Πολιτική|03.07.2023 15:09

Οι τέσσερις άξονες Μητσοτάκη με το βλέμμα στις προγραμματικές δηλώσεις: Η πρώτη ομιλία και οι σκέψεις για μέτρα στήριξης

Newsroom

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες ενόψει της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει μία οραματική ομιλία για την Ελλάδα του 2030 στους τέσσερις βασικούς άξονες τους οποίους αναδείκνυε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά την προεκλογική εκστρατεία του.

Οι τέσσερις άξονες στους οποίους θα «πατήσει» η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

  • Καλύτεροι μισθοί
  • Καλύτερη υγεία
  • Ψηφιακό κράτος
  • Ισχυρή Ελλάδα

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη στο OPEN, αναμένεται να γίνουν γνωστά και όλα τα μέτρα τα οποία θα μπουν και στο οικονομικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο θα είναι το δεύτερο που θα έρθει στη Βουλή μέσα στον Ιούλιο και θα περιλαμβάνει όλες τις οικονομικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης όπως ακούστηκαν προεκλογικά.

Πώς θα διαχειριστεί η κυβέρνηση τους Σπαρτιάτες

Στην πρεμιέρα του στην ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι με αφορμή την ορκωμοσία των βουλευτών ότι οι Σπαρτιάτες θα αντιμετωπιστούν «πολιτικά και κοινοβουλευτικά». «Η σωστή και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών είναι θεμέλιο της Δημοκρατίας και δεν πρέπει να αφήσουμε την παραπληροφόρηση και τα fake news να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη», προσέθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ερωτηθείς για τη σχετική τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση για τον αποκλεισμό Κασιδιάρη υπογράμμισε ότι αδιαπραγμάτευτη  η τήρηση της νομοθεσίας. «Όταν και όπου χρειάζεται δείχνουμε άμεσα αντανακλαστικά», σημείωσε. Εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει το Σύνταγμα και οι νόμοι για εγκληματικές οργανώσεις και όσους έχουν καταδικαστεί», είπε. 

Πρόσθετα μέτρα στήριξης

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει στο τραπέζι πρόσθετα μέτρα στήριξης . Πρόκειται για ένα μεγάλο πακέτο ευνοϊκών μέτρων θα περιλαμβάνεται στο οικονομικό νομοσχέδιο που θα δοθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου μέσα στον Ιούλιο να ψηφιστεί από την Βουλή. Θα ακολουθήσει ένα ακόμα νομοσχέδιο - του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων - με ευνοϊκές ρυθμίσεις, που θα είναι εστιασμένες στους συνταξιούχους.

Στην ομιλία του στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία, εστιάζοντας στις αυξήσεις των μισθών και στις στοχευμένες φοροελαφρύνσεις. Παράλληλα έμφαση δίνεται στην στήριξη των νοικοκυριών από τον «επίμονο» πληθωρισμό (κυρίως στα τρόφιμα) και δεν πρέπει να αποκλείεται να υπάρξει και  κάποιο μέτρο … έκπληξη.

«Το καλάθι του νοικοκυριού θα συνεχιστεί για ακόμα έξι μήνες. Δεν θα αρκεστούμε εκεί. Θα περιμένετε τις προγραμματικές δηλώσεις και το περιεχόμενο του πρώτου νομοσχεδίου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό έρχεται επέκταση του Market Pass αρχικά μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται μια έκτακτη ενίσχυση σε ευάλωτα νοικοκυριά και συνταξιούχους (που θα δοθεί μέχρι το τέλος του χρόνου).

Αυτό που έχει «κλειδώσει» είναι πως στο οικονομικό νομοσχέδιο - που θα κατατεθεί  άμεσα - στη Βουλή θα περιλαμβάνονται τα μέτρα του 2024, καθώς από το κυβερνών κόμμα υπογραμμίζουν πως οι προεκλογικές δεσμεύσεις θα γίνουν πράξη. Έτσι μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται : αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, μείωση κατά 10%,του  ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν τα ακίνητα τους για φυσικές καταστροφές, νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα το 2024, Youth Pass σε νέους 18 - 19 ετών κ.α.

Θα ακολουθήσει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους συνταξιούχους. Μια πρόγευση έδωσε ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης,  μιλώντας για αλλαγές στο «πέναλτι» που επιβάλλεται σε όσους συνταξιούχους εργάζονται. Σήμερα ο εργαζόμενος συνταξιούχος έχει αυτομάτως μία περικοπή στη σύνταξη της τάξης του 30% , ενώ μετά τις αλλαγές η κράτηση θα είναι ανάλογη των ημερών απασχόλησης.  Σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο «ψήνεται» και μία ακόμα παρέμβαση υπέρ των συνταξιούχων με …ψαλίδισμα της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία υπενθυμίζεται  πως επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ.

Από την κυβέρνηση δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην οικονομία και είναι χαρακτηριστικό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τις επισκέψεις του στα υπουργεία από το  Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Αύριο σειρά θα πάρει το υπουργείο Υγείας, καθώς η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί ένα απο τα βασικά στοιχήματα της νέας τετραετίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βουλήειδήσεις τώρακυβέρνησηΣπαρτιάτες