσουλμανική μειονότητα είναι: Γιατί η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση δεν πήρε καμία διπλωματική πρωτοβουλία, γιατί δεν έκανε κάποιο διάβημα προς την Τουρκία και γιατί δεν κάλεσε τον Τούρκο Πρέσβη για εξηγήσεις.

Η Κουμουνδούρου εξακολουθεί ακόμη και μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και τη συνάντησή του με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό κ. Σαρμά να συντηρεί το θέμα που ανακύπτει από την στάση της ΝΔ αναφορικά με τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ροδόπη απαιτώντας από την Πειραιώς να απαντήσει με σαφέστατο τρόπο εάν οι δύο υποψήφιοι μειονοτικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τούς οποίους κατονομάζει είναι ενεργούμενα του Τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή. Την έκρηξη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία προκαλεί και η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Άκη Σκέρτσου πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι “εθνική εξαίρεση” γι’ αυτό και σχολιάζει πως το πρώην κυβερνών κόμμα νεκρανασταίνει τη διχαστική τοξικότητα των μετεμφυλιοπολεμικών χρόνων. Από την κριτική της Κουμουνδούρου δεν εξαιρείται η άποψή της πως η ΝΔ εργαλειοποιεί προεκλογικά την ΕΥΠ και στοχοποιεί τη μειονότητα πουλώντας “εθνικοφροσύνη” ενώ στην πράξη όπως επισημαίνει εξυπηρετεί την τουρκική προπαγάνδα. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία “η συνεχιζόμενη αθλιότητα με τη μειονότητα αποτελεί πρόγευση για το τί θα σημάνει την επαύριο των εκλογών μία ανεξέλεγκτη και παντοδύναμη Νέα Δημοκρατία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καλωσόρισε τη δήλωση του κ. Σαρμά ότι όλοι οι Έλληνες είναι ισότιμοι και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκβιάζονται καθώς είχε προηγηθεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, συνάντηση που αιτήθηκε για να εκφράσει την ανησυχία του για τους χειρισμούς της Νέας Δημοκρατίας στα θέματα της μειονότητας. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δήλωσε ότι ήταν θεσμική και πατριωτική του υποχρέωση να επισκεφθεί τον κ. Σαρμά για να καταθέσει την αγωνία του για τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης αξιοποιεί στην προεκλογική αρένα το ευαίσθητο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για την στοχοποίηση και τους εκβιασμούς έναντι της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης αλλά και τον προβληματισμό του για την εργαλειοποίηση της ΕΥΠ με στοχευμένες αποσπασματικές πληροφορίες που διαρρέονται σε φιλικά προς τη ΝΔ ΜΜΕ ώστε να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Της ίδιας ΕΥΠ όπως είπε στη δήλωσή του που μετατράπηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε υπηρεσία που εξυπηρετούσε τα συμφέροντας της στενής εξουσίας του κ. Μητσοτάκη με παράνομες παρακολουθήσεις υπουργών ακόμη και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα οι δηλώσεις της κυρίας Μπακογιάννη δεν είναι τίποτε άλλο από μία πρόβα τζενεράλε για το τί θα ακολουθήσει για όποιον πολίτη και όποια κοινωνική ομάδα θα είναι αντίθετος με τις θέσεις της ανεξέλεγκτης κομματικής και οικογενειακής εξουσίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελληνική ΛύσηΝτόρα ΜπακογιάννηΝίκος ΑνδρουλάκηςΚυριάκος ΒελόπουλοςΖωή ΚωνσταντοπούλουΚΚΕεκλογές 2023Κυριάκος ΜητσοτάκηςΠΑΣΟΚΓιάνης ΒαρουφάκηςΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023Δημήτρης ΚουτσούμπαςΜέΡΑ25Νέα ΔημοκρατίαεκλογέςΑλέξης ΤσίπραςΚόμμα ΝίκηΠλεύση ΕλευθερίαςΣΥΡΙΖΑ