Πολιτική|20.06.2023 07:11

Εκλογές 2023: Το τελικό σπριντ Μητσοτάκη - Οι περιοδείες, τα μηνύματα και ο στόχος για «ισχυρή αυτοδυναμία»

Newsroom

Στην ανάγκη να προκύψει «σταθερή αυτοδυναμία» για να υλοποιηθούν «μεγάλες αλλαγές» εστιάζει στην τελική ευθεία προς την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένας νέος κύκλος περιοδειών είναι σε εξέλιξη όπου αυτό που επισημαίνεται είναι πως την Κυριακή των εκλογών οι κάλπες θα είναι άδειες και θα πρέπει να γεμίσουν εκ νέου με γαλάζια ψηφοδέλτια.

Αυτή την τελευταία προεκλογική εβδομάδα στην Πειραιώς έχουν κυκλώσει συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες, που θέλουν να ρίξουν το βάρος. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χθες επισκέφθηκε την Αχαΐα, έναν νόμο που βάφτηκε στις πρόσφατες εκλογές μπλε για πρώτη φορά από το 1977. Ακολούθησε περιοδεία σε Αμφιλοχία, σε Φιλιππιάδα και στη συνέχεια στα Ιωάννινα, όπου στόχος είναι τα γαλάζια ποσοστά να ξεπεράσουν το 40% και να αυξηθούν οι έδρες της Νέας Δημοκρατίας (στις τελευταίες εκλογές το ποσοστό ήταν 37.93% δηλαδή κάτω από το ποσοστό της επικράτειας).

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Χαλκιδική και αύριο θα γίνει προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, με την Νέα Δημοκρατία να δίνει έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα όπου κόμματα που κινούνται στα δεξιά είχαν υψηλά ποσοστά. Θα ακολουθήσει την Πέμπτη περιοδεία σε δήμους της Αθήνας και την Παρασκευή η τελευταία προεκλογική συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Πού ρίχνει το βάρος η Νέα Δημοκρατία

Ουσιαστικά από την Πειραιώς κινούνται σε δύο επίπεδα: Πρώτον δίνεται έμφαση στα πεπραγμένα της προηγούμενης τετραετίας και δεύτερον ξεδιπλώνεται το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας. Με το βάρος να πέφτει στο θέμα των μισθών (με στόχο σωρευτικά μια αύξηση 25% μέσα στην τετραετία) αλλά και στο σχέδιο για την υγεία που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα.

Στην τελευταία στροφή προς τις εκλογές αυτό που τονίζεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πως «καθώς ο πήχης της αυτοδυναμίας μπορεί να ανεβαίνει -θα έχουμε στη Βουλή έξι, επτά, οκτώ κόμματα- αυτό σημαίνει ότι και το δικό μας ποσοστό πρέπει να ανέβει». Στην Νέα Δημοκρατία θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο ένα κομμάτι «γαλάζιων» παραδοσιακών ψηφοφόρων να θεωρήσει δεδομένη την αυτοδυναμία και να επιχειρήσει να στηρίξει κόμματα στα δεξιά. Και θέλουν να προσεγγίσουν αυτό το κοινό, με αναφορές σε έναν «υπεύθυνο πατριωτισμό» αλλά και στα όσα έχουν γίνει για την αμυντική θωράκιση της χώρας και την ενίσχυση των ισχυρών συμμαχιών.

Από την Πειραιώς μιλούν για την ανάγκη να προκύψει από τις εκλογές «ισχυρή αυτοδυναμία» και εστιάζουν σε δύο στόχους : να πετύχει η Ν.Δ. ένα ποσοστό πάνω από 40.79% που πήρε στις τελευταίες εκλογές και να εκλεγούν τουλάχιστον 158 βουλευτές (τόσοι είχαν βγει το 2019). Με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν πάντως πάνω απο 160 βουλευτές στην Νέα Δημοκρατία, και την ψαλίδα με το ΣΥΡΙΖΑ να ανοίγει ακόμα περισσότερο.

Η … κινητικότητα στα μικρά κόμματα

«Άγνωστος Χ» παραμένει το ποσοστό που τελικά θα καταγράψουν τα μικρά κόμματα και ακόμα δεν είναι σαφές πόσα από αυτά θα καταφέρουν τελικά να μπουν στη Βουλή. Αυτό επηρεάζει και την Νέα Δημοκρατία, καθώς όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα περάσουν τον πήχη του 3% τόσο περισσότερους βουλευτές βγάζει το πρώτο κόμμα (και αντίστροφα βέβαια).

Είναι χαρακτηριστικό πως χθες σε δημοσκόπηση της RASS στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 40,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,8%, το ΠΑΣΟΚ 11,5%, το ΚΚΕ 7,6%, η Ελληνική Λύση 3,8%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,7%, το κόμμα Νίκη 2,8%, το ΜέΡΑ25 2,6% και οι Σπαρτιάτες 2,2%. Σε μια τέτοια περίπτωση η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίζει άνετη αυτοδυναμία 170 εδρών.

Ωστόσο στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 42.9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17.9%, το ΠΑΣΟΚ 12.3%, το ΚΚΕ 8.1%, η Ελληνική Λύση 4,1%, η Πλεύση Ελευθερίας 4% και το κόμμα Νίκη 3%. Σε αυτή την περίπτωση προκύπτει επτακομματική Βουλή, με την Νέα Δημοκρατία και πάλι να εξασφαλίζει άνετη αυτοδυναμία 166 εδρών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκλογέςΚΚΕΠΑΣΟΚΕλληνική ΛύσηΓιάνης ΒαρουφάκηςΔημήτρης ΚουτσούμπαςΠλεύση ΕλευθερίαςΚόμμα ΝίκηΚυριάκος ΒελόπουλοςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝίκος Ανδρουλάκηςειδήσεις τώραΖωή ΚωνσταντοπούλουΜέΡΑ25Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023Νέα ΔημοκρατίαΑλέξης Τσίπραςεκλογές 2023ΣΥΡΙΖΑαποτελέσματα εκλογών 2023