Πολιτική|22.07.2023 07:15

Ανησυχία στο ΠΑΣΟΚ για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά: «Η χώρα δεν θα πρέπει να κάνει καμία υποχώρηση»

Αλέξανδρος Διαμάντης

«Απαιτείται συνέπεια λόγων και πράξεων, ώστε η ''συγκρατημένη νέα αρχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις'' για την οποία έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, να μην ξαναδιαψευστεί», υπογράμμιζε ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά τη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βίλνιους.

Ανησυχία στο ΠΑΣΟΚ για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Λίγες εβδομάδες αργότερα και ο Πρόερδος του ΠΑΣΟΚ… επιβεβαιώθηκε. Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβουν την ανησυχία τους σχετικά με τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα, παρά το σχεδόν πανηγυρικό κλίμα που -όπως λένε- εξέπεμψε το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση των δύο αρχηγών στη Λιθουανία.

«Η επαναφορά από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν του ζητήματος της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και ο ισχυρισμός του ότι το έθεσε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για τη σπουδή της ελληνικής Κυβέρνησης να δει ξανά μια «συγκρατημένη νέα αρχή», μετά το Βίλνιους. Εξάλλου δεν είναι η μόνη πρόκληση. Οι χθεσινές τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου από την κατεχόμενη Κύπρο, ανήμερα της επετείου του Αττίλα, καθώς και η άρνηση χορήγησης άδειας για τη λειτουργία του παγκόσμιου μνημείου της Μονής Παναγίας Σουμελά αποτελούν ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις», υπογράμμισε χθες χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Μάντζος και μάλιστα ο ίδιος χρησιμοποίησε δύο πολύ σημαντικές λέξεις «αναθεωρητική πολιτική». Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι οι επιδιώξεις Ερντογάν παραμένουν ενεργές, παρά την διαφορετική προσέγγιση που μπορεί να έχει η κυβέρνηση. «Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας επιβεβαιώνει ότι η εξέλιξη και πρόοδος των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν είναι ζήτημα επικοινωνιακών «καλών προθέσεων» αλλά γεωπολιτικού ρεαλισμού», σημείωσε ο κ. Μάντζος, προσθέτοντας ότι « όσο συνεχίζεται η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, οι σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης θα παραμένουν μακρινός και ανέφικτος στόχος».

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζουν πως η χώρα μας δεν θα πρέπει να κάνει καμία παραχώρηση ή υποχώρηση. «Αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα», επισημαίνουν χαρακτηριστικά και ουσιαστικά αφήνουν να εννοηθεί ότι θα παρακολουθούν στενά τις κινήσεις Μητσοτάκης μετά και τη συνέντευξή του όπου μίλησε για «υποχωρήσεις». Έγραψε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Μάντζος: «Η όποια προσέγγιση οφείλει να γίνει πάνω στο σταθερό έδαφος του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμμαχιών της χώρας, με αταλάντευτη γραμμή και ενιαία φωνή για την υποστήριξη των εθνικών θέσεων, χωρίς παράθυρα παραχωρήσεων».

Νίκος Ανδρουλάκηςελληνοτουρκικάειδήσεις τώραΠΑΣΟΚ