Πολιτική|14.09.2023 12:57

Στις 20 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Newsroom

Στις 20 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για τελευταία φορά στις 12 Ιουλίου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Στην Αθήνα εκτιμούν πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών, ωστόσο παράλληλα έχουν καταστήσει σαφείς τις κόκκινες γραμμές της χώρας. Τώρα μένει να φανεί πως θα κινηθεί η τουρκική πλευρά, καθώς είναι δεδομένο πως δεν μπορεί να αλλάξει από την μία μέρα στην άλλη η στρατηγική της.

«Τα αγκάθια»

Όπως έγραψε προ ημερών το ethnos.gr, παρά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα σημεία διαφωνίας παραμένουν και η απόσταση σε θέματα πρώτης γραμμής παραμένει αγεφύρωτη. Στην ελληνική πλευρά δεν έχουν αυταπάτες και γνωρίζουν πως ο δρόμος είναι μακρύς και η Χάγη δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση.

Αυτό που υπογραμμίζεται από την Αθήνα είναι πως η μεγάλη διαφορά με την Τουρκία εξακολουθεί να είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας δηλαδή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και επισημαίνεται εμφατικά πως οι κόκκινες γραμμές της χώρας είναι σαφείς.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνελληνοτουρκικές σχέσειςΚυριάκος ΜητσοτάκηςελληνοτουρκικάΝέα Υόρκηειδήσεις τώρα