Πολιτική|22.07.2023 06:15

ΣΥΡΙΖΑ: Γρίφος οι αυτοδιοικητικές εκλογές - Τα ονόματα που ακούγονται για τις Περιφέρειες

Βούλα Κεχαγιά

Σε διαρκή πονοκέφαλο οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών καθώς τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να οριστικοποιηθούν και οι υποψηφιότητες των επικεφαλής συνδυασμών σε περιφέρειες και δήμους.

Το κύριο βάρος της ευθύνης για την αναζήτηση υποψηφίων πέραν των δύο γραμματέων του κόμματος έχει αναλάβει κατά πληροφορίες ο Κώστας Ζαχαριάδης μετά και την παραίτηση του Χρήστου Σπίρτζη όχι μόνο από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, αλλά και από την επιτροπή για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι διεργασίες και οι ζυμώσεις είναι έντονες κι εξ αυτού του λόγου έχει αναβληθεί η προγραμματισμένη συνεδρίαση επί των αυτοδιοικητικών της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Όλα «δείχνουν» Ιωακειμίδη στην περιφέρεια Αττικής 

Η πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος δείχνει προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης κεντρικών στελεχών του κόμματος ή αυτοδιοικητικών με εμπειρία. Σε ό,τι αφορά την περιφέρεια Αττικής όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα καταλήξει στη στήριξη της υποψηφιότητας του ανεξάρτητου δημάρχου Νίκαιας Ρέντη Γιώργου Ιωακειμίδη. Για τον δήμο της Αθήνας διατηρείται ενεργό το ενδιαφέρον για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του καλαθοσφαιριστή Νίκου Παππά. Ωστόσο παράλληλα διερευνάται η πιθανότητα υποστήριξης ενδεχόμενης υποψηφιότητας του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτρη Βερβεσού ο οποίος μπορεί να τύχει και της στήριξης του ΠΑΣΟΚ.

Για την περιφέρεια Κρήτης ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ φαίνεται πως φεύγει από την υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη Αρναουτάκη ο οποίος υποστηρίζεται άλλωστε από τη ΝΔ και να συζητήσει την κάθοδο και υποστήριξη του αυτοδιοικητικού πρώην δημάρχου Ηρακλείου και πρώην υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Κουράκη. Για τα Ιόνια Νησιά η Κουμουνδούρου φαίνεται πως προσανατολίζεται στην υποψηφιότητα του πρώην περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτου. Επίσης, για τη Δυτική Ελλάδα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σκέφτονται την πιθανότητα καθόδου του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μίλτου Ζαμπάρα.

Επίσης, στη Στερεά Ελλάδα θεωρείται πιθανή η υποστήριξη της υποψηφιότητας του Απόστολου Γκλέτσου. Για την Πελοπόννησο συζητείται το όνομα του υποψηφίου βουλευτή Μανώλη Μάκαρη. Ακόμη, για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας γίνεται συζήτηση για στήριξη της υποψηφιότητας της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου ενδεχομένως από κοινού με το ΠΑΣΟΚ. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα είναι υποψήφια πιθανότατα η πρώην βουλευτής Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου. Ερωτηματικό υπάρχει ακόμη για τον υποψήφιο ή την υποψήφια στην Κεντρική Μακεδονία καθώς δεν έχουν τελεσφορήσει οι συζητήσεις με τον Γ. Αμανατίδη όπως επίσης και για τις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Κώστας Ζαχαριάδηςειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑυποψήφιοιΠεριφέρεια Αττικήςαυτοδιοικητικές εκλογέςΑπόστολος Γκλέτσοςδήμος Αθηναίων