Πολιτική|25.06.2023 05:37

Eκλογές 2023: Γιατί ο Μητσοτάκης μιλά για … καύσωνα και ο «γρίφος» με τα μικρά κόμματα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Ποσοστό πάνω από 40% θέλει να πετύχει σήμερα  η Νέα Δημοκρατία για να έχει ασφαλή αυτοδυναμία και να μπορέσει να υλοποιήσει το σχέδιο της επόμενης τετραετίας. Στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση που έγινε την Παρασκευή στο Σύνταγμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «σε αβέβαιους καιρούς, ο τόπος χρειάζεται βέβαιους χειρισμούς». Υπογράμμισε δε πως «χρειάζεται μια κυβέρνηση η οποία δεν θα εξαρτάται από εύθραυστες πλειοψηφίες, δεν θα εξαρτάται από πιέσεις, δεν θα εξαρτάται από ισορροπίες».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει τονίσει πως στόχος είναι να πετύχει ποσοστά… καύσωνα - δηλαδή 40 plus - στην επικείμενη αναμέτρηση, ώστε να υπάρξει  μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Για αυτό τονίζεται διαρκώς από την Πειραιώς πως δεν πρέπει να υπάρξει χαλαρή ψήφος, καθώς υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες. 

Να σημειωθεί εδώ πως όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής τόσο ευκολότερη είναι η αυτοδυναμία αλλά ισχύει και το αντίστροφο. Επομένως έχει σημασία για τις «γαλάζιες» έδρες το πόσα κόμματα θα καταφέρουν τελικά να μπουν στην επόμενη Βουλή. 

Μάλιστα με δεδομένο πως τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε μια κινητικότητα στους ψηφοφόρους των μικρότερων κομμάτων παραμένει «γρίφος» το πόσα από αυτά θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή. Όλα τα ενδεχόμενο είναι ανοιχτά και είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για το αποτέλεσμα της κάλπης (υπενθυμίζεται η προηγούμενη Βουλή ήταν πεντακομματική).

Στη Νέα Δημοκρατία στόχος είναι να κατακτήσουν τουλάχιστον 158 έδρες, όσες δηλαδή και το 2019,  για να μπορέσουν να προχωρήσουν με ταχύτητα σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων.  Στο πλαίσιο αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα έγινε μια διπλή προσπάθεια : πρώτον να συσπειρωθεί ένα παραδοσιακό ακροατήριο που μπορεί να κοίταγε προς μικρότερα κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ. και δεύτερον να διατηρηθεί η κυριαρχία στον κεντρώο χώρο. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει πως  απευθύνεται «σε όσους πιστεύουν στον υπεύθυνο πατριωτισμό αλλά και στον δημιουργικό εκσυγχρονισμό». 

Γαλάζια στελέχη επισημαίνουν πως στην αναμέτρηση του Μαΐου νικήθηκε ο τοξικός λόγος και ο λαϊκισμός και έγινε σαφές πως οι πολίτες αναμένουν ουσιαστικές και ρεαλιστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Προσθέτουν δε πως τώρα στόχος είναι να δοθεί καθαρή εντολή για  ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, που να μπορεί να υλοποιήσει τολμηρές μεταρρυθμίσεις.

Εκλογές 2023: Τι έχει πει για την επόμενη ημέρα ο Μητσοτάκης 

Το διάστημα που μεσολάβησε από τις πρώτες εκλογές μέχρι την σημερινή αναμέτρηση από την Πειραιώς επέλεξαν να εστιάσουν πρωτίστως στο σχέδιο της επόμενης ημέρας και σε μια θετική ατζέντα. Τέσσερα είναι τα βασικά θέματα που  ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει η Νέα Δημοκρατία: καλύτεροι μισθοί, αναμόρφωση του συστήματος υγείας, εκσυγχρονισμός του κράτους και ισχυρή Ελλάδα.

Σε περίπτωση που οι κάλπες βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει πως θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο υπουργικό, μιλώντας χαρακτηριστικά για rotation. Μάλιστα χθες σε χαλαρή συζήτηση που είχε  με δημοσιογράφους για την κυβέρνηση σημείωσε πως οι θέσεις είναι πεπερασμένες αλλά οι φιλοδοξίες ατελείωτες. Εφόσον πάντως σήμερα προκύψει αυτοδυναμία το πιθανότερο είναι πως αύριο (ή το αργότερο την Τρίτη) θα ανακοινωθούν οι νέοι υπουργοί, ενώ την Τετάρτη θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου 

ΠΑΣΟΚΚυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης ΤσίπραςΖωή Κωνσταντοπούλουαποτελέσματα εκλογών 2023Νέα ΔημοκρατίαΕλληνική ΛύσηΚυριάκος ΒελόπουλοςΚόμμα ΝίκηΔημήτρης ΚουτσούμπαςΣπαρτιάτεςειδήσεις τώραΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023εκλογέςΠλεύση ΕλευθερίαςΝίκος ΑνδρουλάκηςΣΥΡΙΖΑΚΚΕΒασίλης Στίγκας