Πολιτική|25.06.2023 05:45

Εκλογές 2023: Θρίλερ για τα «μικρά» κόμματα - Οριακή η είσοδος στη Βουλή για πέντε σχηματισμούς

Αλέξανδρος Διαμάντης

Σε θρίλερ για τα μικρά κόμματα μπορεί να εξελιχθεί το αποψινό βράδυ, καθώς εκτός από την Ελληνική Λύση και την Πλεύση Ελευθερίας άλλα τρία βρίσκονται λίγο κάτω από το όριο του 3%, σύμφωνα τουλάχιστον με τις τα στοιχεία των τελευταίων 7 δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Λύση «μετριέται» από 3,3% μέχρι 3,7%, η Πλεύση Ελευθερίας από 3,2% έως 4%, η Νίκη από 2,7% έως 3,5%, το ΜέΡΑ25 από 1,8% έως 2,6% και τέλος οι Σπαρτιάτες από 1,9% μέχρι 2,6%. Με άλλα λόγια, ακόμα και το σενάριο μιας 9κομματικής Βουλής δεν είναι απίθανο (αν και αρκετά δύσκολο σύμφωνα με τους δημοσκόπους). Το πιθανότερο, όπως τονίζουν οι ίδιοι, είναι μια 7κομματική Βουλή.

Εκλογές 2023: Ρευστό το σκηνικό

Το σκηνικό, πάντως, είναι αρκετά ρευστό. Και μολονότι μέχρι πρότινος τόσο το κόμμα Βελόπουλου όσο και αυτό της Ζωής Κωνσταντοπούλου αλλά και η «Νίκη» είχαν… σίγουρη την παρουσία τους στη Βουλή, η δυναμική ανατράπηκε τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις. 

Την ίδια ώρα, μάχη για να μπουν στη Βουλή θα δώσουν οι Σπαρτιάτες, μολονότι πέραν της στήριξης Κασιδιάρη κανείς δεν γνωρίζει ποιοι βρίσκονται πίσω από το συγκεκριμένο σχηματισμό. Δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ότι η είσοδος ενός τέτοιου δήθεν αντισυστημικού κόμματος θα θυμίσει εποχές Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο.

Τέλος, η «Νίκη», το κόμμα έκπληξη των πρώτων εκλογών με έντονο θρησκευτικό «αποτύπωμα», πατριωτικό χαρακτήρα και σημαντική παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα, βρίσκεται στο όριο του 3% και θα δώσει με την σειρά της μάχη για να μπει στη Βουλή. Τα όσα απίστευτα ισχυρίζεται ο επικεφαλής του Δημήτρης Νατσιός ναι μεν έχουν δημιουργήσει φυγόκεντρες τάσεις ψηφοφόρων, αλλά ακόμα διατηρεί σημαντικές δυνάμεις. Απομένει να φανεί εάν η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας να διεμβολίσει τη «Νίκη» θα στεφθεί με επιτυχία.

Τέλος, το τελευταίο διάστημα αναπτερώθηκαν οι ελπίδες του Γιάννη Βαρουφάκη για είσοδο στη Βουλή. Οι απώλειες της Ζωής Κωνσταντοπούλου αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο του κόμματος, με αποτέλεσμα να βρίσκεται ένα βήμα πριν κάνει την… έκπληξη.

εκλογέςΝίκος ΑνδρουλάκηςΔημήτρης ΚουτσούμπαςΚόμμα ΝίκηΚυριάκος ΜητσοτάκηςΚυριάκος ΒελόπουλοςΕλληνική ΛύσηΠλεύση ΕλευθερίαςΑλέξης ΤσίπραςΖωή ΚωνσταντοπούλουΝέα Δημοκρατίαεκλογές 2023Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023ΣΥΡΙΖΑΓιάνης ΒαρουφάκηςΠΑΣΟΚΒασίλης Στίγκαςειδήσεις τώραΚΚΕΣπαρτιάτεςΜέΡΑ25