Πολιτική|19.06.2023 06:15

Εκλογές 2023: Τι θέλει να αποφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες του Ιουνίου - «Όχι» σε σενάριο κατακερματισμένης αντιπολίτευσης

Βούλα Κεχαγιά

Η αποτροπή του σεναρίου μίας κατακερματισμένης αντιπολίτευσης που εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί έναν από τους κεντρικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στον δρόμο προς τις κάλπες.

Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι η συγκρότηση μιας επτακομματικής ή ακόμη και οκτακομματικής βουλής θα αποτελούσε «βούτυρο στο ψωμί του κ. Μητσοτάκη» καθώς θα τού επέτρεπε να επαίρεται για τη μονοκρατορία του απολαμβάνοντας, συγχρόνως τον κατακερματισμό της Βουλής από μικρές πολιτικές δυνάμεις που επί της ουσίας θα εξυπηρετούσαν το δικό του σχεδιασμό. 

Εξ αυτού του λόγου κατά τη χθεσινή διακαναλική συνέντευξη Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σ’ αυτήν την «τρομακτική εκδοχή» της επόμενης Βουλής κάνοντας λόγο για το χρέος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να αποτρέψει ένα τέτοιο σενάριο, δηλαδή αυτό του σχηματισμού μιας Βουλής «γραφικής και απαξιωμένης». Μάλιστα επεσήμανε τον κίνδυνο ορμπανοποίησης της πολιτικής ζωής σε περίπτωση που δεν ανατραπούν οι πολιτικοί συσχετισμοί στη χώρα και επικρατήσει μία ασύδοτη δεξιά.

Εκλογές 2023: Μετά τις κάλπες η συζήτηση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ 

Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει και δηλώνει συγχρόνως ότι έχει το βλέμμα του στραμμένο μόνο στην κάλπη της ερχόμενης Κυριακής εξηγώντας πως το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι εντελώς κάτι διαφορετικό το οποίο θα συζητηθεί με «άνεση, επάρκεια και συντεταγμένα». Πάντως σε όλες τις συνεντεύξεις που έχει δώσει σε εφημερίδες τις δύο τελευταίες εβδομάδες αφήνει με σαφήνεια να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει από την ηγεσία (δεν θα λιποτακτήσω) και ότι ο ίδιος οφείλει να οδηγήσει το κόμμα του σε ανασυγκρότηση. Μάλιστα και στη συνέντευξή του στο Βήμα υπονόησε ότι δεν θεωρεί τη μάχη της 25ης Ιουνίου την τελευταία του πολιτική μάχη λέγοντας: «Είναι οξύμωρο να ρωτάτε έναν άνθρωπο 49 ετών αν δίνει την ύστατη προσωπική και πολιτική του μάχη. Δίνω λοιπόν, μια ακόμη, δύσκολη και πολύ κρίσιμη, δεν το κρύβω, πολιτική και ιδεολογική μάχη, αλλά δεν θα είναι η τελευταία. Θα συνεχίσω να μάχομαι όπως κάθε αριστερός γι αυτά που πιστεύω και γι’ αυτά που εκπροσωπώ». Επίσης, κατά τη διάρκεια της διακαναλικής επανέλαβε με νόημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας και ότι σε καμία περίπτωση  δεν θα γίνει συμπληρωματική δύναμη της Δεξιάς για να καταλήξει στο τέλος της συνέντευξης να τονίσει (σε σχέση με το εάν θα μιλήσει για έναν νέο μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ) «μην προδικάζετε τι θα πω την επόμενη ημέρα».  

Η τελευταία εβδομάδα θα κυλήσει με εντατικό πρόγραμμα περιοδειών για τον Αλέξη Τσίπρα αφού σήμερα θα μιλήσει στα Γιάννενα, την Τρίτη θα επισκεφθεί Ηράκλειο και Χανιά, την Τετάρτη θα περιοδεύσει στην Πάτρα, την Πέμπτη θα μιλήσει στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα και θα καταλήξει την Παρασκευή με ομιλία και συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.

Από τη χθεσινή διακαναλική συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έγινε αισθητή η αναφορά του στο περιεχόμενο του ενημερωτικού σημειώματος της ΕΥΠ που του απέστειλε ο κ. Μητσοτάκης μετά τις εκλογές (για όλους τους μειονοτικούς υποψηφίους) κι αυτό διότι ο κ. Μητσοτάκης ομιλεί με “αθλιότητα και ανευθυνότητα που παίρνει χαρακτηριστικά απύθμενου θράσους”.

Όπως διευκρίνισε στο ενημερωτικό σημείωμα «γίνεται σαφής αναφορά στον υποψήφιο της ΝΔ που μιλάει για στρατευμένο σχέδιο της Άγκυρας και του τουρκικού προξενείου». Όταν ρωτήθηκε για το θέμα του υποψηφίου Κατραντζή της ΝΔ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά: «Με φέρνετε σε δύσκολη θέση, δεν έχω συνηθίσει δημόσια να μιλώ για άκρως εμπιστευτικά θέματα και απόρρητα. Είμαι όμως υποχρεωμένος σήμερα λόγω της αδιανόητης στάσης Μητσοτάκη στο θέμα αυτό και γιατί βλέπω αφενός την επιθυμία του να μην υπάρχει ούτε ένα σημείο του χάρτη χωρίς τη δική του επικράτηση και τη σκοπιμότητά του να ψαρέψει ψήφους όχι μόνο από τη μουσουλμανική μειονότητα αλλά και από το χώρο της ακροδεξιάς» εξήγησε και σχολίασε πως αναφέρθηκε στα απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ για τον Κατραντζή δεδομένου ότι η ΝΔ κάνει τον ανήξερο και δεν σχολιάζει το γεγονός ότι μίλησε τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές για Τούρκους της Δυτικής Θράκης. «Εγώ δεν θα ζητήσω σήμερα ανεύθυνα να τον αποσύρει από τα ψηφοδέλτια ούτε να κάνει δηλώσεις εθνικοφροσύνης αλλά καταγράφω την υποκρισία και την ανευθυνότητα” σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας θυμίζοντας πως δηλώσεις εθνικοφροσύνης όπως ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης από δύο υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ζητήσει το 2018 οι Μιχαλολιάκος και Κασιδιάρης.

Αναφορικά με το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι «δεν μπήκα στην πολιτική για να κοιτάω το πολιτικό κόστος αλλά για να υπηρετώ αξίες» κατηγορώντας τη ΝΔ για αλαζονεία και αυταρχισμό καθώς επί της ουσίας λέει στον ΣΥΡΙΖΑ «δεν γίνεται να θέτετε ερωτήματα γιατί εάν θέτετε είστε εθνική εξαίρεση». Σχολίασε πάντως πως αν υπάρχουν ευθύνες αφορούν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό τον αρχηγό του λιμενικού σώματος και τον νυν υπηρεσιακό υπουργό ευνοούν σαφέστατα τη Νέα Δημοκρατία. 

Ζωή Κωνσταντοπούλουεκλογές 2023ΣΥΡΙΖΑΔημήτρης Κουτσούμπαςαποτελέσματα εκλογών 2023Κυριάκος ΜητσοτάκηςΚυριάκος ΒελόπουλοςεκλογέςΚΚΕΝίκος ΑνδρουλάκηςΜέΡΑ25Νέα ΔημοκρατίαΑλέξης ΤσίπραςΚόμμα ΝίκηΠλεύση ΕλευθερίαςΠΑΣΟΚΕλληνική ΛύσηΓιάνης ΒαρουφάκηςΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023