Πολιτική|17.03.2019 09:04

Συνέδριο ΚΙΝΑΛ: Στοίχηµα για συσπείρωση και ανάκαµψη

Φώφη Γιωτάκη

Αποφασοσμένη να προσδώσει στο Συνέδριο χαρακτηριστικά ολικής επαναφοράς του Κινήµατος Αλλαγής σε τροχιά ανάκαµψης και δηµοσκοπικής ανόδου είναι η Φώφη Γεννηµατά. Παρά το κλίµα άγριας πόλωσης που τροφοδοτούν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα ∆ηµοκρατία και τον προφανή στόχο διεύρυνσης του κυβερνώντος κόµµατος προς την Κεντροαριστερά, η κυρία Γεννηµατά διακρίνει ισχυρά σηµάδια συσπείρωσης προοδευτικών ψηφοφόρων γύρω από το ΚΙΝΑΛ και αξιολογεί ως ιδιαίτερα θετικά τα προµηνύµατα από την αποδοχή σηµαντικών προσωπικοτήτων και στελεχών να συµµετάσχουν στα ψηφοδέλτια και στην πρώτη γραµµή της προεκλογικής µάχης.

Η οργανωµένη βάση έδειξε πρώτη απ’ όλους, για την κυρία Γεννηµατά, ότι αφήνει πίσω της τις ενδοοικογενειακές συγκρούσεις και ότι ανακτά πλέον µε γρήγορους ρυθµούς τη χαµένη της αυτοπεποίθηση. Αυτό δεν σηµαίνει ότι θεωρούν «περίπατο σε πεδιάδα» τη µάχη των ευρωεκλογών, ούτε ότι η «επιχείρηση λεηλασίας» από τον ΣΥΡΙΖΑ θα χαλαρώσει όσο πλησιάζουν οι κάλπες. Το αντίθετο.

Διαφορετικές εικόνες

Κορυφαία και έµπειρα στελέχη στο Κίνηµα Αλλαγής πιστεύουν ότι η στρατηγική στόχευση του Αλέξη Τσίπρα να επικρατήσει πολιτικά και αριθµητικά στην Κεντροαριστερά οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε διαρκείς «επιθετικές κινήσεις», «όπως αυτή µε την “αντισυγκέντρωση” δύο ηµέρες πριν από το Συνέδριό µας, προσδοκώντας ευρεία συµµετοχή από το κάλεσµα για προοδευτικές συµµαχίες» τονίζει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος, προαναγγέλλοντας «ήττα του ΣΥΡΙΖΑ» από τη σύγκριση των δύο διαφορετικών εικόνων στο τέλος του Μάρτη.

Το ίδιο στέλεχος υποστηρίζει ότι το Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ στις 30-31 Μάρτη έχει εξασφαλισµένη επιτυχία και πολλές θετικές εκπλήξεις. Πρώτον, διότι δίπλα στην αρχηγό του ΚΙΝΑΛ θα βρίσκονται και θα εκπέµψουν µήνυµα ενότητας και συσπείρωσης οι τρεις πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σηµίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς και ισχυρά στελέχη από τη νεότερη γενιά, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης που ακολουθεί γραµµή συµπόρευσης, παρότι ήταν ο βασικός αντίπαλος της κυρίας Γεννηµατά στην κρίσιµη εκλογή ηγεσίας τον Νοέµβρη του 2017.

∆εύτερον, διότι ισχυροί παίκτες από τους Ευρωπαίους Σοσιαλδηµοκράτες, ηγέτες και στελέχη, προγραµµατίζουν να προσέλθουν στην έναρξη του Συνεδρίου για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στο αδελφό κόµµα, το ΠΑΣΟΚ, που θεωρείται εκ των ιστορικών µελών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόµµατος. Σύµφωνα δε µε εγκυρότατες πληροφορίες, εκείνες τις ηµέρες θα επισκεφθεί την Αθήνα και θα απευθύνει χαιρετισµό στο Συνέδριο του Κινήµατος Αλλαγής ο υποψήφιος για την προεδρία της Κοµισιόν Φρανς Τίµερµανς.

Ο Ολλανδός σοσιαλδηµοκράτης δεν θα είναι ο µόνος εκ των κεντρικών προσωπικοτήτων των ευρωσοσιαλδηµοκρατών, καθώς οι πληροφορίες επιµένουν ότι θα παραστεί στο Συνέδριο -εκτός αν επιλέξει να µιλήσει σε εκδήλωση του ΚΙΝΑΛ πριν από τις εθνικές εκλογές- η αρχηγός του SPD, Αντρέα Νάλες. Η Γερµανίδα πολιτικός άλλωστε είχε αποδεχθεί το σχετικό κάλεσµα στην πρόσφατη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο µε τη Φώφη Γεννηµατά.

Το κάλεσµα προσέλευσης στο Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ αφορά και σε Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, που διατηρεί άριστες σχέσεις και µε τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο κ. Σάντσεθ, λόγω της προεκλογικής περιόδου στην Ισπανία, ενδέχεται να εκπροσωπηθεί στο Συνέδριο από κορυφαίο στέλεχος του κόµµατός του. Το σίγουρο είναι ότι η Φώφη Γεννηµατά και συνεργάτες της είναι σε επαφή µε τους Ευρωπαίους Σοσιαλδηµοκράτες, προκειµένου να υπενθυµίσουν µε την παρουσία τους τους ισχυρούς δεσµούς της προοδευτικής παράταξης µε το ΕΣΚ και την «Προοδευτική Συµµαχία», την οµάδα τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, εν τω µεταξύ, σκοπεύει στο Συνέδριο να εισηγηθεί και να ζητήσει τη στήριξη της Φώφης Γεννηµατά στη δύσκολη µάχη και µιας καθαρής ηγεµονικής πρότασης στον χώρο της Κεντροαριστεράς µε στόχο να γίνει ξανά µεγάλη η παράταξη µε κορµό το ΚΙΝΑΛ. Ο πρώην πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός απέναντι στο κάλεσµα στου Αλέξη Τσίπρα και ανταπαντά ότι η πρόσκληση θα έπρεπε να είχε σταλεί από τις εκλογές του 2015, «τότε που εκείνος επέλεξε συνειδητά να συγκυβερνήσει µε τους ακροδεξιούς».

Απορρίπτει το ενδεχόµενο κάθε συζήτησης µε το κυβερνών κόµµα κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά δεν αποκλείει το µετεκλογικό ραντεβού για προγραµµατική διαβούλευση – «ίσως τότε θα µπορούµε να κάνουµε πρώτα και την αυτοκριτική µας» είπε µε νόηµα στην προχθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ, όπου έκανε σφοδρότατη επίθεση στη Νέα ∆ηµοκρατία επιρρίπτοντάς της την ευθύνη για την παρ’ ολίγον χρεοκοπία από τη διακυβέρνηση Καραµανλή που δεν καταγγέλλει µε ηχηρό λόγο η κυβερνητική πλειοψηφία. «Είναι στρατηγικός µας αντίπαλος η ∆εξιά» υπογράµµισε ο κ. Παπανδρέου και απευθυνόµενος στον «χαρισµατικό κ. Τσίπρα» τον κατηγόρησε για τη συνεργασία εκτός από την ακροδεξιά και µε την καραµανλική ∆εξιά.

Επίθεση σε δύο μέτωπα

Ο Κώστας Σηµίτης µε την οµιλία του στο Συνέδριο θα κάνει σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προς τη Νέα ∆ηµοκρατία, εµµένοντας στην ανάγκη ενίσχυσης του προοδευτικού µεταρρυθµιστικού προφίλ του Κινήµατος Αλλαγής. Οπως µε την αυριανή οµιλία του στη Θεσσαλονίκη µε τίτλο «Τέρµα στην αποτελµάτωση», ο πρώην πρωθυπουργός θα κρατήσει σαφείς αποστάσεις από πρώην συνεργάτες και πολιτικούς του φίλους, που συµµετέχουν στη «Γέφυρα» και υποστηρίζουν τη συµµαχία των προοδευτικών δυνάµεων µε κορµό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι στελέχη της «Γέφυρας» που προγραµµάτιζαν εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη λέγεται ότι προτίµησαν να την αναβάλουν για να µη συµπέσει χρονικά µε την οµιλία του κ. Σηµίτη που έχει στόχο και τη στήριξη του υποψήφιου περιφερειάρχη του ΚΙΝΑΛ, Χρήστου Παπαστεργίου

Φώφη ΓεννηματάΚΙΝΑΛσυνέδριο