Πολιτική|21.06.2023 07:19

Εκλογές 2023: Τα μηνύματα Τσίπρα για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ και οι αιχμές για «ηγεμόνα» Μητσοτάκη

Βούλα Κεχαγιά

Μηνύματα που αφορούν και την «επόμενη ημέρα» στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξέπεμψε με τη χθεσινή του ομιλία στην Κρήτη ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας από όλους τους προοδευτικούς πολίτες να δώσουν όλοι μαζί δύναμη στην αντίσταση για να μην πάρει λευκή επιταγή η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία εμμέσως πλην σαφώς είπε στο ακροατήριό του πως θα είναι παρών και μετά την δύσκολη εκλογική μάχη της ερχόμενης Κυριακής,- «μαζί θα δώσουμε τη μάχη και στα εύκολα και στα δύσκολα»-, για να σημειώσει με νόημα πως «μαζί θα είμαστε και τη Δευτέρα» και να προσθέσει πως «μαζί θα προχωρήσουμε». Μάλιστα σε άλλο σημείο της ομιλίας του η οποία είχε και σαφέστατο εμψυχωτικό χαρακτήρα προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «μαζί θα ξανακάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα παράταξη».

Επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας εκφώνησε μία ομιλία που «κοίταζε» περισσότερο προς το αύριο σε ό,τι αφορά την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μέσα όμως από μία δυναμική εκλογική καταγραφή του κόμματος που θα επιτρέπει να βλέπει τη Νέα Δημοκρατία στα μάτια. «Γλιτώσαμε από θηρία δεν θα μάς φάνε οι σκορπιοί» ανέφερε επαναλαμβάνοντας πως οι συσχετισμοί είναι για να αλλάζουν όσο αδίστακτοι κι αν είναι οι πολιτικοί αντίπαλοι της Κουμουνδούρου κι επιμένοντας πως ένα από τα διακυβεύματα της κάλπης είναι το πόση δύναμη θα δώσει ο λαός στην κυβέρνηση και πόση στην αντιπολίτευση. Για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περιέγραψε το σχέδιο Μητσοτάκη που δεν είναι άλλο από μία κατακερματισμένη και παράλυτη από μικρούς εμφύλιους μικρών κομμάτων αντιπολίτευση «μία αντιπολίτευση με 7 ή και 8 κόμματα στη Βουλή» για να παρατηρήσει πως «φουσκώνουν και υπερπροβάλουν προεκλογικά» όποια κόμματα βοηθάνε αυτόν τον σχεδιασμό, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την Πλεύση Ελευθερίας.

Οι αιχμές για τον «ηγεμόνα» Μητσοτάκη

Μάλιστα είπε πως ο Κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να είναι απλά πρωθυπουργός αλλά και ηγεμόνας έχοντας ως οδηγό του τον Ηγεμόνα του Μακιαβέλλι που συμβουλεύει πρώτα και κύρια τους επίδοξους ηγεμόνες το «Διαίρει και Βασίλευε».

Άφησε για μία ακόμη φορά αιχμές για τη συνολική στάση του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως την στάση της ΝΔ την έχουν αποδεχτεί μικρότερα κόμματα που βρίσκονται στον προοδευτικό χώρο «και κάνουν χώρο για να περάσει χωρίς πολλά προβλήματα και σοβαρές αντιστάσεις η ΝΔ» είτε με την άρνησή τους να συζητήσουν τη δυνατότητα μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, είτε με την υπονόμευση της απλής αναλογικής, είτε με τις τακτικές «που βλέπουν το ντορό αλλά όχι το λύκο», είτε με το δήθεν διμέτωπο που ήταν και είναι ακόμα μονομέτωπος κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Σε άλλο σημείο μάλιστα κατηγόρησε ευθέως «το ΠΑΣΟΚ του κου Ανδρουλάκη» πως είναι συνήγορος του κου Μητσοτάκη στο σχέδιο κατάργησης του άρθρου 16 και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια καθώς προτίθεται να συνδράμει τη ΝΔ στην αλλαγή του Συντάγματος.

ΣΥΡΙΖΑ: Παραδοχή Σκυλακάκη για το πρόγραμμα της ΝΔ 

Η χθεσινή αντιπαράθεση της Κουμουνδούρου με τη ΝΔ επικεντρώθηκε στην παραδοχή του κυρίου Σκυλακάκη πως στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε ως κυβέρνηση η ΝΔ στην ΕΕ δεν περιλαμβάνονται τα μέτρα - εξαγγελίες του κυβερνητικού της προγράμματος. Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας περιοδεύοντας στα Χανιά το πρόγραμμά τους είναι ένα. Το μεσοπρόθεσμο που κατέθεσαν προ διμήνου στις Βρυξέλλες δεν προβλέπει αυξήσεις στο μέσο μισθό 25%, αλλά 1,4% σε βάθος τετραετίας, δεν προβλέπει 10.000 αυξήσεις στο ΕΣΥ, αλλά 10.000 αντικαταστάσεις όσων αποχωρήσουν από το ΕΣΥ, δεν προβλέπει αύξηση αλλά μείωση των δαπανών για την υγεία και την παιδεία και ουσιαστικά δεν προβλέπει καμία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη.

Η Κουμουνδούρου προκάλεσε δε τη ΝΔ που δια του κ. Σκέρτσου επί της ουσίας αμφισβήτησε όσα είπε ο κ. Σκυλακάκης να αποσύρει τον πρώην υπουργό από τα ψηφοδέλτιά της.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκλογέςΝέα ΔημοκρατίαΠΑΣΟΚΑλέξης ΤσίπραςΓιάνης ΒαρουφάκηςΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023ΣΥΡΙΖΑεκλογές 2023Πλεύση ΕλευθερίαςΚυριάκος ΒελόπουλοςΔημήτρης ΚουτσούμπαςΚυριάκος Μητσοτάκηςαποτελέσματα εκλογών 2023Ελληνική ΛύσηΚΚΕΜέΡΑ25Νίκος Ανδρουλάκης