Πολιτική|17.06.2023 07:10

Εκλογές 2023: Οι… καραμπόλες στις έδρες - Ποια γνωστά πρόσωπα της πολιτικής επηρεάζονται

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Εκπλήξεις για γνωστά ονόματα της πολιτικής κρύβουν οι επόμενες εκλογές, καθώς η ενισχυμένη αναλογική φέρνει καραμπόλες στις έδρες. Κερδισμένη θα είναι η Νέα Δημοκρατία που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως πάει με «αέρα» στην αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου και με το μπόνους του πρώτου κόμματος μπορεί να κινηθεί πάνω από τους 160 βουλευτές (στις τελευταίες εκλογές είχε 146).

Εκλογές 2023: Επτακομματική Βουλή δείχνουν οι έρευνες

Την ίδια στιγμή, οι μετρήσεις δείχνουν επτακομματική Βουλή, καθώς φαίνεται πως τόσο η Πλεύση Ελευθερίας όσο και το κόμμα Νίκη θα καταφέρουν να εκλέξουν βουλευτές. Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με το ΜέΡΑ 25 καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των μετρήσεων το βλέπει εκτός Βουλής (μόνο στην έρευνα της Metron Analysis πιάνει τον πήχη του 3%). Βέβαια, πρόκειται για ένα ρευστό σκηνικό καθώς παρατηρούνται μετακινήσεις μεταξύ κυρίως των μικρότερων κομμάτων και είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις.

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται γνωστά ονόματα της πολιτικής σκηνής, είτε επειδή περιμένουν μήπως μπουν στη Βουλή είτε επειδή ανησυχούν πως θα χάσουν την έδρα αυτή την φορά. Οι περισσότερες αλλαγές στις έδρες θα γίνουν στην Αττική, καθώς εκεί θα εκλέξουν κυρίως βουλευτές όσα μικρά κόμματα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή.

Στη Νέα Δημοκρατία παρά το ό,τι στις επόμενες εκλογές φαίνεται πως θα πάρουν περισσότερες έδρες κινδυνεύουν να έχουν μικρές απώλειες στο λεκανοπέδιο εφόσον περάσουν το όριο του 3% περισσότερα κόμματα. Για παράδειγμα, εφόσον η επόμενη Βουλή είναι επτακομματική είναι πιθανόν να χαθούν «γαλάζιες» έδρες στην Α Αθήνας, στο Βόρειο Τομέα, στο Νότιο τομέα, στην Ανατολική Αττική και στην Α Πειραιά. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει μία επιπλέον έδρα στη Β Πειραιά και να εκλεγεί ο Γιάννης Τραγάκης. Επίσης, μία έδρα μπορεί να πάει στους «γαλάζιους» στη Δυτική Αττική και να εκλεγεί ο Βαγγέλης Λιάκος.

Στην περιφέρεια οι… καραμπόλες στις έδρες ευνοούν τους υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας και γνωστά ονόματα θα πάρουν το «εισιτήριο» για την επόμενη Βουλή. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στην Φθιώτιδα θα βγει ο Γιάννης Οικονόμου, στα Ιωάννινα η Μαρία Κεφάλα και ο Γιώργος Αμυράς, στις Σέρρες η Φωτεινή Αραμπατζή, στην Μεσσηνία οι Γιάννης Λαμπρόπουλος και ο Περικλής Μαντάς, στην Αιτωλοακαρνανία ο Σπήλιος Λιβανός. Από μία επιπλέον έδρα αναμένεται να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, όπου σάρωσε στις πρόσφατες εκλογές.

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις μέχρι τώρα μετρήσεις θα δει περαιτέρω μείωση στον αριθμό των βουλευτών του λόγω ενισχυμένης αναλογικής, κάτι που σημαίνει πως γνωστά ονόματα μπορεί να μείνουν εκτός Βουλής. Βέβαια, πολλά θα κριθούν από το αν τελικά η επόμενη Βουλή θα είναι επτακομματική ή λιγότερα κόμματα θα περάσουν τον πήχη του 3%. Για παράδειγμα, εκτός Βουλής κινδυνεύουν να μείνουν- ανάλογα με το αποτέλεσμα - ο Γιάννης Ραγκούσης στη Β Πειραιά, ο Γιώργος Τσίπρας στη Δυτική Αττική, ο Γιάννης Αμανατίδης στην Α Θεσσαλονίκης και η Δώρα Αυγέρη στην Β Θεσσαλονίκης.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να χάσει έδρες σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας, όπως ο Έβρος, η Καβάλα, η Ημαθία, η Πιερία και η Καρδίτσα (να σημειωθεί πως στους συγκεκριμένους νομούς έχουν υψηλές επιδόσεις κόμματα που κινούνται δεξιά της Ν.Δ.). Όσον αφορά στην Κρήτη ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως η μία απο τις τρεις περιφέρειες που θα είναι υποψήφιος είναι το Ρέθυμνο, καθώς η έδρα πήγε στο ΠΑΣΟΚ για περίπου 220 ψήφους (και έμεινε εκτός ο Ανδρέας Ξανθός).

Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ - που στις προηγούμενες εκλογές έβγαλε 41 βουλευτές - στις περιφέρειες της Αττικής δεν αναμένεται να έχει σημαντικές αλλαγές στις έδρες. Ωστόσο, εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και εκλέξει κοντά στους 30 βουλευτές κινδυνεύει να χάσει έδρες κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα (π.χ. σε Σέρρες, Πέλλα) και στην Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Κορινθία).

Το ΚΚΕ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα πάρει 18 με 20 έδρες, ενώ αν μπουν επτά κόμματα στη Βουλή μπορεί να χάσει έδρες στα Χανιά, στον Δυτικό Τομέα, την Μεσσηνία και στα Ιωάννινα. Απώλειες μπορεί να υπάρξουν για την Ελληνική Λύση σε νομούς όπως ο Έβρος, η Αχαΐα και η Λάρισα, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα εκλέξει 8 έως 14 βουλευτές ενώ με την απλή αναλογική είχε βγάλει 16.

Τι θα γίνει με Πλεύση Ελευθερίας και κόμμα Νίκη

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τόσο την Πλεύση Ελευθερίας όσο και το κόμμα Νίκη περνάνε τον πήχη του 3% και μπαίνουν στη Βουλή. Το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου φαίνεται πως μπορεί να βγάλει 13 βουλευτές - αν επαληθευθούν οι μετρήσεις - κερδίζοντας από έδρες στις περιφέρειες του λεκανοπεδίου (Βόρειο, Νότιο και Δυτικό Τομέα αλλά και Πειραιά). Επίσης, πιθανότατα θα εκλέξει βουλευτές σε μεγάλες περιφέρειες , όπως η Θεσσαλονίκη και η Αχαΐα.

Κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφει δυναμική το κόμμα Νίκη που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μπορεί να βγάλει 9 με 11 βουλευτές. Μεταξύ άλλων αναμένεται να κερδίσει έδρες - εφόσον πιάσει τον πήχη του 3% - σε Α και Β Θεσσαλονίκης, Πιερία και Πέλλα καθώς και σε συγκεκριμένες περιφέρειες της Αττικής.

Δημήτρης ΚουτσούμπαςΝέα ΔημοκρατίαΠλεύση ΕλευθερίαςΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023ΚΚΕΚόμμα ΝίκηΠΑΣΟΚΖωή ΚωνσταντοπούλουΝίκος ΑνδρουλάκηςΕλληνική ΛύσηΚυριάκος Βελόπουλοςεκλογές 2023Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑεκλογέςαποτελέσματα εκλογών 2023Κυριάκος Μητσοτάκης