Πολιτική|24.06.2023 07:22

Εκλογές 2023: Τα πρόσωπα της επόμενης ημέρας - Οι δοκιμασμένοι, το νέο αίμα, και οι «μεταγραφές»

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

«Ποσοστά καύσωνα» - δηλαδή πάνω από το 40.79% που πήρε στις τελευταίες εκλογές - θέλει στις κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής η Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας πως χρειάζεται ασφαλής αυτοδυναμία για να προκύψει σταθερή κυβέρνηση. Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες η μητέρα των μαχών δίνεται ενάντια στον εφησυχασμό, ωστόσο τα σενάρια έχουν πάρει φωτιά για την επόμενη ημέρα και τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε κομβικά πόστα

Από το γαλάζιο στρατόπεδο βάζουν «φρένο» στη σεναριολογία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στείλει σαφή μηνύματα σε όσους ράβουν κουστούμια, λέγοντας πως μπορεί να τα….  αξιοποιήσουν σε γάμους και βαφτίσια αυτό το καλοκαίρι. Πάντως στην Πειραιώς οι βασικές αποφάσεις για τα πρόσωπα που θα είναι σε μία νέα  γαλάζια κυβέρνηση φαίνεται πως έχουν κλειδώσει και μένει να φανεί αν θα υπάρξουν καραμπόλες της τελευταίας στιγμής,

Εφόσον οι κάλπες δώσουν ισχυρή αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία τότε την Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση. Αμέσως οι νέοι υπουργοί θα παραλάβουν τους «μπλε» φακέλους - όπως είχε γίνει και το 2019- στους οποίους  θα ορίζονται σαφή χρονοδιαγράμματα.

Σε «γαλάζια» αυτοδυναμία οι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη - ο Άκης Σκέρτσος και ο Γιάννης Μπρατάκος - θα επιστρέψουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ επίσης  θα αξιοποιηθεί ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου.  Από εκεί και πέρα σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές στα υπουργεία, καθώς θα υπάρξει… rotation

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο  ο Γιώργος Γεραπετρίτης να «μετακομίσει» στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου αναμένεται να είναι την επόμενη μέρα και η Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου (πρέσβειρα στις ΗΠΑ). Σε περίπτωση που τελικά ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών τότε ο Νίκος Δένδιας πιθανότατα θα κατευθυνθεί στο Άμυνας. 

Μεγάλης έκτασης αλλαγές θα υπάρξουν όπως φαίνεται και στα οικονομικά υπουργεία. Το βασικό σενάριο προβλέπει πως νέος υπουργός Οικονομικών θα αναλάβει ο Κωστής Χατζηδάκης, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να πηγαίνει σε άλλο παραγωγικό υπουργείο. Αλλαγή φρουράς θα υπάρξει και στο υπουργείο Ανάπτυξης, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να αναλαμβάνει άλλο υπουργείο. Σε μία νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. θα είναι μεταξύ άλλων ο Νίκος Παπαθανάσης, ο Θόδωρος Σκυλακάκης (είτε θα αναλάβει έναν αναβαθμισμένο ρόλο για τον συντονισμό όλων των ευρωπαϊκών κονδυλίων είτε θα πάρει κάποιο άλλο  υπουργείο όπως το Ενέργειας) ο Μάκης Βορίδης και ο Θεόδωρος Λιβάνιος

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει πως στόχος είναι σε μία επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή των γυναικών.  Σύμφωνα με πληροφορίες η Νίκη Κεραμέως φαίνεται πως θα αναλάβει κομβικό πόστο (για παράδειγμα  το Εσωτερικών είτε το Υγείας), η Λίνα Μενδώνη αναμένεται να επιστρέψει στο υπουργείο Πολιτισμού και στο νέο σχήμα αναμένεται να είναι η Σοφία Ζαχαράκη (πιθανότατα ως νέα εκπρόσωπος), η Ειρήνη Αγαπηδάκη και η Δόμνα Μιχαηλίδου (είτε στο νεοσύστατο υπουργείο οικογένειας και στεγαστικής πολιτικής είτε στο τουρισμού).

Από την νέα κοινοβουλευτική ομάδα που θα εκλεγεί θεωρείται πιθανόν να είναι  στην επόμενη κυβέρνηση ο Δημήτρης Καιρίδης, ο Τάσος Χατζηβασιλείου (που γνωρίζει τα διεθνή θέματα), η Έλενα Ράπτη και η Σέβη Βολουδάκη.

Εκλογές 2023: Τα πρόσωπα που μιλάνε στο κεντρώο κοινό

Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι μονοκομματική αλλά όχι κατ/ ανάγκη μονοχρωματική έχει σημειώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα πολιτικά ανοίγματα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια θεωρούνται πετυχημένα και αναμένεται να συνεχιστούν.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης - ήρθε πρώτος στην Α Αθηνών- θα έχει κομβικό πόστο και στην επόμενη κυβέρνηση, ενώ δεν αποκλείεται να αλλάξει υπουργείο (για παράδειγμα να κατευθυνθεί προς το Παιδείας). Επίσης στο νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που ήρθε πρώτος στο Δυτικό Τομέα της Αθήνας αλλά και ο Χρήστος Τριαντόπουλος που ήρθε πρώτος στην Μαγνήσια. 

Παράλληλα στόχος είναι να γίνουν ανοίγματα σε πρόσωπα που μπορούν να μιλήσουν σε ένα ευρύτερο κοινό και τα οποία δεν προέρχονται από την  «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα. Ένα από τα ονόματα που έχει ακουστεί είναι αυτό του προέδρου της ΚΕΔΕ  και δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου. Τέλος μένει να φανεί αν θα υπάρξουν ανοίγματα σε πρόσωπα, όπως ο Γιώργος Φλωρίδης και η Αννα Διαμαντοπούλου.

Ποιο άλλα  πρόσωπα  είναι στη .. short list 

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν περαιτέρω πρόσωπα που τα πήγαν καλά στα καθήκοντα, που είχαν αναλάβει τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ αυτών είναι ο Μάριος Θεμιστοκλέους (γενικός γραμματέας του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας), ο Σπύρος Πρωτοψάλτης (διοικητής του ΟΑΕΔ) αλλά και ο Θάνος Πετραλιάς (γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής).

ειδήσεις τώραΓιάνης ΒαρουφάκηςΖωή ΚωνσταντοπούλουΝέα ΔημοκρατίαΔημήτρης ΚουτσούμπαςΚόμμα ΝίκηΑλέξης ΤσίπραςεκλογέςΠλεύση ΕλευθερίαςΚΚΕΣΥΡΙΖΑαποτελέσματα εκλογών 2023Κυριάκος ΒελόπουλοςΕλληνική ΛύσηΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝίκος ΑνδρουλάκηςΜέΡΑ25ΠΑΣΟΚΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023